Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grmoja žestoko:

'Hrvatska nije apsolutistička monarhija, nego parlamentarna demokracija'

Nikola Grmoja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/26
29.11.2017.
u 10:47

– Vi idete otvoreno protiv slobode govora – optužio je Grmoja HDZ-ovce

Ovo nije apsolutistička monarhija, nego parlamentarna demokracija, poručio je Mostov Nikola Grmoja jutros u Saboru nakon što je zatražio stanku kako bi progovorio o najavljenim izmjenama saborskog Poslovnika kojim se, tvrdi, želi ugušiti pravo zastupnika na govor. S njime se složio i Branimir Bunjac iz Živog zida koji je komentirao navode objavljene u medijima vezane uz potencijalno ukidanje replika i stanki.

– Sada je potpuno jasno, Hrvatskoj prijeti suspenzija demokracije po nalogu Andreja Plenkovića, na korak smo do diktature nakon što je bivši Udbin suradnik najavio prekrajanje izbornog zakonodavstva. Premijer se poželio gušenja riječi na način koji se nije vidio od vremena Aleksandra Karađorđevića. HDZ želi ukinuti replike i stanke, a Jandroković će kao vrhovni sudac odlučivati kome će naplatiti kazne od 5 do 10 tisuća kuna ako se netko osjeti uvrijeđen – kritizirao je Bunjac.

Nikola Grmoja
1/8

"Pravilnik će sastaviti Plenković"

Prema navodima Jutarnjeg lista, kojeg je predsjednik Sabora Gordan Jandroković demantirao, HDZ-ovi Branko Bačić, Željko Reiner i Marija Jelkovac sjede u povjerenstvu koje bi trebalo donijeti izmjene pravilnika o radu Sabora.

– Najrigidniji poslušnički kadrovi poslušno sjede u povjerenstvu od tri člana jedne stranke koje će donijeti pravilnik o kojem se ne raspravlja u Saboru. Da se raspravlja o Poslovniku ili o Etičkom kodeksu, svi bi mogli nešto reći, ali pravilnik će sastaviti Plenković, pa će spojiti zakonodavnu, sudsku i izvršnu vlast i postati veliki gospodar RH – primijetio je Bunjac. Pokazao je vladajućima Ustav te podsjetio da on jamči slobodu izražavanja misli te omogućuje slobodu govora i javnog nastupa.

– Ovo je Ustav, takav je kakav je iako ga je Udba pisala, ali je temelj RH. Moje je pravo da vičem ako hoću. Ako vi uvedete ovo, što će se raditi po županijama, gradskim institucijama, školama? Gospodin se uvrijedio, zamislite, ne'š ti. To je narcisoidnost koja graniči s patologijom. Vrijeme je da svi otvorimo oči, nastupimo kao jedno i kažemo HDZ-u: "Ovo vam neće proći", poručio je Bunjac, a Jandroković mu je uzvratio da se neće mijenjati nikakav pravilnik o radu Sabora već Poslovnik koji ima snagu zakona.

"Ne dižimo paniku bez razloga"

– Ne dižimo paniku bez razloga na osnovu jednog teksta koji se pojavio u novinama – rekao je Jandroković. Mostov Nikola Grmoja dodao je kako je očita namjera vladajućih da se zaustavi u Saboru sve one koji govore.

Nikola Grmoja
1/105

– Želi se zaustaviti one koji nisu glasačka mašinerija, koji rade svoj posao, upravo te koji upozoravaju i govore, te treba kazniti, a one koje treba skupljati kad je glasovanje da kao glasačka mašinerija dignu ruke i ništa ne rade, njih ne treba kazniti, nego nagraditi. Treba ugušiti slobodu govora kako bi Plenković bio zadovoljan, nije mu odgovaralo da ga oporba rešeta pitanjima cijeli dan, treba ugušiti slobodu govora da bi on bio miran – komentira Grmoja. Smatra da treba kažnjavati loše odluke i zakone koji su doneseni u Saboru, a ne rasprave zastupnika.

– Vi idete otvoreno protiv slobode govora, to je nečuveno. Zaštićeni smo imunitetom da nas ne mogu kazneno goniti za ono što govorimo u Saboru i sad nam po nalogu Plenkovića protivno Ustavu idu oduzeti slobodu govora. Ali neće proći, ako treba platiti kazne, platit ćemo, ali ćemo govoriti, nećete nas zaustaviti. Građani traže od nas da govorimo – kazao je Grmoja Branku Bačiću i Gordanu Jandrokoviću. – Ovo nije apsolutistička monarhija, nego parlamentarna demokracija – zaključio je.

"Nije istina da HDZ želi ušutkati Most i Živi zid"

Jandroković je uzvratio kako nikome ne pada na pamet da im oduzme slobodu govora te kako mu nije jasno da se takva rasprava stvorila zbog jednog novinskog teksta.

– I Mostu i Živom zidu malo je pet minuta u Saboru da bi pokazali svu raskoš populizma. Nije istina da HDZ želi ušutkati Most i Živi zid. Nikada u ovom Saboru nije bilo toliko populističkih rasprava. Mi želimo da u Mostu i Živom zidu još više govorite jer svaki vaš nastup pomaže HDZ-u. Kada spominjete Poslovnik, onda se sjetite da je izmjene Poslovnika glavom i bradom započeo Božo Petrov. A njegova je agenda bila kako će urediti postupanje zastupnika. Ići ćemo u promjenu poslovnika i treba napraviti izmjenu poslovnika kako bi se vratio dignitet zastupnicima i kako bi se vratio red u Sabor – kazao je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić

 

Komentara 23

KO
koraknaprijed
12:01 29.11.2017.

Jadna ti je država u kojoj se alternativna vlada sastoji od Grmoje,Bulja,Marasa,Beljka,Bernradića i Petrova.

SI
siskic
11:47 29.11.2017.

hrvatska je nalik na đžamahiriju. kaljuža od države.

RO
robertbruckner
11:30 29.11.2017.

x-y kaj of srbin dela tu na hrvatskim forumu??????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije