Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susret u vikendici

Nizozemski ministar lagao o Putinu pa dao ostavku

Halbe Zijlstra
Foto: Soeren Stache/DPA/Pixsell
14.02.2018.
u 00:20

Premijer Mark Rutte je njegovo krivo predstavljanje tog susreta nazvao "velikom pogreškom"

Nizozemski ministar vanjskih poslova Halbe Zijlstra u utorak je podnio ostavku nakon što je uhvaćen u laži oko navodnog susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom prije 12 godina.

Zijlstra je svoju odluku o ostavci objavio u parlamentu u Den Haagu.

"Živimo u zemlji u kojoj je istina važna. Stoga ne vidim drugu opciju nego da podnesem ostavku", rekao je Zijlstra, koji je na funkciji šefa diplomacije bio manje od 4 mjeseca.

Sada već bivši šef diplomacije je tvrdio da je bio nazočan kao gost u Putinovoj vikendici 2006. kada je ruski čelnik izgovorio kontroverznu izjavu o "Velikoj Rusiji". Zijlstra je potom upozorio na opasnost ruske agresije.

Halbe Zijlstra
1/8

No, u ponedjeljak je Zijlstra priznao listu De Volkskrank da nije direktno čuo tu Putinovu izjavu već iz druge ruke.

Premijer Mark Rutte je njegovo krivo predstavljanje tog susreta nazvao "velikom pogreškom".

Tijekom predizborne kampanje prije dvije godine, Zijlstra je rekao da je 2006. bio u Putinovoj dači kada je čuo vođu Kremlja kako govori o planovima za "Veliku Rusiju" koja bi uključivala neke od ruskih susjeda.

"Jasno sam čuo Putinov odgovor na pitanje o onome što je smatrao Velikom Rusijom", rekao je Zijlstra na tadašnjem okupljanju Narodne stranke za slobodu i demokraciju, koja vodi novu nizozemsku vladu.

"Kazao je kako bi to uključilo Rusiju, Bjelorusiju, Ukrajinu i baltičke države, a Kazahstan 'bi bilo lijepo imati'", rekao je u Zijlstra svom govoru koji je zabilježen na snimci.

U ponedjeljak je priznao da nikada nije bio na sastanku s Putinom i da je čuo te komentare od drugih osoba. Zijlstra je to priznao prije sastanka u srijedu s ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.

Ako nas pogodi treći svjetski rat, 10 najmoćnijih zemalja imat će ključnu ulogu:

Halbe Zijlstra
1/12

Komentara 7

BO
boovuu
00:43 14.02.2018.

nizozemski ministar vanjskih poslova Halbe Zijlstra u utorak je podnio ostavku nakon što je uhvaćen u laži oko navodnog susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom prije 12 godina. --------------------------------------------------- dođe u Hrvatsku da bude ministar pa može lagati koliko hoćeće i šta hoće a ostavku nećeniko tražiti.

Avatar nekakav
nekakav
09:24 14.02.2018.

i tako, velite, uhvatili su ga u laž, pa je dao ostavku i to nakon 2 godine što ga mediji za to prozivaju...? a kolko njih i dalje laže, pa je na funkciji? sjećam se ja 'dokaza' o iračkom oružju za masovno uništenje, umiješanosti afganistanskih talibana u rušenje blizanaca u americi, zločinima gadafija u libiji.... nakon što su države razorene, nestala je potreba za dokazima.

Avatar sindarela
sindarela
09:21 14.02.2018.

Nas naši lažu i mažu a mi im skidamo kapu do poda da ti pamet stane

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije