Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prate ga teorije zavjere

Održan tajni godišnji sastanak svjetske elite: Najvažnija tema bila je umjetna inteligencija

Sam Altman
Foto: Reuters
1/4
23.05.2023.
u 11:45

Šefovi ChatGP T-a i Microsofta bili su među uzvanicima sastanaka Bilderberg grupe koji se prošlog tjedna održao u Lisabonu. Tamo su u tradicionalno tajnovitim uvjetima moćnici razgovarali o ključnim problemima za svijet, poput umjetne inteligencije i rata u Ukrajini. S obzirom na to da se o događaju malo zna jer uzvanici pristaju na pravila da neće otkrivati tko su bili prisutni i o čemu su govorili, ovi sastanci obično su praćeni teorijama zavjere.

Poznato je da su sastanku, koji se održao od 18. do 21. svibnja, prisustvovali Sam Altman, šef OpenAI-ja, odnosno kompanije koja stoji iza ChatGPT-a, šef Microsofta Satya Nadella te bivši šef Googlea Eric Schmidt. Također su im se pridružili i bivši američki ministar vanjskih poslova Henry Kissinger, koji već desetljećima dolazi na sastanke ove grupacije, lider NATO-a Jens Stolteberg te ukrajinski šef diplomacije Dmitro Kuleba.

Razgovarali su o međunarodnim odnosima, trgovini, energetici i financijama. Među geopolitičkim temama su bile Indija i Kina, a uzvanici su debatirali i o američkom liderstvu u svijetu. Ukupno je na sastanak došlo 130 ljudi iz 23 zemlje, piše CNBC. Uzvanici se obvezuju na poštivanje pravila pod imenom Chatham House zbog kojih ne smiju otkrivati identitet i izjave prisutnih, iako smiju kasnije koristiti informacije koje su na sastancima čuli. Zbog tajnovitosti na internetu o prisutnima kolaju mnoge teorije zavjere poput onih koje se vežu uz sastanke Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu koji su sami po sebi usto mnogo transparentniji.

VEZANI ČLANCI



Bilderberg grupa ustanovljena je 1954. godine kako bi održavala dijalog između Europe i Sjeverne Amerike. Poznato je da uzvanici mogu prisustvovati samo ako dobiju pozivnicu, a obvezni su sami platiti svoje troškove puta i smještaja.

VIDEO Napad na Bijelu kuću? Kamionom se zaletio u barijere, pronašli nacističku zastavu unutra

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije