Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA DNEVNICE

Obrane traže ukidanje presude, tužiteljstvo više kazne

Tomislav Saucha i Sandra Zeljko
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/3
21.02.2023.
u 14:52

Branitelji Tomislava Sauche i Sandre Zeljko traže da se ukine nepravomoćna presudom kojom moraju vratiti oko 600 tisuća kuna i kojom im je zabranjeno obnašanje dužnosti na 5 godina zbog krivotvorenja 190 putnih naloga. Kao razloge navode onemogućenje pravednog suđenja i Sauchinu nesposobnost da se potpiše identično. Tužiteljstvo smatra da su se otegotne okolnosti trebale teže ocijeniti

- Zbog zdravstvenih problema koje ima, Tomislav Saucha je grafomotorički gotovo nepismen. Njegovi potpisi, su različiti, gotovo na razini djeteta. Stoga je nemoguće, kako su u ovom složenom i kompliciranom postupku utvrdili grafološki vještaci da se on 250 puta potpiše isto. Sporni potpisi su isti,sliče kao jaje jajetu a to je nemoguće, jer se nitko od nas se ne može na isti način potpisati 20 puta. Stoga se pitam, kako je moguće da se Saucha isto potpisivao 250 puta, tijekom dvije, tri godine? - kazao je među ostalim Darko Maržić, Sauchin branitelj, obrazlažući jučer na Vrhovnom sudu žalbu na nepravomoćnu presudu ua feri Dnevnice.

A u toj aferi, koncem 2022. Tomislav Saucha, koji se jučer na žalbenoj sjednici nije pojavio te Sandra Zeljko, koja je sjednici nazočila, su nepravomoćno osuđeni. On na jedinstvenu kaznu od tri godine zatvora, ona na jedinstvenu kaznu od četiri i pol godine zatvora.   Nepravomoćnom presudom oboje su dobili i zabranu obnašanja dužnosti od po pet godina, a solidarno moraju vratiti oko 600.000 kuna.

Uz to S. Zeljko sama mora vratiti još oko 350.000 kuna. Saucha je bio  predstojnik ureda SDP-ovog premijera Zorana Milanovića, koji je nakon izbijanja afere Dnevnice, u Saboru svojom rukom podržavao HDZ-ovu Vladu Andreja Plenkovića, dok je Sandra Zeljko bila tajnica u više vlada. Teretili su se da  su krivotvorili 190 putnih naloga te tako iz proračuna od 2013. do 2016. izvukli  nešto malo manje od milijun kuna. Taj su novac podijelili između sebe, a tijekom postupka oboje su nijekali krivnju.

Maržić je osporavao grafološka vještačenja, kojih je bilo pet te je tražio da se presuda ukine i odredi novo suđenje. Ukidanje presude  tražio je i Rade Baranović, branitelj Sandre Zeljko, koji smatra da je preotvaranje postupka nakon završnih riječi, njegovoj klijentici narušilo pravo na pravedno suđenje.

Tužiteljstvo pak traži više kazne, a Emilio Kalabrić, zamjenik glavne državne odvjetnice, kazao je da je tužiteljstvo prihvaća ono što je sud utvrdio, da su kazne nešto veće od minimuma, no  smatraju da su neke okolnosti trebale više biti cijenjene kao otegotne s obzirom na broj počinjenih kaznenih djela te činjenicu da su počinjenja u Vladi.

>> VIDEO: Otkriveno čime je Biden ušao u ratnu zone: Izbor prijevoznog sredstva mnoge je iznenadio

Komentara 1

Avatar anlaser
anlaser
19:15 21.03.2023.

Koliko je dobio Čobanković za 15 ili više milijuna ? Jednu godinu zamijenjeno za vreću krumpira ! Ovo je dakle rigorozna kazna .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije