Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Nismo ostvarili nikakva poboljšanja, vrijeme je da svi počnemo nositi maske!'

Osim maski, odnosno bilo koje vrste pokrivala za lice, mjere se odnose na prodavače koji će kupcima morati dati jednokratne rukavice i dezinfekcijska sredstva prije kupnje. Zatvaranje hotela, poslovnih  ureda, tržnica i svih nebitnih aktivnosti ostaju na snazi.
05. travnja 2020. u 10:31 12 komentara 30697 prikaza
Italija
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/6

Lombardija ne smije posustati u borbi protiv koronavirusa, odlučan je guverner te najugroženije talijanske pokrajine  Attilio Fontana te kazao kako na snagu stupa nova uredba s pooštrenim mjerama, tako će od sutra u Lombardiji moći biti vani samo oni koji imaju na licu masku.

Miroslav Radman o koronavirusu: 'Globalizacija ga je stvorila, a ona će ga i ubiti' Pandemija Miroslav Radman: U vrijeme koronavirusa liberalna demokracija pokazala se krhkom

Kako je istaknuo, strože mjere se uvode jer "još uvijek nismo postigli niti jedan cilj, nismo ostvarili nikakvo poboljšanje niti smo završili posao s koronavirusom#, piše talijanska novinska agencija Ansa.

Stoga su donesene nove mjere za daljnje  usporavanje širenja zaraze. Lombardija uvodi ove mjere samostalno, neovisno o vladinim mjerama i jedina je regija u Italiji koja je odlučila uredbom naložiti građanima da kad god izađu iz kuće moraju imati masku na licu. 

Video: Naši poznati znanstvenici odgovaraju na pitanje: zašto se koronavirus toliko brzo širi u Italiji?

Kako su pojasnili mjera je donesena radi  "zaštite sebe i drugih" a kao maska može poslužiti bilo što, no usta i nos pri izlasku iz kuće moraju biti pokriveni. Može biti šal, marama, ili maska iz kućne radinosti". Nova mjera Lombardije nije se svidjela čelniku Civilne zaštite Angelu Borrelliju: "Ne koristim masku jer poštujem socijalnu distancu, kazao je".

Osim maski, odnosno bilo koje vrste pokrivala za lice, mjere se odnose na prodavače koji će kupcima morati dati jednokratne rukavice i dezinfekcijska sredstva prije kupnje. Zatvaranje hotela, poslovnih  ureda, tržnica i svih nebitnih aktivnosti ostaju na snazi.

Zagreb: Tržnica Špansko u vrijeme pandemije koronavirusa Zlatko Mateša Oporavak će biti relativno brz i neće biti katastrofično dugačak kao što neki predviđaju

Međutim, objašnjavaju  „prodaja pribora za djecu poput proizvoda iz papirnica u  supermarketima i drugim otvorenim trgovinama, te  prodaja cvijeća i biljaka bit će moguća samo uz dostavu u kuću “. Građevinski radovi koji su zabranjeni uredbom na razini države i dalje ostaju na snazi. No Lombardija je tražila od Vlade da dozvoli aktivnosti u šumarskom  opskrbnim lancem", poput npr. ili, „rezanje drva“.

Koronavirus KORONAVIRUS U HRVATSKOJ U Varaždinskoj županiji prvi pacijenti s lokalnom transmisijom bolesti

U međuvremenu, brojke za Lombardiju pokazuju stabilan trend premda još uvijek nema "kontinuiranog i značajnog" smanjenja,  
Ukupni pozitivni rezultati zaraženih u Lombardiji dosežu gotovo 50 tisuća (49.118 uz jučerašnji porast od 1.598), smrtnih slučajeva u 24 sata bilo je 345 (ukupno 8.656). Ono što je pozitivno i budi nadu da zaraza jenja je broj ljudi na intenzivnoj odnosno jučer je bilo  55 hospitalizacija negoli prethodnog dana. Milano prednjači šp broju zaraženih ukupno ih je 10819,  jučer je bilo 428 novih slučajeva.

Mojmira Pastorčić
NITKO SE NIJE NADAO
Mojmiri je u sinoćnjoj emisiji u kadar ušetao nezvani gost, snimka je hit na internetu
Hidradenitis suppurativa/acne inversa
INTERVJU
Prof. dr. Brajac: Postoji velik broj bolesnika koji se, bez ispravne dijagnoze Hidradenitis suppurative, još uvijek ne liječe ili se liječe neadekvatnom terapijom
  • Draš:

    Ne vidim u čemu je problem nositi maske cijelo vrijeme,uskoro ionako nečemo imati šta staviti u usta tako da ne vidim neku preveliku manu te prakse .

  • crohumans:

    Kada se izumi maska koja u potpunosti štiti od koronavirusa i da jedno vrijeme zakonski je svi moraju nositi - tek onda će se život vratiti u normalu ! Nema lijeka, nema cjepiva, nema karantene, nema izolacije !

  • Aartur:

    Maski širom svijeta nema dovoljno ni za zdravstvene djelatnike, a političari samo dodatno potpiruju histeriju i nestašicu ovakvim izjavama jer eto oni kao nešto odlučuju i "bore se protiv virusa"