Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Novi val telefonskih prevara: Nasjednete li na ovo, minutu ćete platiti i 50kn

No cijena poziva ovisi o tarifi samog operatera. Riješenje je jedino - ne odgovarajte na pozive jer tada troška nema.
14. studenoga 2020. u 16:43 19 komentara 134543 prikaza
mobitel, telefon
Foto: Thinkstock

Internet i telefonske prevare svakim su danom sve češće, a ovih se dana najviše može čuti o pozivima iz Velike Britanije s nepoznatih brojeva. Tko nasjedne i nazove natrag, minutu poziva platit će čak 50kn. 

HRVATSKI PODUZETNIK Rimac javno objavio svoju plaću, ali i primanja zaposlenika: 'Želim biti transparentan'

Ovakve telefonske prevare nisu novitet, a zajedničko im je da se obično periodično pojavljuju te u istom tjednu zazvoni telefon i na tisuće ljudi diljem Hrvatske. Oni koji nasjednu i nazovu vidjeti tko ih je to zvao s nepoznatog broja, skupo će tu odluku platiti. Iz HAKOM-a upozoravaju da je upravo u tijeku novi val prijevare koja stiže iz V. Britanije.

- Brojevi hrvatskih korisnika povremeno budu meta takvih prevara, a one se provode kao kampanje pozivanja u kojima veći broj hrvatskih korisnika odjednom bude obuhvaćen pokušajima prijevare. Takvi pokušaji, nažalost, nisu rijetki te se s različitim oblicima pokušaja prijevara susreću gotovo svi operatori i njihovi korisnici, kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj – kažu u HAKOM-u, piše 24 sata. Obično su to pozivi s Maldiva, iz Samoe, Burkine Faso, Argentine, ali u HAKOM-u kažu da mogu stići i iz Slovenie ili Latvije. 

No, cijena poziva ovisi o tarifi samog operatera. Rjješenje je jedino - ne odgovarajte na pozive jer tada troška nema.

- Bilo je slučajeva da su korisnici dobili SMS s nepoznatog broja, a sadržaj takve poruke često glasi: ‘Hitno me nazovi’ - napominju iz HT-a gdje su ove godine evidentirali lažne pozive iz Vanuatu, Togo, Fiji, Tunis, Samoa te Burkina Faso, nekoliko prevara su i spriječili.

ZAVRŠENA ISTRAGA Gosti na svadbi nisu se pridržavali mjera, 178 osoba se zarazilo, sedam preminulo

Iz pojedinih zemalja EU stižu pozivi na kojima se javljaju govorni automati, obično na srpskom jeziku. U tom pozivu nude prodaju životnog osiguranja, napominju iz A1. Takve kampanjske prijevare dolaze iz Velike Britanije, Francuske, Grčke i Njemačke.  Inače, teleoperateri mogu blokirati ovakve brojeve ako su iz zemalja izvan EU ili Europskoga gospodarskog prostora (EMU), ali ako dolaze iz europskog prostora, ne mogu.

Što mislite?
Žestoko osudili fotografiju s vjenčanja i poručili mladenki: 'Ponižavaš se!'
Podcast Vatrena obitelj
Podcast Vatrena obitelj
Upoznajte izbliza igrače i članove stožera Vatrenih
  • marli:

    To da se ne može ući u trag takvim kriminalcima to ne vjerujem

  • Deleted user:

    Malo uključiš zdravi razum, i nema nikakvih problema. Inače, ne treba ni zaboraviti da nisi baš ti slučajno izabran da ti netko ponudi deal par miliona eura jer dijele dio dobitka na lutriji, a baš si ti izabran kao "sretnik", hehehe!

  • Sobrudolf:

    Meni su u 3 noci dolazili pozivi iz VB i Tunisa, ali to nisu bili klasicni pozivi, niti je uopce zazvonilo, samo mi je zasvijetlio ekran i pojavio se broj, jer njima nije u interesu da se javis, vec da ... prikaži još! nazoves. Dvije noci tako, onda su probali i po danu i kad su vidjeli da tu nema kruha, vise ne gnjave.