Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POMOĆ SIROMAŠNIMA

Odvjetnicima koji pružaju besplatnu pravnu pomoć 40 posto veće naknade

Dražen Bošnjaković
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
06.05.2019.
u 19:23

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović: Petina stanovništva u riziku od siromaštva, a za besplatne odvjetnike ide 2,6 eura po stanovniku, dok je europski prosjek 9 eura

Za usluge koje pružaju u okviru besplatne pravne pomoći odvjetnici će ove godine dobiti 40% veće naknade. Vlada je, naime, ovoga tjedna vrijednost boda na temelju kojega se izračunava odvjetnička naknada s prošlogodišnjih 5 povećala na 7 kuna.

Broj bodova koje odvjetnici ostvaruju za pojedinu radnju, koji varira od 15 za pristup ročištu koje je odgođeno do 75 bodova za sastavljanje izvanrednih pravnih lijekova, ostao je na prošlogodišnjoj razini.

Jednaka je ostala i vrijednost bodova na temelju kojih se izračunava naknada za sudske vještake i tumače.

Povećanje odvjetničkih naknada za besplatnu pravnu pomoć Vlada je obrazložila kao potrebu osiguranja pravilnog funkcioniranja sustava besplatne pravne pomoći, navodeći kako pravna struka godinama prigovara da je visina naknade za sekundarnu pravnu pomoć nedostatna.

Posljednjih godina smanjen je i broj odvjetnika registriranih za pružanje usluga besplatne pravne pomoći, što je stvaralo problem kod određivanja pružatelja pravne pomoći po županijama.

Zbog toga se, ističe Vlada, pri izradi nove uredbe vodilo računa i o realnom odnosu ove naknade i odvjetničke tarife. One se ni ovom uredbom neće ujednačiti, ali će razlika ipak biti znatno manja, što bi trebao biti poticaj odvjetnicima da se u pružanje besplatne pravne pomoći uključe u većem broju. Koliko će državu koštati povećana naknada za odvjetnike, Vlada ne navodi.

Besplatna pravna pomoć izuzetno je važan instrument zaštite prava građana slabijeg imovinskog stanja. Svrha joj je omogućiti svima jednak pristup sudovima i drugim javnopravnim tijelima, a u 2018. sekundarnu pravnu pomoć, onu koju pružaju odvjetnici, zatražilo je ukupno 6.779 građana, a odobreno je 4.638 zahtjeva.

Unatoč većim izdvajanjima države, u sustavu su prisutni brojni problemi pa je pučka pravobraniteljica Lora Vidović u izvješću za prošlu godinu upozorila da su izdvajanja za besplatnu pravnu pomoć u Hrvatskoj, zemlji s petinom stanovništva u riziku od siromaštva, još uvijek nedostatna i iznose 2,6 eura po stanovniku, dok je europski prosjek 9 eura.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ističe, međutim, kako su građanima dostupni i drugi mehanizmi putem kojih mogu ostvariti svoja prava - pravo na branitelja po službenoj dužnosti u kaznenim stvarima i pro bono zastupanje koje provodi Odvjetnička komora. Bošnjaković navodi i da je prošle godine za besplatnu pravnu pomoć u proračunu bilo osigurano nešto više od četiri milijuna kuna, no nije se potrošio sav novac jer nije bilo dovoljno kvalificiranih zahtjeva.

Policijski pas As sudjelovao u pronalasku droge u Vukovaru

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije