Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zauzdat će NSA?

Obama obećao: Više nećemo špijunirati strane državnike!

Barack Obama
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/3
17.01.2014.
u 21:15

Reforme će dovesti i do pažljive provjere nekih od najdiskutabilnijih operacija praćenja od strane NSA te će se "zauzdati" programi masovnog prikupljanja podataka.

Američki predsjednik Barack Obama naredio je da se ograniči korištenje ogromnog broja podataka koje prikupljaju američke obavještajne agencije te dodao da se građanske slobode moraju poštivati, piše BBC.

No, Obama je u govoru kazao i da su američke obavještajne službe spriječile terorističke napade na američkom tlu, kao i u inozemstvu. Priznao je kako su u žurbi da bi odgovorili na realne prijetnje riskirali da Vlada prijeđe svoje ovlasti.

Snowden pokrenuo lavinu kritika

Tvrdi da će njegove reforme "Amerikancima dati veće povjerenje da su im prava zaštićena". Do ovog poteza američkog predsjednika došlo je nakon žestokih kritika sa svih strana svijeta nakon što je zviždač Edward Snowden javnosti otkrio razmjere praćenja građana od strane američke Nacionalne sigurnosne agencije.

Reforme će dovesti i do pažljive provjere nekih od najdiskutabilnijih operacija praćenja od strane NSA te će se "zauzdati" programi masovnog prikupljanja podataka. Odmah će na snagu stupiti odredba da će NSA morati ishoditi sudsku dozvolu, ako će željeti pristupiti Vladinim arhivima ili telefonskim podacima. Još nije odlučeno tko će biti zadužen za podatke o telefonskim razgovorima milijuna Amerikanaca, a Obama je ovlastio američkog glavnog državnog odvjetnika Erica Holdera, obavještajnu zajednicu i Kongres da pronađu adekvatno rješenje.

Neće više špijunirati strane državnike

- Reforme koje danas predlažem dati će Amerikancima veću sigurnost da će njihova prava biti zaštićena, iako će naše službe zadržati alate koji su potrebni kako bi štitili našu sigurnost - kazao je Obama. Detalje o vremenu, brojevima i trajanju telefonskih poziva, poznatiji pod nazivom metadata, trenutno se čuvaju u NSA. Obama je obećao da će prekinuti taj sustav i da će oni u budućnosti biti pohranjeni kod neke "treće strane", a NSA će morati tražiti sudsku dozvolu prije nego im mogu pristupiti.

Obama je rekao i da ljudi diljem svijeta "moraju znati da SAD ne špijunira obične ljude koji ne prijete" njihovoj nacionalnoj sigurnosti. - To se odnosi i na strane vođe - kazao je Obama i dodao da od sada SAD neće pratiti komunikaciju državnika i Vlada "naših bliskih prijatelja i saveznika". Američki predsjednik je vjerojatno ovu izjavu ugradio u govor zato što je u javnost izašla informacija da je SAD špijunirao strane vođa, među kojima i njemačku kancelarku Angelu Merkel.

No, kritizirao je i države koje su "hinile iznenađenje" iako su znale da "SAD ima posebnu odgovornost kao jedina supersila" te su koristile prikupljene informacije za svoje svrhe. Obama je kazao da neće razmišljati o Snowdenovim akcijama ili motivima, ali je i upozorio da je "senzacionalan način" na koji su detalji o NSA izašli u javnost potencijalno ugrozio američke operacije u budućnosti.

>>NSA prikuplja 200 milijuna SMS poruka dnevno!

>>EVO kako je NSA špijunirala i računala koja nisu na internetu

Komentara 9

DU
Deleted user
14:45 18.01.2014.

To su samo obecanja i nista se tu nece mjenjati.Svi ce biti spijunirani.U principu to je u interesu opce sigurnosti USA.Uvjeren sam da svi na ovoj planeti spijuniraju i krse sva ljudska prava od pocetka svijeta.Tu nema dobrote,istine,vjere,ljubavi , neke pravde ili sam nesto pogresno napisao ?

LI
ličkavučina
08:39 18.01.2014.

Obama obećao: Više nećemo špijunirati strane državnike! ... a nećemo ni manje.

Avatar fidelio
fidelio
09:23 18.01.2014.

Malnarov Cigo bi rekao "neću majkemi", a Vesna "Časna pionirska!".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije