Naslovnica Vijesti Hrvatska

Rusija je remetilački čimbenik, SAD ne želi da Inu kupi njihova kompanija

Potičemo hrvatsku stranu da angažira najvrsnije savjetnike i postignu dobar gospodarski sporazum", dodao je veleposlanik
12. veljače 2018. u 15:00 34 komentara 1566 prikaza
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Sjedinjene Države ne žele da Inu kupi ruska kompanija, izjavio je u ponedjeljak novi američki veleposlanik u Hrvatskoj Robert Kohorst, ocijenivši da bi to bila "pogreška".

Tajne službe Ovo su Putinovi planovi za 2018.

"Na Hrvatskoj je da odluči kome će prodati kompaniju,  ali mi mislimo da bi to bila pogreška", kazao je veleposlanik Kohorst u razgovoru s novinarima.

Prema njegovim riječima, Rusija je "remetilački" čimbenik u regiji, a SAD bi "kao partnera htio vidjeti zemlju kojoj je u snažnom interesu da Hrvatska bude uspješna".

"Hrvatskoj želimo partnera koji će biti spreman pružiti potporu", dodao je veleposlanik.

Istaknuo je da američku stranu ohrabruje činjenica da je vlada raspisala natječaj za odabir kvalificiranih savjetnika.

"Prvi korak u svim pregovorima je da dobro razumijete činjenice i alternative (...) a čini se da su ti savjetnici, od kojih su neki američke, a neki europske tvrtke, vrlo kvalificirani savjetnici  i čim ih se angažira moći će savjetovati vladu i tada ste u poziciji da sklopite bolji gospodarski sporazum", kazao je Kohorst.

"Potičemo hrvatsku stranu da angažira najvrsnije savjetnike i postignu dobar gospodarski sporazum", dodao je Kohorst.

Krajem prošle godine glavni direktor ruske energetske kompanije Rosneft kazao je da je njegova strana zainteresirana za kupnju dionica INA-e.

"Svakako smo zainteresirani za ulaganja u regiji i razmatramo mogućnost ulaska u vlasničku strukturu Ine", kazao je tada Igor Sečin.

Josip Đakić Josip Đakić 'Vučić nije ispoštovao niti jedan od 5 kriterija koje je Srbija dobila u pregovorima s EU' Volgograd Arena Ukrajinski ministar 'Molim vas da ne idete u Rusiju zbog nogometa - to je glupost' PAO ZRAKOPLOV U RUSIJI Putin najavio istragu, otkriveno što je pilot posljednje rekao kontroli leta
ČUDOTVORNA METODA
Kim Kardashian svoju mladolikost duguje tretmanima kisikom

A1 izdvaja za Vas

  • stefj:

    Radi Amera i Nijemaca nismo dobili južni tok plinovoda, radi EU (Slovenci i Talijani) nismo dobili Kineze u Rijeci i prugu, a očito nećemo dobiti niti Ruse u INA-i... Pitanje je zašto je došao Lex Agrokor i Ramljak, da nije ... prikaži još! Rusija bi preuzela većinu poljoprivredne proizvodnje u regiji... OK, to sve nije toliki problem, problem je što naši onda ne znaju dogovoriti alternativu. Ako već ne možemo dobiti Ruse da otkupe INA-u, neka onda Ameri daju lovu za otkup. Nijemci nisu dali plinovod, pa ajde da dobijemo alternativu... Zaduženja i kupovina obveznica nisu nikakva alternativa, što nama znači što je Linić onda uspješno prodao obveznice po manjim kamatama, kada je sav taj novac otišao na jelo i pilo umjesto na neku investiciju, a još ga i treba vratiti... Istina je da se mora plesati kako veliki kažu, no u tome i je umijeće diplomacije da isposluje što je više moguće za Hrvatsku (a ne za sebe)...

  • IVANIVANIVAN:

    U prevodu ...demokracija ovako funkcionira ..uz nogu !

  • Mate06:

    Nevjerojatno kako znaju davati lekcije i uputstva drugima ... Nos stavljaju posvuda ... Pa svi surađuju danas .... prodaješ, kupuješ i proizvodiš itd