Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grbin najavio novi prosvjed

Oporbene akcije u pet gradova: Prosvjed ljevice bez Socijaldemokrata

Zagreb: Lijeva oporba još jednom poziva na prosvjed "Dosta je! Idemo na izbore!"
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
10.03.2024.
u 07:30

"To će biti predizborni skup i što bismo mi onda radili na skupu sa strankama s kojima nismo u koaliciji" kazao je Vidović

Istog onog dana kada je, glasovima vladajuće većine, Ivan Turudić izabran za novog glavnog državnog odvjetnika, a bilo je to 7. veljače, cijela lijeva parlamentarna oporba zbila je redove i ujedinjeno se postrojila na saborskim stepenicama zajednički najavljujući da je Turudićevim izborom prijeđen Rubikon. I tada je čelnik Socijaldemokrata Davorko Vidović kazao kako se s tim činom vladajućih lijeva oporba neće pomiriti.

– I stoga ćemo poduzimati akcije do kraja ovog mandata. I dulje ako bude bilo potrebno – poručio je tada Vidović, da bi odmah iza njega u istom tonu nastavio i šef SDP-a Peđa Grbin kazavši: – Nastavit ćemo s akcijama i dalje jer ova priča s izborom Turudića danas nije gotova. Ona je danas tek počela.

I onda je ujedinjena ljevica građane zaista pozvala na akciju, na prosvjed. Zajedno su ga, pod sloganom “Dosta je! Odmah na izbore!”, organizirali u subotu 17. veljače na Markovu trgu, gdje se okupilo mnoštvo nezadovoljnih građana. A iza tog prosvjeda stajalo je 13 stranaka ljevice: Možemo!, SDP, Socijaldemokrati, Glas, Centar, Radnička fronta, Stranka s imenom i prezimenom, HSS, IDS, Fokus, Reformisti, PGS i Hrvatski laburisti.

VIDEO: Koalicija Za bolju Hrvatsku

I bez Laburista

Potom su vladajući 28. veljače odbili zahtjev cijele oporbe (i lijeve i desne) da se odmah izglasa raspuštanje Sabora te se raspišu novi izbori. I čim je glasanje pokazalo da od te oporbene inicijative neće biti ništa, Grbin je najavio nove prosvjede za 23. ožujka. Otada do danas puno se toga promijenilo. Samo pet dana pošto su vladajući odbili oporbenu inicijativu za raspuštanjem Sabora, premijer A. Plenković objavio je da će Sabor biti raspušten do 22. veljače, da bi onda prekjučer precizirao da će posljednji radni dan ovog saziva Sabora biti u četvrtak 14. ožujka. Što se lijeve oporbe tiče, Možemo! je ponovio da ostaje kod odluke da na izbore ide samostalno, ali je u nekim izbornim jedinicama spreman na “točkastu” koaliciju. SDP je pak, započinjući pregovore s mogućim koalicijskim partnerima, jasno dao do znanja da u ekipi koju okuplja oko sebe nema mjesta za Socijaldemokrate, bivše članove stranke.

Kako se bliži 23. ožujka, za kada je najavljen novi prosvjed, i to u čak pet gradova – Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Varaždinu, zanimalo nas je kako ide organizacija te hoće li i u tom prosvjedu sudjelovati Socijaldemokrati koji su u međuvremenu ispali iz velike lijeve koalicije.

– Sve ćemo detaljno precizirati idući tjedan – kazao nam je jučer Peđa Grbin. Kada smo ga pitali je li točno da će na prosvjedu u Zagrebu glavni govornik biti on, u Osijeku Biljana Borzan, u Rijeci Mirela Ahmetović, u Splitu Ranko Ostojić, a u Varaždinu Siniša Hajdaš Dončić, samo je uzvratio: – Tih pet lokacija ostaje, ali ne znam otkuda vam to tko će gdje govoriti. To ćemo precizirati idućih dana.

GALERIJA: Građani se okupili na prosvjedu 'Dosta je! Odmah na izbore'

Zagreb: Lijeva oporba još jednom poziva na prosvjed "Dosta je! Idemo na izbore!"
1/64

Predizborni skup?

A da u priči oko novih prosvjeda više nema Socijaldemokrata, potvrdio nam je jučer sam Davorko Vidović.

– Čuo sam da se organizira neki novi prosvjed, ali ne znam ni zašto ni oko čega. Onaj prvi prosvjed 17. veljače imao je vrlo jasan povod i razlog i jasne su bile poruke koje su se trebale poslati. To je bilo neupitno. Rekao sam da je zbog izbora Turudića i Lex AP-a prijeđen Rubikon te se iz Sabora moramo premjestiti na ulicu. Povod tom prvom prosvjedu bilo je ugrožavanje demokracije. A što bi trebalo biti sad ovo što se sprema – nemam pojma. Mi nemamo namjeru nikome sekundirati. Ne mislimo organizirati bilo kakve prosvjede jer nemamo ni približno jasnu svrhu toga. Znači, Socijaldemokrati ne sudjeluju u idućim prosvjedima.To će biti predizborni skup i što bismo mi onda radili na nekom predizbornom skupu sa strankama s kojima nismo u koaliciji jer imamo drugačiju agendu – kazao je Vidović.

VEZANI ČLANCI:

– Ovo što u pet gradova organiziramo 23. ožujka neće biti ni prosvjed ni predizborni skup, već okupljanje i poziv građanima da izađu na izbore. Ono 17. veljače bio je prosvjed s porukom – želimo izbore. Sad izbore imamo i sad idemo korak dalje. Sad je važno građane pozvati da izlaskom i glasanjem na izborima pokažu svoje nezadovoljstvo sadašnjom vlašću i želju za novim načinom upravljanja državom. A u organiziranju tog pozivanja građana da se u što većem broju odazovu na izbore bit će sve one stranke koje su sudjelovale i u prvom prosvjedu, osim Socijaldemokrata i Laburista koji su sklopili koaliciju. Znači, samo njih više nema u tome – rekla je Anka Mrak-Taritaš iz Glasa.

VIDEO: Osvanuo novi minirotor na raskrižju Ulice Hrgovići i Jarunske ulice

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije