Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Lisinskom

Obilježena 30. godišnjica skupa na Plešivici kada je HDZ dobio ime

Obilježena 30. godišnjica skupa na Plešivici
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/14
19.01.2019.
u 16:48

Obilježena 30. godišnjica skupa na Plešivici kada je HDZ dobio ime

Pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović danas je u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski obilježena 30. obljetnica plešivičkog sastanka na kojem je 14 hrvatskih intelektualaca postavilo temelje političkog pokreta za stvaranje hrvatske države.

- Prije 30 godina tamo su se okupili domoljubi, kako bi u teškim i opasnim vremenima napravili suvisli program kako se obraniti od sotonskog pritiska s istoka - kazao je Ante Ledić, tadašnji v. d. Direktora Zrinjevca, u čijoj su se klijeti u to doba sastajali politički disidenti, uglavnom proljećari. Na sastanku 19. siječnja 1989. godine, održanom u strogoj konspiraciji, bili su Franjo Tuđman, Marko i Vladimir Veselica, Drago Stipac, Tomislav Ladan, Anto Matković, Ivan Maglica, Hrvoje Šošić, Vlado i Mladen Marić, Nikola Gagulić, Vlado Jurčević, Marko Turić i Ante Ledić.

Po svjedočenju sudionika, u živoj raspravi koja je trajala od 14 sati do ponoći, predloženo je da se politički pokret za neovisnost Hrvatske nazove Hrvatski demokratski zbor, no na sugestiju Tomislava Ladana, koji je obrazložio da riječ "zbor" podsjeća na vojnu formaciju, izabrano je ime Hrvatska demokratska zajednica.

Ovaj sastanak HDZ je, međutim, ignorirao tumačeći kako mu se pridaje prevelik značaj kada je riječ o samom osnivanju stranke. No, na današnjem skupu u Lisinskom pojavilo se i nekoliko HDZ-ovaca, među njima i zastupnici Miro Kovač i Davor Ivo Stier. U ime Predsjednice Republike na skupu je bio savjetnik Mate Granić, a izaslanicu je poslao i premijer Andrej Plenković. U njegovo ime na skupu je bila potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Nazočni HDZ-ovci tumačili su, međutim, kako to ne znači da je HDZ konačno priznao da je zapravo "začet" na Plešivici.

Ovaj događaj je prije 30 godina, u vrijeme kada se urušavao komunistički sustav, od Sovjetskog saveza nadalje, bio događaj koji je najavio okrupnjavanje nekomunističkih snaga u tadašnjoj socijalističkoj Hrvatskoj, spajanje ljudi koji su razmišljali o tome da treba priječi iz jednopartijske diktature u pluralnu demokratsku Hrvatsku – kazao nam je Miro Kovač. Ističe kako Plešivica nije bila kamen temeljac samo za HDZ, nego za kasnije formiranje svih političkih stranaka u Hrvatskoj.

Obilježena 30. godišnjica skupa na Plešivici
1/14

- Ne zaboravimo da je te 1989 godine politička aktivnost bila moguća jedino kroz Socijalistički savez radnog naroda Hrvatske. HSLS i HDZ, koje su formirane da budu demokratske, formirane su i priznate u okviru tog saveza. Sastanak na Plešivici bio je kamen temeljac za kasnije formiranje HDZ-a, ali i drugih političkih stranaka koje su htjele demokratsku, slobodnu i naravno neovisnu Hrvatsku, jedan od kamena temeljaca za pluralnu, demokratsku, neovisnu Hrvatsku – tumači Kovač.

Ističe kako je riječ o važnoj godini, u kojoj je Hrvatska počela izlaziti iz jednopartijeske dijktature i prelaziti u višestranački sustav što, uvjeren je, treba obilježiti na adekvatan način. Slično razmišlja i Mate Granić.

U to doba bilo je mnogo inicijativa da se pokrenu demokratski procesi, a jedna od njih bili su i sastanci na Plešivici. Na tim sastancima predloženo je da Franjo Tuđman bude predvodnik demokratskih promjena – podsjeća Granić. Ističe kako su sudionici plešivičkog sastanka 19. siječnja 1989. osnovali pet različitih stranaka, ali i naglašava da je "jedino Tuđman stvorio državotvorni pokret koji je uspio".

- Ovaj sastanak bio je pozitivna inicijativa za pokret demokratskih promjena i dobro je da je obilježen i da se o njemu zna u javnosti – kazao nam je Granić.

Na skupu u "Lisinskom" bio je i Dražen Budiša, osnivačk HSLS-a koji je sudjelovao u nizu sastanaka u Ledićevoj klijeti, no na ovaj na kojem je bio Tuđman, nije došao. Svoje viđenje događaja iz 1989. Budiša je iznio u dokumentarnom filmu "Plešivica od imena do samostalnosti", koji je također prikazan. Budiša je posvjedočio kako se u Ledićevoj klijeti u Stošincu na Plešivici redovito sastajalo čak 50-ak hrvatskih intelektualaca. S Tuđmanom se osobno razišao u trenutcima formiranja političkih stranaka, budući da je, kaže, svatko od njih stranku osnivao u skladu s vlastitim političkim svjetonazorom. 

Pogledajte video Pervanove sinkronizacije aktualnog prijepodneva u Saboru

Ključne riječi

Komentara 5

ZI
zip123
23:07 19.01.2019.

Godisnjica pocetka pljacke i nakaradne privatizacije koja je unustila ogroman broj obitelji u Hrvatskoj.

FN
Fr@njo
17:47 19.01.2019.

trebalo biti pod motom, od Plesivice do Plenkovica i Njonje .

DE
deda1234
20:28 19.01.2019.

Neki dan pritvorili neke sta su svercali aute i nazvali ih zlocinacko udruzenje... A ovi slave tridesetu godisnjicu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije