Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povreda prava

Kazne za preduga suđenja! Hrvatska je od 2006. platila 210 mil. kuna globe!

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
02.05.2019.
u 12:32

Od 1997. u nas postoji mehanizam penalizacije države zbog sporih suđenja i do 2015. uskraćenima za brzu pravdu isplaćeno je više od 200 milijuna kuna. To je sada drastično srezano

Ustavni sud u povodu ustavnih tužbi devetero građana dosudio je ukupno 87.500 kuna naknada zbog sudskih postupaka koji predugo traju. Daleko više od novčanog iznosa spora pravda košta zbog imidža koji stoga ima naša pravna država, a na što javnost iz godine u godinu podsjećaju i anketna izvješća Europske komisije o najlošijoj percepciji neovisnosti koju naše pravosuđe ima u očima svojih građana.

Loš dojam, ali i plodno tlo za negativnosti možda i ponajviše stvaraju upravo dugotrajna suđenja. Stoga je i ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u svojoj prvoj reakciji na nepromijenjenu percepciju građana inzistirao na tomu kako će se ona promijeniti ponajviše daljnjim inzistiranjem na pozitivnim trendovima učinkovitosti i rješavanja starih predmeta.

Problem neriješenih revizija

U dva slučaja na Ustavnom sudu riječ je o revizijama na Vrhovnom sudu, koje jesu veliki problem, te je u tijeku i zakonodavno rješavanje tog problema s izmjenama Zakona o parničnom postupku. Ohrabrujući je i trend znatnog smanjenja broja neriješenih revizija, 14.926 na kraju 2018., dok ih je na početku bilo 17.444, s tim da ih je lani riješeno 11.280. I izvješće Europske komisije s podacima iz 2017. ukazuje na pozitivne trendove, koji su još izraženiji u najnovijim podacima Ministarstva pravosuđa prema kojima je udio predmeta starijih od 10 godina u ukupnom broju neriješenih predmeta u stalnom padu te je na kraju 2018. iznosio 2,55%, odnosno 9131 predmet u odnosu na 16.934 koliko ih je bilo na početku 2016.

Stoga, niz odluka Ustavnog suda ne govori o mogućem povratu na godine kad su isplaćivani deseci milijuna kuna naknada za preduga suđenja. Ta mogućnost u nas postoji od 1997. kad smo ratificirali Europsku konvenciju o ljudskim pravima. Prema službenim podacima od 2006., kad su se počeli isplaćivati milijunski iznosi, država je za predugo suđenje isplatila 211 milijuna kuna, s tim da su te isplate u drastičnom padu pa ni ove godine neće doseći milijun.

Zagrepčaninu Franji Marunici Ustavni sud dosudio je 13.300 kuna naknade za povredu prava na razumnu duljinu sudskog postupka, ovaj put zbog toga što u trenutku podnošenja ustavne tužbe Vrhovni sud nije odlučio o reviziji koju je podnio 25. veljače 2011. S tim da je njegova parnica trajala gotovo 24 godine te mu je Vrhovni sud prvo 2007. pa 2011. već dosudio 16.000 i 4000 kuna naknade zbog predugog suđenja pred zagrebačkim Općinskim i Županijskim sudom.

Dakle, ukupno je od države dobio 33.300 kuna zbog sporosti sudova. Premda je u dijelu parnice za koji je sada dobio naknadu izgubio spor, ispada da mu se ipak isplatilo voditi ga jer je zbog dugog suđenja dobio naknadu od države. Još dva puta, ali bez dosuđivanja naknade Vrhovni sud određivao je rokove u kojima sudovi trebaju odlučiti u sporu, da bi na kraju država morala platiti naknadu i zbog sporosti Vrhovnog suda. Marunica je 14. ožujka 1995. pokrenuo parnicu protiv Globus internationala. Nakon što mu je 2008. djelomično usvojen tužbeni zahtjev, Županijski sud godinu dana od žalbe u ožujku 2010. predmet je vratio na prvi stupanj jer nije odlučeno o zahtjevu za objavljivanje presude, da bi onda u listopadu 2010. dio presude potvrdio, a dio ukinuo.

Na potvrđeni dio je u veljači 2011. podnesena revizija. Što se drugog dijela spora tiče, u travnju 2012. pravomoćno je odbijen zahtjev Marunice za isplatu izmakle koristi. I na taj dio je podnesena revizija, ali u srpnju 2014. postupak je prekinut jer je Globus International bio u procesu predstečajne nagodbe, te je nastavljen tek 24. listopada 2018. pa su u prosincu odbačene revizije.

Predmeti stari 22 godine

Ustavni sud je zaključio kako nije bila riječ o složenom predmetu i da je opravdano dosuditi naknadu jer je o reviziji na Vrhovnom sudu odlučeno nakon skoro osam godina. Zbog kašnjenja odluke o reviziji na Vrhovnom sudu koja je podnesena u studenome 2016. i Slaven Šimić iz Zagreba dobio je naknadu od 3800 kuna. S tim da je odlukom ESLJP-a našoj Vladi 2016. naloženo da mu zbog povrede prava na razumno trajanje postupka koji se vodi od 2007. isplati 2640 eura u kunama.

Troje građana iščekuje odluku Upravnog suda u Zagrebu u postupku radi naknade za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine koji je pokrenut prije 22 godine. U preostalim slučajevima dosuđena je naknada i dan rok od šest mjeseci za odluke županijskih sudova u Rijeci i Šibeniku.

Komentara 3

DO
doktorica
12:45 02.05.2019.

pa kaj je tu čudno,na tome se zarađuje

DU
Deleted user
14:08 02.05.2019.

Potpuno pogrešan pristup. Umjesto da građani plaćaju tuđi nerad, kažnjavat bi trebalo suce.

PE
pehlinar
12:48 02.05.2019.

sramota. velika sramota. sudkinje šeću po trgovinama i gledaju sniženja. zašto nenapravite bolju informatičku podršku pa mogu od kuće sudci riješit puno slučajeva tipo prometnih prekršaja,sudara i slično.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije