Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Oprezno s navigacijom: Ostao bez 2500 kuna kod granice Hrvatske i Slovenije

Nije jedini koji je tada dobio kaznu jer je zaustavljen još jedan automobil
07. studenoga 2018. u 13:20 83 komentara 36531 prikaza
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL/Vecernji.hr
Pogledajte galeriju 1/3

Iako nam navigacija može mnogo pomoći prilikom naših putovanja, ponekad treba biti oprezan prilikom oslanjanja na njihove preporuke. Najbolje je to osjetio jedan hrvatski državljanin (podaci poznati redakciji) koji je, slijedeći navigaciju Google Mapsa, završio s kaznom od 2500 kuna.

Bajakovo prije puta Ako ste građanin BiH i želite ući u Hrvatsku, uskoro vas čekaju nova pravila!

On je u utorak prije podne krenuo iz Ptuja u Sloveniji prema Hrvatskoj, a navigacija mu je ponudila put preko mjesta koje nije granični prijelaz i gdje se granicu može prijeći samo uz pograničnu propusnicu.

– Mjesto na kojem me zaustavio granični policajac poslužilo je kao svojevrsni bankomat za državni proračun jer nije ni bila ponuđena opcija upozorenja ili vraćanja u Sloveniju već automatska kazna u iznosu od 2000 do 10000 kuna + troškovi utvrđivanja postupka – kazao je za Večernji kažnjeni muškarac koji je morao platiti 2000 kuna kazne i 500 kuna prekršajnog postupka. Naveo je i kako je mogao dobiti i do 30 dana zatvora.

Ljutit je i zbog ponašanja pograničnog policajca.

– Bio je na rubu profesionalizma s izjavom ''Pročitajte zakon o nadzoru državne granice i zakonik o schengenskim granicama'' – kazao nam je.

 | Autor : Vecernji list Foto: Vecernji list

Nije jedini koji je tada dobio kaznu jer je zaustavljen još jedan automobil, a u njemu su se nalazile dvije osobe. Smatra da je državni proračun ovdje profitirao jer nije bilo nikakve namjere kršenja bilo kakvog zakona ili pravilnika.

Nije ukinuta granična kontrola

MUP na svojim stranicama pod djelom ''Prelazak granice'' navodi kako ulaskom Hrvatske u EU nije ukinuta granična kontrola s državama članicama EU (Slovenijom i Mađarskom). Navode i da se ''osobama s pravom slobodnog kretanja u skladu s pravom Unije pri ulasku i izlasku provjerava identitet i državljanstvo te vjerodostojnost i valjanost putne isprave za prelazak granice, među ostalim i provjerom u relevantnim bazama podataka''.

migranti Je li moguće I policajci i migranti su preko granice počeli švercati - migrante

Pogranična propusnica izdaje se državljanima ugovornih stranaka koji imaju prebivalište na pograničnom prostoru. Pogranična propusnica dozvoljava nositelju prijelaz granice na graničnim prijelazima za pogranični promet i na međunarodnim graničnim prijelazima te na drugim prijelaznim mjestima ako je pogranična propusnica s upisanim tim prijelaznim mjestima vidirana. Vidiranje znači odobrenje druge ugovorne stranke da pojedinac prelazi državnu granicu izvan za to određenih graničnih prijelaza ili izvan službeno određenog radnog vremena.

Rajko Dujmić
ODLAZAK LEGENDE
Kakav oproštaj od Rajka Dujmića! Naježit ćete se kad ovo vidite
Rješenja za korekciju dioptrije u svakoj životnoj dobi
 • Avatar magarac.jozo
  magarac.jozo:

  Graničnoj policiji se predstavite kao muslimani, uzviknite allah ekber, zavitlajte nožem... u najmanju ruku bacite kamen na njih... dotrčati će sorošovi plaćenici, zaštititi vas, nahraniti vas.. usput možete i silovati neku žensku, i slobodno otići.... ah da... još će vam ... prikaži još! i napuniti skupocjen mobitel.....

 • goran2hr:

  Od EU samo štete i nikakve koristi. Prije referenduma su nam prodavali maglu o EU bez granica, a da bez EU moramo u žicu i ujediniti se sa Srbijom. Danas, EU nas je stavila u žicu kao ZOO, a kada ... prikaži još! u EU uđe Srbija (nas neće pitati ništa) biti ćemo ponovno ujedinjeni u EUslaviji. Tragikomično je kako se iživljavaju na građaninu kojeg je zavarao GPS, a s druge strane prolaze im ilegalni imigranti na stotine.

 • ruzica_mario:

  sto nisi rekao da si taliban..jos bi ti se ispricali na smetnji