Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
američki veleposlanik u hrvatskoj:

'Hrvatska bi pogriješila da Ruse pusti u Inu'

13.02.2018.
u 09:39

Govoreći o LNG terminalu, Sue Saarnio istaknula je još jednom da je riječ o jednom od glavnih prioriteta ne samo za Hrvatsku nego i Europu, upozoravajući da je ovo kritični trenutak glede europske energetske sigurnosti.

Protiv smo ruskih kompanija, vrlo jasno i koncizno poručio je jučer američki veleposlanik u Hrvatskoj William Kohorst kao odgovor na pitanje Večernjeg lista koji je stav SAD-a o zainteresiranosti Rusa za preuzimanje MOL-ova udjela u Ini.

– To bi bilo pogrešno. Rusi su bili i jesu ometajući faktor u regiji i smatramo da Hrvatska mora imati partnera koji pruža veću podršku. Željeli bismo na tome mjestu vidjeti državu čiji je veći interes uspješnija Hrvatska – objasnio je veleposlanik na sastanku s novinarima u povodu posjeta Sue Saarnio, posebne izaslanice za energetiku američkog State Departmenta Hrvatskoj.

LNG terminal glavni prioritet

Glavna tema posjeta bila je projekt gradnje terminala za ukapljeni plin (LNG) na otoku Krku, razgovor se dotaknuo i odnosa Ine i MOL-a te interesa ruskih kompanija, prvenstveno Rosnjefta, za preuzimanje MOL-ova udjela u Ini, a izravna poruka veleposlanika dosad je najjači signal i hrvatskoj i mađarskoj strani koga SAD ne želi vidjeti u novom aranžmanu.

– Ohrabreni smo time što je Vlada raspisala poziv za kvalificirane međunarodne savjetnike koji će im pomoći. To je uvijek prvi korak u poslovnim pregovorima. Na temelju savjeta i informacija, čega dosad nije bilo, Vlada će biti u boljoj poziciji da donese bolju financijsku i političku odluku. Naš je prioritet da Vlada napravi najbolji izbor za Hrvatsku – dodao je Kohorst te istaknuo da se stvari kreću u dobrom smjeru.

Govoreći o LNG terminalu, Sue Saarnio istaknula je još jednom da je riječ o jednom od glavnih prioriteta ne samo za Hrvatsku nego i Europu, upozoravajući da je ovo kritični trenutak glede europske energetske sigurnosti.

– Potrebno je osnažiti energetsku sigurnost Europe diversifikacijom opskrbe i dobavnih pravaca – kazala je američka dužnosnica te istaknula da SAD na LNG terminal gleda kao na jedan od prioritetnih projekata.

Također je dodala da je u Zagreb došla s tehničkim timom te da nastoji utvrditi kako pomoći Hrvatskoj oko LNG-a.

Sastanak s Dalić i Ćorićem

– Vrlo smo sretni i zbog obećanja Europske komisije da će financijski poduprijeti projekt. Sve se kreće u dobrom smjeru – izjavila je Saarnio.

Prije sastanka s novinarima, Saarnio se sastala s ministricom gospodarstva Martinom Dalić, a nakon toga s ministrom zaštite okoliša i energetike Tomislavom Ćorićem.

Dalić je, objavljeno je u Ministarstvu, potvrdila odlučnost da se nastavi s gradnjom terminala na Krku te najavila skoro donošenje posebnog zakona koji će olakšati i objediniti sve procese vezane uz LNG terminal.

Bolje informiranje lokalnog stanovništva te davanje informacija o sličnim terminalima u Europi dio su instrumentarija kojim bi se lokalna zajednica i zaštitari okoliša umirili glede potencijalne opasnosti LNG terminala za okoliš, smatra američka dužnosnica Sue Saarnio.

Uz LNG terminal u Hrvatskoj, komentirala je i Sjeverni tok 2, plinovod iz Rusije, čiju gradnju snažno podržava Njemačka, te kazala da se radi o projektu koji stvara razdor u Europskoj uniji. Izrazila je čuđenje politikom Bruxellesa koji opetovano zagovara energetsku neovisnost, a istodobno energetska ovisnost EU o Rusiji iznosi oko 70 posto.

– Mislim da se radi o projektu koji se poput klina zabio u Europu i podijelio je, što je možda i namjera. Razne zemlje u EU na to gledaju različito, poput nordijskih i baltičkih zemalja koje su vrlo zabrinute zbog tog projekta. Očito postoji razilaženje u Europi - kazala je S. Saarnio i dodala da SAD zagovara diversifikaciju dobavnih pravaca. - Infrastrukturni projekti su ključni za otvorena i pristupačna energetska tržišta koja zagovaramo u SAD-u – ocijenila je.

Komentara 5

WE
westsouth
09:45 13.02.2018.

pa kupite ih vi

Avatar babas
babas
13:08 13.02.2018.

Od ulaska u NATO do danas Hrvatska konstantno tone na svim područjima. Javni dug nam je višestruko narastao,broj blokiranih također,a rasprodali smo zapadnjacima sve što smo imali u bescjenje.Postali smo druga najsiromašnjia zemlja EU,a ubrzo ćemo i službeno biti zemlja sa najlošijim životnim standardom u EU,pitanje je samo vremena kada će nas i Bugari prestići.

Avatar tomislav.danicic
tomislav.danicic
14:58 15.02.2018.

izvrsite onda vi odkup ili sutite.samo nam nemojte solit pamet.jer od toga ste daleko skrenuli

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije