Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJA

Njemačka ljutita zbog ruskog izgona njemačkih diplomata: Tvrde kako je to neopravdano

Berlin
Foto: Annette Riedl/DPA/PIXSELL
1/3
12.12.2019.
u 12:16

"Njemačka vlada sa žaljenjem je primila na znanje odluku ruske vlade da proglasi dvojicu pripadnika osoblja njemačke ambasade u Moskvi nepoželjnim osobama", rekla je glasnogovornica njemačkog ministarstva vanjskih poslova.

Njemačka je u četvrtak ocijenila da je odluka Rusije o protjerivanju dvojice njemačkih diplomata neopravdana dok je glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina izrazio nadu da ta mjera neće naštetiti odnosima između dviju zemalja.

"Njemačka vlada sa žaljenjem je primila na znanje odluku ruske vlade da proglasi dvojicu pripadnika osoblja njemačke ambasade u Moskvi nepoželjnim osobama", rekla je glasnogovornica njemačkog ministarstva vanjskih poslova.

Taj potez šalje pogrešan signal, a njemačka vlada uzima si za pravo poduzeti daljnje korake, dodala je.

Glasnogovornica je ponovila poziv njemačke vlade ruskim vlastima da se raščisti pitanje ubojstva 23. kolovoza kada je ubijen gruzijski državljanin čečenskog podrijetla u Berlinu.

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je da je odluka o protjerivanju diplomata "potrebna i recipročna", prenijela je agencija TASS.

"Nadamo se da ovo neće postati neka vrsta negativnog čimbenika za budući razvoj i proširenje našeg prilično konstruktivnog dijaloga s Njemačkom", rekao je Peskov.

Njemačka je ruski drugi najveći trgovinski partner iza Kine, rekao je Putin prošli tjedan.

Moskva je objavila u četvrtak da će protjerati dvojicu njemačkih diplomata kao odgovor na odluku Njemačke s početka prosinca da vrati dvojicu zaposlenika ruske ambasade u njihovu zemlju nakon ubojstva Gruzijca čečenskog podrijetla u njemačkoj prijestolnici.

Njemačka je prošli tjedan protjerala dvojicu ruskih diplomata zbog optužbi da ruska država stoji iza ubojstva 40-godišnjeg Gruzijca čečenskog podrijetla 23. kolovoza u središnjem berlinskom parku.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u četvrtak njemačkog veleposlanika Gezu Andreasa von Geyra kako bi mu priopćilo da su "dvojica suradnika njemačke ambasade proglašena nepoželjnim osobama i imaju sedam dana da napuste Rusiju".

Komentara 9

JA
Jakov555
13:14 12.12.2019.

Rusi "protjeruju" a Nijemci "vraćaju" ?!? Britka pera "demokracije".

HH
Hrvoje Hrk !!
13:05 12.12.2019.

i neka

MP
miroslav.petkovic.7564
12:49 12.12.2019.

Ja neznam sta se Njemci imaju tu cudit .Pa Gosp Putin je to reka prije nekoliko dana na samitu u Parisu. Vi naše mi vaše i toje to. Ma lako je za njih prica za malu djecu .Ovdje gledam na TV Mmoskva Njemacki biznismeni iz SIEMENSA BOSCH opsjedaju Rus predsjednika dosadile sankcije. Otvoren je tu i nova tvornica MERCEDESA zatim vec davno oromna tvornica VW. Nedaleko od Moskve pravit cese tvornica OPELA toliko o njihovu prepucavanju. Rusi im grade SJEVERNI TOK PLINOVOD.A ovaj je vec gotov za KINU SILA SIBIRA dug preko osam ipol tisuca km. Hoce Indija plinovod sa rusima pa S400 PZO Zatim Japan i dvi Koreje oce plinovod radi se o tisucama milijardi Pa Turski tok pa rade Nuklearne centrale po tim zemljama Rusi Prave Kini obrabeni stit ali ce bacuske kasirat lovu. A neki ce samo kmecat , Tako je to moji domaci Amerikanci vamo kao posvadani a rade ogromne poslove. Ali ne kuzite vi to ali ocete posto poto bit amerikanci a ovi vas nece.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije