Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uniper u problemima

Njemački plinski div pred kolapsom: Od vlade traži pomoći od čak 9 milijardi eura

Bierwang natural gas storage facility in the Muehldorf am Inn district.
Foto: Frank Hoermann / SVEN SIMON/DPA
1/4
04.07.2022.
u 23:29

Njemačka, koja je svoj ekonomski model izgradila na jeftinom ruskom plinu, bori se s ograničenjem opskrbe i skokom cijena goriva dok Moskva kažnjava Europu zbog njezine potpore Ukrajini.

Njemački plinski div Uniper SE pregovara s njemačkom vladom o potencijalnom paketu pomoći od čak 9 milijardi eura.

Vlada razmatra primjenu niza mjera, uključujući zajmove, preuzimanje vlasničkog udjela i prebacivanje dijela porasta troškova na klijente, rekle su dvije osobe upoznate s pregovorima, prenosi Bloomberg.

Uniper nije službeno potvrdio te informacije, no kompanija, koja je jedan od najvećih uvoznika ruskog plina, priopćila je prošli tjedan da je u pregovorima s vladom kako bi osigurala likvidnost. Njezine su dionice u ponedjeljak potonule 28 posto, čime je dosegla ​​tržišnu vrijednost od 4,14 milijardi eura.

Analitičari procjenjuju da smanjene ruske isporuke koštaju Uniper 30 milijuna eura dnevno.

Njemačka, koja je svoj ekonomski model izgradila na jeftinom ruskom plinu, bori se s ograničenjem opskrbe i skokom cijena goriva dok Moskva kažnjava Europu zbog njezine potpore Ukrajini. Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck upozorio je da plinska kriza može izazvati kolaps na tržištu, slično ulozi Lehman Brothersa u financijskoj krizi.

13 June 2022, North Rhine-Westphalia, Duesseldorf: A logo stands in the foyer of the head office of the energy supply company Uniper in Düsseldorf. Uniper is majority-owned by the Finnish energy group Fortum. Photo: Oliver Berg/dpa Photo: Oliver Berg/DPA
Foto: Oliver Berg/DPA

Kao dio plana, vlada priprema zakon koji bi državi omogućio preuzimanje udjela u posrnulim energetskim tvrtkama, tvrde dvije osobe upoznate sa situacijom. Također bi prepustila kupcima da preuzmu veći teret rastućih cijena plina. Vlada bi ovaj tjedan trebala odobriti prijedlog zakona.

Ministar Habeck je rekao da bi se pritisak na ruske isporuke mogao pogoršati te je upozorio na rizik od domino efekta propadajućih tvrtki.

Video - Pojedine benzinske ostale bez goriva. Trgovci nezadovoljni: Počet ćemo zatvarati.

Ključne riječi

Komentara 11

ZP
zeljko.posaric.9
23:40 04.07.2022.

Kako to Rusija kažnjava Europu zbog podrške Ukraini? Jel Rusija udarila sankcije Europi, ili si sama Europa udarila sankcije na jeftine ruske energente, minerale, hranu......?

Avatar ZLO
ZLO
00:24 05.07.2022.

Upravo tako, Nijemci su svoj ekonomski model trebali planirati na skupom američkom plinu, a ne na jeftinom ruskom. Ah ti Rusi

TH
than
00:00 05.07.2022.

Svi plinski divovi su pred kolapsom. Svi muku muče kako će skupiti plin za zimu, samo kod nas je izgleda sve super... Nitko ni ne spominje zalihe. Mi se oslanjamo kao na onaj lng terminal kojim cemo dobijati skupi plin, ali gle čuda taj plin će otići onome tko ponudi više para za njega. Ali koga briga, sada je ljeto. Imamo još fore nekoliko mjeseci. Još nismo ni počeli obnavljati Banovinu od potresa. Za plin će se Vlada pobrinuti tamo nagodinu. Nakon zime.... Pa tko se ne smrzne ili ne bankrotira....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije