Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Ono što je 1995. bila Oluja, to su 1991. bili varaždinski dani rata'

To je bila najveća politička, vojna i moralna pobjeda koja je odaslala poruku da hrvatski narod ima snagu izboriti samostalnu državu
25. rujna 2021. u 16:39 2 komentara 1359 prikaza
Foto: Grad Varaždin
Pogledajte galeriju 1/7

Prije punih 30 godina, ovdje u Varaždinu zarobljen je cjelokupni 32. korpus JNA, koja je u to vrijeme već bila sve samo ne "narodna". Umjesto da se posvetimo pripremama za berbu jesenskih plodova, na brzinu, ali s velikom hrabrošću i domoljubljem, te željom za slobodom, organizirali smo obranu našeg grada - rekao je varaždinski župan Anđelko Stričak jučer na proslavi Dana oslobođenja Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije. Hrvatska je tada došla u posjed velike količine oružja.

To je bila najveća politička, vojna i moralna pobjeda koja je odaslala poruku da hrvatski narod ima snagu izboriti samostalnu državu, sve pod vodstvom prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana. 

- Ono što je 1995. predstavljala vojno-redarstvena operacija Oluja, to su 1991. bili varaždinski dani rata - istaknuo je Stričak.

Na svečanosti je bio i predsjednik Zoran Milanović.

- Zaslugom malog broja hrabrih i odlučnih ljudi koji su se snašli, znali što i kako, ovdje je osvojeno toliko oružja. Župan Stričak je rekao da je 1991. godine narod ovog kraja, umjesto da ide u berbu, otišao u borbu. Tada nam je promakla jedna druga berba. Umjesto da punim plućima i otvorenog srca i glave krenemo u Europsku uniju, kao što su krenuli naši sjeverni susjedi, morali smo platiti vrlo visoku i sasvim opravdanu cijenu da bismo na kraju imali ono što danas imamo - rekao je predsjednik Zoran Milanović.

Kultura trijeznog sjećanja je nešto što čovjeku treba, dodao je. 

>> VIDEO Djevojčica (8) koja je nestala u Njemačkoj nakon godinu dana pronađena u Hrvatskoj

Jan Kerekeš u emisiji Jan Kerekeš otkrio: Pao sam s 15 metara visokog bedema starog grada u Varaždinu, izgubio sam svijest Potpisana povelja o prijateljstvu između Varaždina i grada Shaki u Azerbejdžanu TRAŽI SE ČELNIK ČISTOĆE Bivši gradonačelnik Varaždina natječaj za direktora nazvao farsom, je li raspisan za SDP-ovog kandidata? VARAŽDIN Izbola nevjenčanog supruga kuhinjskim nožem, zadobio ozljede po tijelu i rukama
 
STRANCI U HRVATSKOJ
Claire Sangster Jokić: Kod Hrvata mi se sviđa zajedništvo, a ovdje imam bolji život nego što bih imala u Kanadi
Gorenje
Održavanje rublja
Mirisali su majice ispitanika nakon sat vremena intenzivnog treninga: Majice zapečatili u plastične vrećice kako miris ne bi isplahnuo
  • generacija57:

    Znam sve, bil sam tam.

  • cigrovski.darko:

    Ha, sramote, pa di su vam na slikama, oni koji su organizirali to u ratu, recimo Adanić, ah da oni su za metak bili dobri u ratu, dobri, a sad ovakvi vrhnje beru.