Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRAČUNAO SE S BANKARIMA

Novi Milanovićev kandidat za šefa Vrhovnog suda je Radovan Dobronić

Radovan Dobronić i Zoran Milanović
Foto: PIXSELL
1/3
03.08.2021.
u 20:25

Protiv suca Dobronića pokrenut je stegovni postupak još u listopadu 2020., za koji je on doznao od novinara

Osoba koju predsjednik Zoran Milanović smatra vrhunskom za dužnost predsjednika Vrhovnog suda je Radovan Dobronić, sudac Trgovačkog suda u Zagrebu, neslužbeno nam je potvrđeno iz Ureda predsjednika države.

Predsjednik bi u četvrtak u Sinju mogao nešto javno reći o tome. Očigledno se čekalo da sudac Dobronić i formalno podnese prijavu svoje kandidature, što je on učinio u ponedjeljak, nakon što je proteklog tjedna to najavio. Potom su svoje kandidature najavili i vršitelj dužnosti predsjednika Vrhovnog suda dr. sc. Marin Mrčela i sudac Visokog kaznenog suda te bivši predsjednik Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić.

Favorit članova Franka

Sudac Dobronić, rođen 1960. u Čakovcu, sudac je postao 1996. nakon što je sedam i pol godina radio u pravnoj službi Zabe, a 90- ih u Direkciji za robne rezerve. Bez sumnje uživa podršku barem stotinjak tisuća građana kojima je njegova presuda za “švicarce” pružila nadu da bi ipak mogli dobiti za mnoge egzistencijalnu bitku protiv osam moćnih banaka.

Novinari i mediji bliski bankama tada su razapinjali i ismijavali suca Dobronića tvrdeći kako je nemoguće da njegova odluka opstane jer bi dovela do bankarske kataklizme. Na dan objave njegove presude zaključili smo kako je riječ o “europskoj presudi hrvatskog suca”.

Sudac Dobronić iščitavao je domaću i inozemnu financijsku literaturu i sudsku praksu u svijetu na temu valutne klauzule. Te 2013. Večernjakov žiri uvrstio ga je među 10 osoba u izboru za osobu godine te je u izboru čitatelja našeg portala dobio najviše, 39,44 posto glasova, ali se žiri odlučio osobom godine proglasiti Dubravku Glavaš, nezaposlenu mladu Vinkovčanku koja je dobrovoljno dala otkaz kako bi posao prepustila samohranoj majci dvoje djece.

Jedan od očigledno upućenih članova udruge Franak prije dvije godine, nakon što su Dobronićeva utvrđenja dobila konačnu potvrdu viših instanci po intervenciji Ustavnog suda, napisao je za Dobronića da je “veliki čovjek, vrsni pravnik i sudac par excellence”. “To je doktorat, a ne presuda”, pisao je aktivist Franka nastavivši: “Dobronić, osim što je vrstan pravnik, radio je jedno vrijeme u bankarskome sustavu pa taj sustav izuzetno dobro poznaje iznutra. I ne samo to, on je bio student kod profesora Ljudevita Rosenberga, koji je također pravna veličina par excellence.

Sudac Dobronić suprotnost je većini hrvatskih paradigmi koje su političari i njihovi priležnici stvorili od 90-ih naovamo, on je suprotnost korupciji, suprotnost klijentelizmu, suprotnost karijerizmu. On je drugačiji i od svojih kolega sudaca čija imena se provlače po medijima zbog presuda koje mirišu na korupciju, na povlađivanje političkoj kasti, ali je i primjer suca koji sudi u razumnome roku.

Njegovi predmeti se rješavaju, ne leže u ladicama. Tako sam pogledao u sudsku praksu koja mi je dostupna i utvrdio da je sudac Dobronić vrlo plodonosan sudac i da je njegova osobna sudačka norma također iznadprosječna. Sucu Radovanu Dobroniću mjesto je na Vrhovnome sudu RH, a ne na Trgovačkome sudu u Zagrebu!” napisao je aktivist Franka u kolovozu 2019.

Međutim, do nas je došao glas da je baš te 2019. sudac Dobronić imao problema s ispunjavanjem sudačke norme. Poslali smo upit Državnom sudbenom vijeću i odgovoreno nam je da je protiv suca Dobronića od 1. listopada 2020. u tijeku stegovni postupak zbog “neurednog obnašanja sudačke dužnosti”, i to “zbog osnovane sumnje da je sudac u jednogodišnjem razdoblju, bez opravdanog razloga, donio manje od 80% odluka utvrđenih Okvirnim mjerilima za rad sudaca, a navedeni postupak je u tijeku”.

Upitan o tomu, sudac Dobronić nam je odgovorio da prvi put čuje za taj stegovni postupak i da to govori o onima koji to rade.

Priprema terena

Na naše čuđenje kako to da ga dosad nisu izvijestili ni predsjednik Trgovačkog suda, a ni DSV, Dobronić nam je ponovio kako nije dobio nikakvu obavijest te nas je uputio da potvrdu toga tražimo od predsjednika TS-a u Zagrebu i DSV-a. Predsjednik TS-a Nino Radić samo nam je potvrdio da je predan zahtjev DSV-u, a da drugo ne može komentirati o postupku u tijeku.

Predsjednikov izbor suca Dobronića objašnjava njegovu “pripremu terena” proteklih dana kad se obrušio na suce Vrhovnog suda. Ako se traži mana Dobroniću, onda je to što je sudac suda prve instance, a imenovanjem za predsjednika VS-a DSV bi ga morao imenovati i sucem VS-a, što znači da bi napredovao za dvije instance.

VIDEO Pogledajte kako aktivirati svoju novu osobnu iskaznicu

Komentara 57

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
22:35 03.08.2021.

Ako su u ratu kelneri i šoferi postali generali, što ovaj sudac ne bi preskočio samo jednu instancu?

JW
Jim West
20:46 03.08.2021.

Može.

Avatar berija1
berija1
20:34 03.08.2021.

Ovaj bi mogao proci , ne znam jeli politicki neutralan sto bi meni bilo dovoljno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije