Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVOTA VEĆA ZA 160 MILIJUNA EURA

Odakle razlika u cijeni za Rafale? Na avione se ne plaća PDV jer su rabljeni, ali na naoružanje i obuku se plaća

Rafale
Foto: ABACA/ABACA/PIXSELL
1/4
25.11.2021.
u 09:58

Naime, Francuzima odlazi točno ugovorena svota, no na dio tog ugovora u Hrvatskoj će se ipak morati platiti PDV. On se ne plaća na same avione s obzirom na to da je riječ o rabljenim avionima, ali se plaća na sve što je nova roba ili usluga.

Nakon što je na sjednici Vlade ministar financija Zdravko Marić predstavio otplatni plan, odnosno izdvajanje u godišnjim ratama za nabavu borbene eskadrile Rafalea, nastala je dvojba oko ukupne svote, odnosno troška za eskadrilu. Marićeva je svota 8,693 milijarde kuna, što ne odgovara ugovorenoj svoti posla s Francuzima od 999 milijuna eura (oko 7,5 mlrd kuna). Marićeva svota je veća za otprilike 160 milijuna eura. Radi se o knjigovodstvenoj razlici.

Naime, Francuzima odlazi točno ugovorena svota, no na dio tog ugovora u Hrvatskoj će se ipak morati platiti znameniti PDV. On se ne plaća na same avione s obzirom na to da je riječ o rabljenim avionima, ali se plaća na sve što je nova roba ili usluga. Dakle, plaća se na naoružanje i usluge poput obuke pilota, simulatora i slično.

Kako je u proračunu svota navedena u kunama, uključen je i dio koji se odnosi i na očekivanu inflaciju u sljedećim godinama otplate. Važno je napomenuti i da su u ugovoru od 999 milijuna eura sadržani svi troškovi, uključivo i cijena za tzv. standardni paket naoružanja. Dakle, ugovor nije poskupio s dolaskom francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u Zagreb, kako se već neki sada šale, nego je to rezultat naših propisa gdje čak ni uvoz oružja ili donacije nisu oslobođenje plaćanja PDV-a u državni proračun, premda se realno radi tek o računovodstvenom "dodatku", knjiženju na papiru jer se uplaćuje u istu (Marićevu) blagajnu iz koje se račun za Rafale i isplaćuje.

Video: Francuski predsjednik Emmanuel Macron na Pantovčaku

Komentara 115

ŠO
šolman
10:15 25.11.2021.

Zaista ne znam zašto bi se Srbija osjetila ugrožena zbog toga što Hrvatska obnavlja svoju vojsku. Hrvatska niti je imala, niti će imati osvajačkih težnja spram Srbije. Isto se nažalost ne može ustvrditi za srpsku stranu, zato Rafali i dolaze.

Avatar Rudar19
Rudar19
10:07 25.11.2021.

Iz proračuna plate PDV u proračun

Avatar CroPatria
CroPatria
10:14 25.11.2021.

Još nisu ni stigli, Srbijanci u panici. Uzima se Meteor, zato razlika u cijeni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije