Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Osijek: Potrošnja krvi u Kliničkoj bolnici povećana za 30 posto zbog nove Kardiokirurgije

sla_krv.jpg
import
23.10.2008.
u 17:58

Zbog nestašice krvi Klinička bolnica Osijek u posljednja tri tjedna, otkako se suočila s tim problemom, morala je odgoditi i pojedine planirane operacije, kako bi se krv osigurala za vitalno ugrožene pacijente.

Voditeljica Odjela za transfuzijsku medicinu KBO Marina Samardžija kaže kako je od srijede situacija normalizirana i zahvaljujući nešto povećanom odzivu dobrovoljnih darivatelja krvi trenutačno ima 400 doza. Najveći nedostatak se odnosio na krvne grupe 0 i A.

Tisuću doza na mjesec
– Bolnici je do sada mjesečno trebalo između 850 i 900 doza krvi, a od siječnja, od kada je otvoren Odjel za kardiokirurgiju, potrošnja je povećana za 30 posto, pa će već iduće godine mjesečno trebati tisuću doza – objašnjava M. Samardžija. Osim za potrebe osječke bolnice, Odjel za transfuziju osigurava i između 120 te 150 doza krvi mjesečno za bolnicu u Vukovaru.

Objašnjava kako je to obveza proizišla iz Zakona o mreži transfuzijskih centara kojim je regulirano da veliki gradovi, Osijek, Zagreb, Split i Rijeka šalju doze krvi malima, pa će iz KBO krv osim u Vukovar slati u Vinkovce, Našice i Slavonski Brod.

Pet posto darivatelja
S obzirom na povećanu potrošnju te nedostatak krvi ljeti, a posljednjih godina i rujnu te listopadu, bitno je da raste svijest o važnosti dobrovoljnog darivanja krvi, kaže liječnica.

– Krv se može čuvati 35 dana, stoga bi svi pojedinci trebali davati krv, jer svi očekujemo da kada nama ili bitnim nam ljudima zatreba, u zdravstvenim ustanovama budu dovoljne količine tekućine koja život znači – kaže dr. Samardžija. U humanitarnom prikupljanju krvi, čije akcije provodi i Crveni križ, sudjeluje oko pet posto Osječana, dodaje ravnatelj CK-a Marko Đukić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije