Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O suđenju Perkoviću i Mustaču

Odvjetnik Veljko Miljević: Tužiteljstvo će imati teži posao

Veljko Miljević
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/2
17.10.2014.
u 08:29

Na pitanje da li se ovim pravosudnim epilogom zatvara dio naše povijesti povjesničar Hrvoje Klasić je odgovorio da proces suočavanja s prošlošću nije ni započet kako spada.

Danas u Njemačkoj počinje suđenje bivšim šefovima jugoslavenskih tajnih službi Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. godine. O toj temi u emisiji Hrvatskog radija ' U mreži Prvog' govorili su odvjetnik Veljko Miljević, povjesničar Hrvoje Klasić i novinar Večernjeg lista Zvonimir Despot.

Zvonimir Despot na početku emisije kazao je da je u Njemačkoj pravosuđe potpuno neovisno i da će Perković i Mustač imati najpoštenije moguće suđenje. Odvjetnik Veljko Miljević složio se s ocjenom Zvonimira Despota o kvaliteti njemačkog pravosuđa, no smatra da će tužiteljstvo u ovom procesu imati teži posao.

Govoreći o presudi Krunoslavu Pratesu koji je već osuđen za ubojstvo Đurekovića, Miljević je rekao da je iz te presude shvatio da postoje određeni elementi da se dođe do Perkovića ali da još nije primijetio da bi bilo išta što bi povezalo Zdravka Mustača s tim.

Bilo je i govora o tome kakav će utjecaj taj proces imati na suočavanje s prošlošću. Na pitanje da li se ovim pravosudnim epilogom zatvara dio naše povijesti povjesničar Hrvoje Klasić je odgovorio da proces suočavanja s prošlošću nije ni započet kako spada.

- Događaje iz prošlosti smo najčešće gledali kroz prizmu 90-tih godina, kroz prizmu rata i osamostaljenja. Ovdje se često zaboravlja druga stvar, da treba istražiti sve zločine iz vremena komunizma i djelatnost hrvatske emigracije. Trebamo se suočiti sa svim segmentima prošlosti a to smo 90-tih propustili- rekao je Klasić.

>> Perković iz zatvora prijeti: Otkrit ću tko su bili Udbini doušnici u redovima HDZ-a 

>> Perkoviću sudi Manfred Dauster koji o socijalizmu nema predrasuda

Komentara 5

ZA
zagreb1111111111
08:39 17.10.2014.

Za moć i dobar biznis ubijalo se onda ubija se i danas. INA se pljačkala oduvijek a to se radi i dan danas.

Avatar oneworld
oneworld
09:14 17.10.2014.

Miljeviću nebrini ti za Njemačko tužiteljstvo, ono je malo naprednije od tebe i onog udbaškog nobila.

BU
Bulaba
08:45 17.10.2014.

Pakleni Nobilo će sa svojom Čubaka obranom pregaziti njemačke tužitelje. Da mi je vidjeti face njemačkih tužitelja kad se Nobilo prije ulaska u sudnicu obrati novinarima i u mikrofone smireno kaže kako nemaju nikakvih dokaza.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije