Naslovnica Vijesti Svijet

Orban želi zabraniti zvijezdu petokraku. Čak i Heineken na udaru!

Zakon je predvidio kaznu od 6.5 milijuna eura i dvije godine zatvora za sve one koji se usude koristiti spomenuti simbol
16. kolovoza 2018. u 15:36 108 komentara 8133 prikaza
Foto: Reuters

Mađarski premijer Viktor Orban želi zabraniti upotrebu peterokrake zvijezde jer kako kaže to je "moralna obveza" prema Mađarima koji su žrtve svih totalitarnih režima.

turska i sad Erdogan: Turska će bojkotirati američke elektroničke proizvode

S tom odlukom na udaru je pivska tvrtka Heineken zbog svojeg loga, koji je nastao još davne 1930. godine - prepoznatljive crvene zvijezde koja je poznata u cijelom svijetu, prenosi The Guardian.

Mađarski premijer i  njegova stranka Fides ozbiljno spremaju ovu odluku sprovesti u djelo, pa tako pripremaju zakon s kojim bi se spriječila upotreba spomenutog znaka. Zakon je predvidio kaznu od 6.5 milijuna eura i dvije godine zatvora za sve one koji se usude koristiti spomenuti simbol, odnosno crvenu zvijezdu.

svjetski ekonomski rat Erdoğan: Trump nas tuče gospodarskim raketama

"Ako prođe zakon, zabranit će se korištenje svim simbola totalitarnih režima poput nacionalnog socijalizma ili komunizma", rekao je Janos Lazar, jedan od političara Orbanove stranke.

Stručnjaci pored ove odluke vide ekonomsku pozadinu cijele priče, odnosno pokušaj da lokalno pivo 'Csiki' dominira nad Heinekenom, pa brojni portali smatraju da je crvena zvijezda samo izlika kako bi se naštetilo mađarskom Heinekenu.

Heineken je inzistirao na tome da logotip "nema nikakvog političkog značenja".

Tayyip Erdogan turska i sad Erdogan: Turska je 'meta gospodarskog rata'

"Koristimo isti simbol diljem svijeta, na svim tržištima", rekla je tvrtka u priopćenju objavljenom ovog tjedna te se nada da bi ovo pitanje uskoro trebali biti riješeno.

>> Pogledajte video rušenja viadukta u Genovi

Spin City car sharing
Pokretanje posla
Pet stvari koje morate znati prije pokretanja biznisa

A1 izdvaja za Vas

  • Marko1337:

    Bravo za Orbana.! Crvena petloraka je znatnoveći zločinački simbolo od svastike ili ustaškog znaka.

  • Hrvatska:

    To legendo!

  • helidon:

    Srbi počeli rat 41 sa kokardom a završili sa petokrakom. 91 počeli sa petokrakom završili sa kokardom.