Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKORO NA REBRU

Osmislili bolničku putovnicu za djecu s teškoćama: 'Svi su oduševljeni, javilo se puno roditelja'

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL/Privatna arhiva
1/4
29.09.2021.
u 13:00

Novčani trošak tiskanja putovnica je zanemariv, radi se o nekoliko lipa po primjerku. No u izradu je bilo uključeno jako puno ljudi

Zamislite situaciju: vaše dijete ima zdravstveni problem koji zahtijeva odlazak u bolnicu, no kada tamo dođete i dijete zadrže na liječenju, medicinske sestre vas zovu nakon 30 minuta i govore da ne mogu raditi s njim jer se počelo nekontrolirano ponašati. I tako svaki put.

Ovo nije problem koji se događa rijetko, ovo je problem većine roditelja koji odgajaju djecu s teškoćama u razvoju. I najmanji problem poput prejakog svjetla u prostoriji djetetu postaje okidač za gubljenje kontrole, a zdravstveni djelatnici neće ga moći riješiti jer neće znati kako, zbog čega je prisutnost roditelja gotovo pa neizostavna. 

Bolničke putovnice stoga bi uvelike mogle, a u KBC Rijeka već i jesu rješenje ovom problemu koji stvara nepotreban stres za dijete, roditelje i zdravstvene djelatnike. Tu se ne radi o gomili papira čije izdavanje traje dovijeka, radi se o papirnatoj knjižici s QR kodom koje dijete nosi sa sobom pri dolasku u bolnicu. 

Veće razumijevanje pacijenata

- To je na razini sustava pravovremeno prepoznavanje potreba i identifikacija pacijenata koji imaju specifične zahtjeve za skrbi. Time zdravstveni djelatnici prije mogu identificirati problem, a komunikacija je ugodnija i lakša. Ono što je najbitnije je to što će pacijenti dobiti veće razumijevanje i lakšu komunikaciju sa djelatnicima, a cijelu će bolnicu gledati s većim olakšanjem, pojasnili su studenti Medicinskog fakulteta u Zagrebu Luka Prgomet, Zrinka Vuksan-Ćusa i Lovro Mijalić koji zajedno s PUB HUB projektnim timom te profesoricom Karmen Lončarek stoje iza ovog projekta. 

Foto: Privatna arhiva

- Putovnica sadrži informacije poput preferiranog načina pozdrava, načina iskazivanja boli ili nelagode, koje situacije pacijenta mogu uznemiriti, kako ga umiriti u tim situacijama, aktivnostima dnevnog života u kojima je pacijentu potrebna tuđa pomoć, govore nam studenti. 

Na ovu ideju došli su poučeni pozitivnim iskustvima iz Velike Britanije, a cijeli projekt prvo je implementiran u KBC-u Rijeci gdje se već stotinjak roditelja i skrbnika odlučilo za ovu inovaciju. 

Samo riječi hvale

- I od roditelja djece sa smetnjama iz spektra autizma, i od zdravstvenih radnika, dobili smo samo riječi pohvale, ali i mnogo zahtjeva da slične putovnice izradimo i za druge skupine pacijenata s nevidljivim poteškoćama i invaliditetom, kazala nam je prof.dr.sc. Karmen Lončarek, pročelnica Zavoda za palijativnu medicinu KBC-a Rijeka.

Novčani trošak tiskanja putovnica je zanemariv, radi se o nekoliko lipa po primjerku. No u izradu je bilo uključeno jako puno ljudi: od samih roditelja, predstavnika njihove udruge, zaposlenika u KBC Rijeka koji su od ranije bili uključeni u pružanje skrbi djeci iz spektra autizma, preko bolničkih službi zaduženih za pravna i bioetička pitanja, pripremu za tisak. I dakako, zaposlenici Zavoda za integriranu i palijativnu skrb KBC-a Rijeka koji su izradili upitnik, po nekoliko puta kontaktirali roditelje da bi pojasnili posebnosti svakog od gotovo stotinu malih pacijenata, te oblikovali konačni tekst putovnice.

Foto: Privatna arhiva

- Cijeli taj „proizvodni lanac“ tvori oko tridesetak ljudi, pojašnjava dodatno Lončarek. 

- Ne možemo se oglušiti na želje da izradimo putovnice i za druge skupine pacijenata, tako da će taj lanac i dalje rasti i granati se. Dodatnih troškova nema budući da svi radimo u sklopu svojih radnih zadataka, kaže. 

Ovu inovaciju su nakon KBC-a Rijeke prihvatili i na KBC-u Zagreb, gdje bi cijeli proces implementacije trebao početi početkom listopada. 

- Želimo našu praksu prenijeti ostalim bolnicama kako bi svaka ustanova nastavila suradnju s obiteljima i udrugama iz svog gravitacijskog područja. Interes i potreba sigurno su veliki zato što su nam se za putovnice javili mnogi roditelji iz cijele Hrvatske, govori Lončarek.  

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije