Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Što učiniti s 'viškom doza' - HZJZ objavio detaljan protokol cijepljenja

Glavni cilj je spriječiti propadanje cjepiva koje bi u suprotnom predstavljalo nenadoknadivu štetu u takvim okolnostima.
14. veljače 2021. u 17:21 12 komentara 3124 prikaza
U šibenskom Domu zdravlja prvi pacijenti cijepljeni cjepivom AstraZeneca
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je danas detaljne upute o protokolu cijepljenja protiv bolesti COVID-19 upućene svim zdravstvenim ustanova u Hrvatskoj, u kojima se propisuje što učiniti s "viškom cjepiva".

IMA I POZITIVNA STRANA 'Zakuhala' se situacija s cijepljenjem preko reda, stručnjak objasnio glavne razloge

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Naputak o postupanju u pripremi i provedbi cijepljenja, odnosno cjepivima protiv bolesti COVID-19 namijenjen je svim zdravstvenim ustanovama i djelatnicima koji provode cijepljenje građana u Republici Hrvatskoj. Cilj je postići optimalnu razinu organizacije cijepljenja, te racionalno korištenje raspoloživih doza cjepiva u skladu s Planom uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv bolesti COVID-19 u Republici Hrvatskoj koji je usvojen krajem prethodne godine od strane Vlade RH.

Postupanje s viškom doza u načetoj bočici COVID-19 cjepiva

Načeta bočica COVID-19 cjepiva smije se koristiti ograničeno vrijeme prema uputama proizvođača cjepiva, Pfizer/BioNTech u roku 6 sati ako se bočica drži u hladnjaku ili u roku od dva sata ako se bočica drži na sobnoj temperaturi, Moderna u roku 6 sati, te AstraZeneca u roku 6 sati ako se drži na sobnoj temperaturi, a najviše u roku 48 sati ako je spremljena u hladnjak odmah nakon otvaranja bočice. Prigodom provedbe cijepljenja može se dogoditi da osobe naručene za cijepljenje ne dođu ili ne mogu primiti cjepivo zbog nekih medicinskih razloga poput povišene tjelesne temperature, potvrđene alergije i sl. Isto tako, postoje situacije da je planirano cijepljenje na primjer osam osoba, za što je potrebno otvoriti dvije bočice cjepiva koje zajedno sadrže 12 doza. U takvim situacijama potrebno je pronaći racionalna rješenja kojima će se omogućiti cijepljenje neke od osoba iz kategorije najbliže onoj kojoj je trenutno cijepljenje namijenjeno, odnosno spriječiti propadanje cjepiva koje bi u suprotnom predstavljalo nenadoknadivu štetu u takvim okolnostima.

U ovakvim slučajevima, ako se unaprijed zna da će biti viška doza, jer je planirana osoba unaprijed javila da odustaje ili ste otvorili dvije bočice za broj osoba koji je veći od broja doza u jednoj bočici, a manji od broja doza u dvije bočice, potrebno je: pozvati na cijepljenje druge osobe koje su zainteresirane, a pripadaju istoj prioritetnoj kategoriji, ili dogovoriti s kolegama iz druge ambulante da usmjeri k vama dio svojih pacijenata iz iste prioritetne kategorije koji su predviđeni za cijepljenje.

Počelo cijepljenje protiv koronavirusa u Petrinji još nije u fukciji HZJZ pokreće digitalnu platformu za naručivanje na cijepljenje, svoju već pokrenula jedna županija

Sve s ciljem da se pri otvaranju bočice osigura broj cijepljenih osoba u skladu s brojem doza u bočici, a u skladu s dogovorenim novim cjepljenicima revidirati popis osoba predviđenih za cijepljenje.

Ako se tijekom cijepljenja dogodi da netko odustane ili da liječnik kod nekoga utvrdi postojanje kontraindikacije za cijepljenje, primjerice povišenu tjelesnu temperaturu i ne stignete do isteka roka za korištenje cjepiva dogovoriti dolazak drugih osoba koje su na „listi čekanja“ za vašu ambulantu ili za ambulantu drugog kolege:

- provjerite ima li u radnom okruženju osoba koje pripadaju istoj prioritetnoj kategoriji zainteresiranih za cijepljenje koji imaju neki kasniji termin za cijepljenje, pa ih cijepite te revidirajte popis cijepljenih

- ako nema mogućnosti u roku upotrebe cjepiva doći do drugih osoba iz iste prioritetne kategorije, cijepite osobu koja je zainteresirana za cijepljenje prema sljedećoj niže rangiranoj prioritetnoj kategoriji.

U tom slučaju, uz popis osoba koje su cijepljene prema planu cijepljenja, zasebno navedite osobe koje su cijepljene na taj način.

Treba imati na umu da je, osim cijepljenja po prioritetima, od strateške važnosti postići, u što kraćem vremenu, obuhvat što većeg broja ljudi cijeljenjem, jer se cijepljenjem ne štiti samo pojedinac koji se cijepi već i druge osobe s kojima dolazi u kontakt. U tom smislu, uvijek je bolje cijepiti osobu, pa čak i ako se ne mogu poštivati prioritetne kategorije, nego izgubiti neutrošenu dozu jer joj je istekao rok trajanja.

U šibenskom Domu zdravlja prvi pacijenti cijepljeni cjepivom AstraZeneca Vlada odstupila od Plana Da bi prekoredno cijepljenje bilo kazneno djelo, trebalo bi dokazati tko je oštećen

Popis prioritetnih kategorija za cijepljenje prema Planu uvođenja, provođenja i praćenja cijepljenja protiv bolesti COVID-19 u Republici Hrvatskoj naveden je prema sljedećim prioritetima:

1.a Korisnici domova za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom

1.b Radnici zaposleni kod pružatelja usluge smještaja za starije i nemoćne osobe i  odrasle osobe s invaliditetom i kod drugih pružatelja usluge smještaja

1.c Zdravstveni radnici

2. Osobe 80 i više godina

3. Osobe  75 -79 godina

4. Osobe  70 –74 godina

5. Osobe  65 -69 godina

6. Odrasle osobe visokog rizika mlađe od 65 godina (osobe visokog i umjerenog rizika)

7. Ostali - Radnici u esencijalnim i važnim industrijama, učitelji, pružatelji skrbi za djecu, radnici u poljoprivredi i prehrambenom sektoru, prijevoznici, policajci i hitne službe. Kolektivni smještaj/zajednice u kojima nije moguće postići potrebnu fizičku udaljenost kao što su zatvori, izbjeglički kampovi, centri za migrante, centri za beskućnike i sl. Radnici koji se ne mogu fizički udaljiti poput tvornica za rezanje mesa i klaonice, različiti proizvodni pogoni, rad na traci i sl. Sva provedena cijepljenja nužno je u što kraćem roku evidentirati u e-cijepih, bilo putem vlastitih informatičkih rješenja koja su spojena na e-cijepih, bilo izravnim unosom u e-cijepih.

U svakoj situaciji odstupanja od unaprijed utvrđenog popisa i „liste čekanja“, u aplikaciji e-cijepih u polje Napomena kod daljnjih cijepljenja, sukladno ovom protokolu, treba navesti organizacijski razlog za ovakvo cijepljenje."

oglasila se
Mikulić pokazala užasne poruke koje je dobila nakon objave o sinu: Nije li te sram, neka djeca stvarno su bolesna
G
PASTELNO PROLJEĆE
Guess nagradni natječaj - uslikaj svoju kombinaciju i osvoji nagrade!
 • stefj:

  Eto, mogli su tako odmah i liječnik je mogao jednostavno napisati objašnjenje. Npr. nisam se mogao sjetiti niti jednog broja osim onog moje mame ili npr. ostalo cjepivo, a eto baš naletili drugovi Brilović i Boras, pa smo ih cjepili, ... prikaži još! da se ne baci... I sve bi bilo OK, nikakvih problema... I opet, jeste li primijetili da nema apsolutno nikakvih posljedica ako se ne napiše razlog?

 • Avatar umirovljenici
  umirovljenici:

  Uza svu nabavku cjepiva "preko reda i uz višu cijenu" - čak ni Izrael ne uspijeva cijepiti više od 1/4 stanovništva. Pametnom dosta.

 • ANTIFA:

  HTJZ je ovim naputkom oktrio bojler pun tople vode - pozvati unaprijed osobe prema raspoloživom broju cjepiva! Heureka!