Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UMJETNA OPLODNJA

Novost je u Hrvatskoj da će žena moći zanijeti darovanom jajnom stanicom

Autori: Diana Glavina, Darko Pavičić
02.06.2009.
u 18:35

Ne bježim od činjenice da je prijedlog Zakona o medicinskoj oplodnji konzervativan, ali ne vjerujem da će saborska rasprava donijeti krupne promjene, kaže ministar zdravstva Darko Milinović.

Od predloženih zakonskih odredaba izdvaja onu o mogućnosti začeća doniranom jajnom stanicom, što je u Hrvatskoj posve novo, kao i to da će država plaćati sve postupke medicinske oplodnje bez ograničenja.

Neće biti ograničenja ni u dobi žene koja može na medicinsku oplodnju, ističe Milinović. Koliko se god čini da je država u ovom zakonu učinila kompromis s crkvenim stavovima, službena Crkva još nema stav. No iz riječi moralnog teologa dr. Josipa Grpca iz Rijeke, koji kaže da “takav zakon ne može proći ako ne govori o embriju kao o živom biću”, i stav Crkve posve je jasan.

– O budućem zakonu, o podrškama ili kritikama, govori se isključivo s pragmatičnog stajališta, odnosno, hoće se odgovoriti kako bi nam koristio, koliko bi se djece moglo začeti itd. No, izbjegava se odgovor na bitno: govorimo li o embriju kao o ljudskom biću? – rekao nam je dr. Grbac.

Problem višak embrija
Smatra da nije dostojno osvrta predbacivanje Crkvi da djecu tretira kao stvari. To su objede nekih udruga, koje također ne odgovaraju na ono što je bitno, a to je da postupak umjetne oplodnje, dakle one izvan tijela – ne one potpomognute, što Crkva ne odbacuje – kao uvjet pretpostavlja proizvodnju embrija, njihovu selekciju i eliminaciju onih koji se ne žele.

Crkva polazi od elementarne činjenice da snagom naše antropologije, teologije i etike i ove embrije smatramo živim ljudskim bićima! Kad se predlaže da parovima omogućimo da na taj način dođu do potomstva, nije problem u tome je li to žena od 30 ili 40 godina, nego je bitan problem eliminacije embrija koji su višak. Tko se s time slaže, treba otvoreno reći da to nije ljudsko biće, a to nisam vidio ni u kakvim izjavama udruga ili parlamentaraca – kaže dr. Grbac.

Na suprotnoj je strani sveučilišna profesorica psihologije Mirjana Krizmanić koja ističe da je prijedlog zakona i konzervativan i diskriminirajući, u nekim dijelovima i okrutan, jer, objašnjava, među ostalim, ne dopušta medicinsku oplodnju izvanbračnim parovima.

Mnogo nelogičnosti
– Slažem se da je bolje da dijete ima dva dobra roditelja, ali takvu garanciju nema ama baš nitko – govori prof. Krizmanić. Napominje također da joj se zabrana zamrzavanja zametka kao prevencija od zloporabe ne čini logičnom kao ni tumačenje da je zametak početak života. Pa, zar spermij i jajašce nisu žive stanice? – pita prof. Krizmanić.


Nema ograničenja u broju pokušaja

Prema prijedlogu, pravo na medicinsku oplodnju ima “žena u dobi primjerenoj za rađanje” i ne precizira dob.

Dosad je žena do 38. godine imala pravo na tri besplatna pokušaja potpomognute oplodnje, a nakon toga je sama morala kupovati lijekove za stimulaciju ovulacije.

Neće biti dobnih ograničenja žene po novome zakonu, objašnjava ministar Milinović.

Genetičar, ginekolog, psiholog će odlučiti zadovoljava li žena kriterije za medicinsku oplodnju. Ako stručno povjerenstvo smatra da žena može u proceduru, HZZO plaća neograničen broj pokušaja medicinske oplodnje.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije