Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROSLAVA OSLOBOĐENJA VARAŽDINA

'Ono što je 1995. bila Oluja, to su 1991. bili varaždinski dani rata'

Foto: Grad Varaždin
1/7
25.09.2021.
u 16:39

To je bila najveća politička, vojna i moralna pobjeda koja je odaslala poruku da hrvatski narod ima snagu izboriti samostalnu državu

Prije punih 30 godina, ovdje u Varaždinu zarobljen je cjelokupni 32. korpus JNA, koja je u to vrijeme već bila sve samo ne "narodna". Umjesto da se posvetimo pripremama za berbu jesenskih plodova, na brzinu, ali s velikom hrabrošću i domoljubljem, te željom za slobodom, organizirali smo obranu našeg grada - rekao je varaždinski župan Anđelko Stričak jučer na proslavi Dana oslobođenja Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije. Hrvatska je tada došla u posjed velike količine oružja.

To je bila najveća politička, vojna i moralna pobjeda koja je odaslala poruku da hrvatski narod ima snagu izboriti samostalnu državu, sve pod vodstvom prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana. 

- Ono što je 1995. predstavljala vojno-redarstvena operacija Oluja, to su 1991. bili varaždinski dani rata - istaknuo je Stričak.

Na svečanosti je bio i predsjednik Zoran Milanović.

- Zaslugom malog broja hrabrih i odlučnih ljudi koji su se snašli, znali što i kako, ovdje je osvojeno toliko oružja. Župan Stričak je rekao da je 1991. godine narod ovog kraja, umjesto da ide u berbu, otišao u borbu. Tada nam je promakla jedna druga berba. Umjesto da punim plućima i otvorenog srca i glave krenemo u Europsku uniju, kao što su krenuli naši sjeverni susjedi, morali smo platiti vrlo visoku i sasvim opravdanu cijenu da bismo na kraju imali ono što danas imamo - rekao je predsjednik Zoran Milanović.

Kultura trijeznog sjećanja je nešto što čovjeku treba, dodao je. 

>> VIDEO Djevojčica (8) koja je nestala u Njemačkoj nakon godinu dana pronađena u Hrvatskoj


 

Komentara 2

GE
generacija57
20:00 25.09.2021.

Znam sve, bil sam tam.

DU
Deleted user
17:00 25.09.2021.

Ha, sramote, pa di su vam na slikama, oni koji su organizirali to u ratu, recimo Adanić, ah da oni su za metak bili dobri u ratu, dobri, a sad ovakvi vrhnje beru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije