Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Od 16 osoba ključnih za provedbu operacije Oluja, preminulo njih šest

Politički je aktivan jedino general Damir Krstičević, koji je danas potpredsjednik Vlade i ministar obrane
06. kolovoza 2017. u 19:08 3 komentara 10265 prikaza
Foto: Siniša Hančić/Pixsell, D. Višnjić, M.Prpić, G.Stanzl, I.Kralj/Pixsell

Franjo Tuđman

Prvi predsjednik Republike Hrvatske i vrhovnik Oružanih snaga. Najzaslužniji za to što je Hrvatska ostvarila neovisnost, obranila se od velikosrpske agresije i oslobodila okupirana područja. Sklapajući primirja kupovao vrijeme za jačanje vojnih snaga i stvarao uvjete za veće operacije. Pokretanjem Oluje slomio srpsku paradržavu u Hrvatskoj. Prema mnogim ocjenama, rat je vodio briljantno. Preminuo je 10. prosinca 1999. u Zagrebu.

GENERAL MILE NOVAKOVIĆ: 'Trebalo je napasti Zagreb, a ne Vukovar. Rat bi završio 1991.'

Gojko Šušak

Ratni ministar obrane koji je uvelike zaslužan za ustrojavanje i jačanje Hrvatske vojske. Njegova izjava “Gospodine predsjedniče, zadatak je izvršen!” postala je sinonim za sve pobjedničke operacije u Domovinskom ratu. Preminuo je 3. svibnja 1998. u KB Dubrava od posljedica bolesti.
 

General Zvonimir Červenko

Načelnikom Glavnog stožera Oružanih snaga RH imenovan uoči Oluje, što je vrhunac njegove vojne karijere. Na tome mjestu ostao je do mirovine u studenom 1996. godine. Preminuo je u veljači 2001. i pokopan na Mirogoju.

General Pavao Miljavac

U planiranju i provedbi Oluje sudjelovao kao pomoćnik načelnika Glavnog stožera OSRH. Poslije rata bio je načelnik Glavnog 

General Vinko Vrbanac

U planiranju i provedbi Oluje sudjelovao kao pomoćnik načelnika GS OSRH. U mirovini.

Admiral Davor Domazet Lošo

Načelnik Obavještajne uprave. Sudionik i planer glavnih vojnih operacija OSRH, a veliki mu je uspjeh i razbijanje protivničkih obavještajnih struktura te prodor u protivnički tabor (prisluškivanje Miloševića). U mirovini.

General Imra Agotić

Prvi zapovjednik HRZ-a i PZO. Tijekom 1995. u odlučujućim oslobodilačkim akcijama HRZ je izveo akcije zaštite zračnog prostora, jurišna djelovanja te desante pješačkih postrojbi. Agotić je iznenada umro 18. ožujka 2012.

General Luka Džanko

Zapovjednik ZP Bjelovar. Glavni smjer djelovanja snaga: od Jasenovca prema Dubici. Umirovljen u ožujku 1996. godine.

General Miljenko Crnjac

Zapovjednik ZP Karlovac. Glavni smjerovi djelovanja snaga: Ogulin – Plaški – Slunj i Karlovac – Vojnić. Bio je i pročelnik Vojnog kabineta Ureda predsjednika Republike. U mirovini.

General Ivan Basarac

Zapovjednik ZP Zagreb. Glavni smjerovi djelovanja snaga: Sisak – Petrinja – Glina i Sunja – Kostajnica. Zbog zastoja operacije, na njegovo je mjesto drugoga dana došao general Petar Stipetić. Preminuo je u lipnju 2007. godine.

General Petar Stipetić

Sudjelovao u planiranju Oluje, a od 5. kolovoza vodio operaciju oslobađanja Banovine. Već 8. kolovoza predao mu se cijeli 21. kordunski korpus Srpske vojske Krajine. U mirovini.

General Mirko Norac

Zapovjednik ZP Gospić. Glavni smjerovi djelovanja snaga: Lička Jasenica – Saborsko – Plitvička Jezera – Ličko Petrovo Selo, Gospić – Korenica, Gospić – Udbina. U lipnju 2004. osuđen na dugogodišnju kaznu zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Uvjetno oslobođen 2011. te se bavi privatnim poduzetništvom.

Ivan Selak Pilot Ivan Selak: 'Jesam li pogriješio što nisam tukao po vojsci koja je bježala s civilima?'

General Mladen Markač

Zapovjednik specijalnih postrojbi MUP-a RH na Velebitu. Glavni smjerovi djelovanja: Sveti Rok – Gračac (Otrić), Sveti Rok – Počitelj – Medak i Sveti Rok – Lovinac. Haaški sud nepravomoćno ga osudio kao sudionika “udruženog zločinačkog pothvata”, a žalbeno vijeće oslobodilo svih optužbi. U mirovini.

General Ante Gotovina

Zapovjednik ZP Split. Organizirao i vodio ključne vojne operacije. Osvajanjima u BiH stvorio preduvjete za brzu i uspješnu provedbu Oluje, a potom je bio glavni zapovjednik združenih snaga HV-a i HVO-a u operaciji slamanja vojske bosanskih Srba. U Haagu nepravomoćno osuđen za “udruženi zločinački pothvat”, a u žalbenom postupku oslobođen svih optužbi. Danas je poslovni čovjek koji se bavi uzgojem tune. Vrlo je popularan u javnosti.

General Damir Krstičević

Zapovjednik elitne 4. gardijske brigade Pauci, koja je dala golem doprinos oslobađanju Hrvatske i slamanju srpskih snaga u BiH i koja je, zajedno s varaždinskim Pumama, prva ušla u oslobođeni Knin. Nakon prisilnog umirovljenja radio u privatnom biznisu, a danas je potpredsjednik Vlade i ministar obrane.

General Ivan Korade

Zapovjednik elitne 7. gardijske brigade Pume, jedne od najuspješnijih postrojbi HV-a. Zajedno sa 4. splitskom oslobodili su Knin i izvjesili hrvatski barjak na kninsku Tvrđavu. Korade je neslavno okončao život 2008. počinivši samoubojstvo nakon što je ubio petero ljudi u Zagorju.

1 / 16
Komemoracija na kninskoj tvrđavi DAN POBJEDE Predsjednica: Želim izraziti žaljenje zbog svih stradalih Srba. Mi nismo tražili rat Policija u Kninu INCIDENT U KNINU Zbog ustaškog pozdrava privedena sedmorica; još tri osobe prekršajno prijavljene Ivan Selak ORIGINALNA PROSLAVA Selak razvio hrvatski barjak u dubinama otoka Cresa
U UREDU
Nakon razvoda od Doris Pinčić glazbenik Boris Rogoznica ima novi posao
HUB
SAVJETOVALIŠTE ZA GRAĐANE
Stručnjaci otkrivaju kako izaći iz začaranog kruga dugova