Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novi Milanovićev kandidat za šefa Vrhovnog suda je Radovan Dobronić

Protiv suca Dobronića pokrenut je stegovni postupak još u listopadu 2020., za koji je on doznao od novinara
03. kolovoza 2021. u 20:25 59 komentara 13961 prikaza
Radovan Dobronić i Zoran Milanović
Foto: PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Osoba koju predsjednik Zoran Milanović smatra vrhunskom za dužnost predsjednika Vrhovnog suda je Radovan Dobronić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, neslužbeno nam je potvrđeno iz Ureda predsjednika države.

Zoran Milanović održao predavanje studentima na Sveučilištu u Mostaru MARINKO JURASIĆ Zašto predsjednik države želi slabu konkurenciju za Vrhovni sud

Predsjednik bi u četvrtak u Sinju mogao nešto javno reći o tome. Očigledno se čekalo da sudac Dobronić i formalno podnese prijavu svoje kandidature, što je on učinio u ponedjeljak, nakon što je proteklog tjedna to najavio. Potom su svoje kandidature najavili i vršitelj dužnosti predsjednika Vrhovnog suda dr. sc. Marin Mrčela i sudac Visokog kaznenog suda te bivši predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić.

Favorit članova Franka

Sudac Dobronić, rođen 1960. u Čakovcu, sudac je postao 1996. nakon što je sedam i pol godina radio u pravnoj službi Zabe, a 90- ih u Direkciji za robne rezerve. Bez sumnje uživa podršku barem stotinjak tisuća građana kojima je njegova presuda za “švicarce” pružila nadu da bi ipak mogli dobiti za mnoge egzistencijalnu bitku protiv osam moćnih banaka.

Novinari i mediji bliski bankama tada su razapinjali i ismijavali suca Dobronića tvrdeći kako je nemoguće da njegova odluka opstane jer bi dovela do bankarske kataklizme. Na dan objave njegove presude zaključili smo kako je riječ o “europskoj presudi hrvatskog suca”.

JUNAK AFERE FRANAK Dobronić se kandidira za predsjednika Vrhovnog suda

Sudac Dobronić iščitavao je domaću i inozemnu financijsku literaturu i sudsku praksu u svijetu na temu valutne klauzule. Te 2013. Večernjakov žiri uvrstio ga je među 10 osoba u izboru za osobu godine te je u izboru čitatelja našeg portala dobio najviše, 39,44 posto glasova, ali se žiri odlučio osobom godine proglasiti Dubravku Glavaš, nezaposlenu mladu Vinkovčanku koja je dobrovoljno dala otkaz kako bi posao prepustila samohranoj majci dvoje djece.

Jedan od očigledno upućenih članova udruge Franak prije dvije godine, nakon što su Dobronićeva utvrđenja dobila konačnu potvrdu viših instanci po intervenciji Ustavnog suda, napisao je za Dobronića da je “veliki čovjek, vrsni pravnik i sudac par excellence”. “To je doktorat, a ne presuda”, pisao je aktivist Franka nastavivši: “Dobronić, osim što je vrstan pravnik, radio je jedno vrijeme u bankarskome sustavu pa taj sustav izuzetno dobro poznaje iznutra. I ne samo to, on je bio student kod profesora Ljudevita Rosenberga, koji je također pravna veličina par excellence.

POSLAO PISMO PREDSJEDNIKU Tko je sudac Damir Kos koji se suprotstavio predsjedniku Milanoviću

Sudac Dobronić suprotnost je većini hrvatskih paradigmi koje su političari i njihovi priležnici stvorili od 90-ih naovamo, on je suprotnost korupciji, suprotnost klijentelizmu, suprotnost karijerizmu. On je drugačiji i od svojih kolega sudaca čija imena se provlače po medijima zbog presuda koje mirišu na korupciju, na povlađivanje političkoj kasti, ali je i primjer suca koji sudi u razumnome roku.

Njegovi predmeti se rješavaju, ne leže u ladicama. Tako sam pogledao u sudsku praksu koja mi je dostupna i utvrdio da je sudac Dobronić vrlo plodonosan sudac i da je njegova osobna sudačka norma također iznadprosječna. Sucu Radovanu Dobroniću mjesto je na Vrhovnome sudu RH, a ne na Trgovačkome sudu u Zagrebu!” napisao je aktivist Franka u kolovozu 2019.

Međutim, do nas je došao glas da je baš te 2019. sudac Dobronić imao problema s ispunjavanjem sudačke norme. Poslali smo upit Državnom sudbenom vijeću i odgovoreno nam je da je protiv suca Dobronića od 1. listopada 2020. u tijeku stegovni postupak zbog “neurednog obnašanja sudačke dužnosti”, i to “zbog osnovane sumnje da je sudac u jednogodišnjem razdoblju, bez opravdanog razloga, donio manje od 80% odluka utvrđenih Okvirnim mjerilima za rad sudaca, a navedeni postupak je u tijeku”.

javno pismo zoranu milanoviću Damir Kos o izboru predsjednika Vrhovnog suda: 'Ne, hvala, ne želim sudjelovati u toj kupelji punoj blata'

Upitan o tomu, sudac Dobronić nam je odgovorio da prvi put čuje za taj stegovni postupak i da to govori o onima koji to rade.

Priprema terena

Na naše čuđenje kako to da ga dosad nisu izvijestili ni predsjednik Trgovačkog suda, a ni DSV, Dobronić nam je ponovio kako nije dobio nikakvu obavijest te nas je uputio da potvrdu toga tražimo od predsjednika TS-a u Zagrebu i DSV-a. Predsjednik TS-a Nino Radić samo nam je potvrdio da je predan zahtjev DSV-u, a da drugo ne može komentirati o postupku u tijeku.

Predsjednikov izbor suca Dobronića objašnjava njegovu “pripremu terena” proteklih dana kad se obrušio na suce Vrhovnog suda. Ako se traži mana Dobroniću, onda je to što je sudac suda prve instance, a imenovanjem za predsjednika VS-a DSV bi ga morao imenovati i sucem VS-a, što znači da bi napredovao za dvije instance.

VIDEO Pogledajte kako aktivirati svoju novu osobnu iskaznicu

'mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, obuzeo ju je strah
SPAR i INTERSPAR
Kupujmo domaće
Kako uopće prepoznati je li domaće zbilja domaće, te zašto uopće kupovati domaće proizvode? Donosimo odgovore na pitanja
  • Avatar Ležeći Policajac
    Ležeći Policajac:

    Ako su u ratu kelneri i šoferi postali generali, što ovaj sudac ne bi preskočio samo jednu instancu?

  • Avatar ante
    ante:

    Ovaj bi mogao proci , ne znam jeli politicki neutralan sto bi meni bilo dovoljno.