Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Njemačkoj nije do šale: Zbogom registracijama koje aludiraju na pozdrav Heil Hitler

Kombinacija slova i brojki je, na temelju općeg poznavanja povijesti, pogodna za povezivanje s nacionalsocijalističkim režimom, što se kosi sa zakonom o zabrani kršenja pravila morala i običaja
15. studenoga 2019. u 14:31 12 komentara 884 prikaza
Ilustracija
Foto: Daniel Schäfer/DPA/PIXSELL

Viši upravni sud u Muensteru zabranio je upotrebu automobilskih registarskih pločica s oznakom „HH 1933“ zbog toga što previše asocira na razdoblje nacionalsocijalizma i dolaska Hitlera na vlast te se time kosi s pravilima poštivanja morala i običaja, priopćeno je u petak.

Ilustracija ljubav više ne Tko tjera Nijemce u njihove automobile?

„Kombinacija slova i brojki je, na temelju općeg poznavanja povijesti, pogodna za povezivanje s nacionalsocijalističkim režimom, što se kosi sa zakonom o zabrani kršenja pravila morala i običaja“, stoji u obrazloženju Višeg upravnog suda u zapadnonjemačkom Muensteru.

„HH 1933“ asocira na nacionalsocijalistički pozdrav „Heil Hitler“, a 1933. je godina kada je Hitler na čelu nacionalsocijalista prigrabio vlast u Njemačkoj.

Viši upravni sud time je odbacio tužbu muškarca iz zapadnonjemačkog Viersena, u blizini granice s Nizozemskom, kojemu je nadležna gradska služba prvo dala odobrenje za spomenute pločice, ali ih je nakon pritužbe jednog građanina povukla.

Ilustracija SVE IH JE VIŠE Njemački siromašni umirovljenici - kada se nema ni za kavu

Vlasnik se potom obratio sudu u Düsseldorfu, koji je odbio njegov zahtjev, zbog čega se potom obratio višem sudu u Muensteru, koji je potvrdio odluku nižeg suda. 

Uzdizanje i odobravanje razdoblja nacionalsocijalizma u Njemačkoj je zabranjeno Zakonom o širenju nacionalne i rasne mržnje, a za nepoštivanje zakona su predviđene kazne od tri mjeseca do pet godina zatvora.

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • miroslav.petkovic.7564:

    Njemacka je platila visoku cjenu sa tim pozdravima. Pod tim pozdravom poginulo je sezdeset miliona ljudi. Zivio sam masu godina u Njemackoj i znam kakoje. Ako bi tako pozdravio mislio bi dasi lud i zovu ti policiju.Vode te odmah nema nisam znao uci.

  • oo8787:

    Kako je krenulo za koju godinu u Njemačkoj će se jesti sa rukama s obzirom da je Hitler koristio pribor za jelo.

  • lazovcino:

    Njemci shvacaju zlo koje su napravili , a u hrvatskoj se to isto zlo velica i uzdize.