Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ubrzanje rasprava?

Jandroković mijenja saborski Poslovnik, na meti su stanke i replike

Gordan Jandroković
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/6
27.11.2017.
u 07:07

Oporba će optuživati HDZ da im hoće smanjiti mogućnost govora, kao što je i HDZ optuživao SDP pri ukidanju ispravka netočnog navoda

Šest mjeseci otkako je Gordan Jandroković izabran za predsjednika Sabora, doznajemo u krugovima bliskim šefu parlamenta, bilo je dovoljno da se odluči za izmjene saborskog Poslovnika.

Jandroković, doznajemo, planira da se izmjene Poslovnika predlože, a možda već i izglasaju, do 15. prosinca, odnosno do zimske saborske stanke.

Nema pojedinačne rasprave

Iako je HDZ-ov šef Sabora, prenose nam izvori, svjestan da će ga oporba optuživati da guši pravo riječi i demokraciju u Saboru, smatra da je postojeći Poslovnik funkcionirao u nekim drugim, uljuđenijim vremenima.

Osnovni je princip izmjena Poslovnika da se ubrza rasprava i smanji mogućnost zloporaba poslovničkih mogućnosti, odnosno da se točno preciziraju situacije u kojima se nešto može tumačiti na određeni način.

Jandroković je kao situacije koje se u Saboru najviše zloupotrebljavaju detektirao institut stanke i povrede Poslovnika koji se onda koristi/zloupotrebljava za repliku, ali i samu repliku koju zastupnici beskonačno koriste tobože replicirajući i jedni drugima unutar istog kluba kako bi, zapravo, kritizirali drugu stranku.

Tako zastupnik replicira svojem kolegi iz stranke, a replika se svede na to da kaže da se slaže sa svojim kolegom i onda riječ koristi za sasvim drugu raspravu.

Zloupotrebljavajući repliku zastupnici su gotovo potpuno prestali koristiti pojedinačne rasprave. Važno je napomenuti da su i replike i stanke i sve druge poslovničke mogućnosti uvijek alati oporbe u parlamentarnoj raspravi, koristio ih je i HDZ kad je bio u opoziciji, kao što ih sada koriste oporbene stranke.

– Ubuduće ćemo točno precizirati kada se može tražiti stanka, a za manipulacije povredom poslovnika, za što se sada dobiva opomena, razmišlja se o nekom obliku sankcije. Jandrokoviću je glavna namjera da se izmjenama Poslovnika u Saboru spriječi obijest koja je sada doslovno uzela maha u parlamentu – doznajemo od izvora bliskih Jandrokoviću.

Vladajuće u Saboru posebno izluđuje što se stankama usporava rad pa često zbog korištenja te mogućnosti rasprave počinju sa zakašnjenjem od sat ili sat i pol.

– Klubovi uzimaju stanke i onda razgovaraju o svojim regionalnim temama, lokalnim problemima, imaju svoje novinske konferencije usred Sabora... Poseban je problem kada u Sabor dolazi premijer ili ministri i onda zbog stanki čekaju po sat, sat i pol da uopće počnemo raditi.

Rasprave moraju biti brže, a replike kroz povrede Poslovnika i općenito replike morat ćemo drukčije regulirati ili na neki način sankcionirati – prenose nam izvori iz Sabora.

Nedefiniranost kada se točno treba odrediti stanka u Saboru proizvodi kaotične situacije pa je tako, tumače izvori bliski šefu Sabora, Božo Petrov nedavno optužio Jandrokovića da krši Poslovnik kako bi se izbjegla pitanja zastupnika premijeru samo zato što je htio da stanka bude nakon odrađenih replika.

Gordan Jandroković
1/105

Tko kome ‘začepljuje usta’

No treba reći da je bijes oporbe izazvao HDZ koji je inzistirao na gašenju povjerenstva o Agrokoru početkom službene istrage u tom koncernu, ali vladajući su odlučili ugasiti povjerenstvo tako što se uopće nisu pojavili na sjednici tog tijela.

Kada je riječ o izmjenama Poslovnika, nije prvi put da se one spominju.

Već zadnje dvije godine, od Željka Reinera i Bože Petrova, govori se o izmjenama, a prijedlozi etičkog kodeksa i izmjena Poslovnika (pokrenuto još za bivše koalicijske Vlade HDZ-a i Mosta) nalaze se u Odboru za Ustav.

Posljednje veće izmjene Poslovnika napravila je bivša SDP-ova većina.

Tada je ukinut institut ispravka netočnog navoda. Kao što će oporba (SDP, Most, HSS, GLAS...) sada sigurno optuživati HDZ da im hoće smanjiti mogućnosti govora u Saboru, tako je HDZ tada optuživao SDP da im ukidanjem ispravka netočnog navoda hoće “začepiti usta”.

U zamjenu za taj ukinuti institut proširena je mogućnost replike pa je omogućeno repliciranje unutar kluba i Vladi. Što se, pokazalo se sada, naveliko zloupotrebljava...

Pogledajte prosvjed ispred Sabora:

Komentara 61

Avatar HLEBINSKO ČANGRIZALO
HLEBINSKO ČANGRIZALO
07:14 27.11.2017.

Večeras 27.11.2017. u 20.05 h, Bujanec će objaviti u cijelosti govor Predsjednice Kolinde o generalu Praljku... Poslušajte istinu !

PR
prajdali100
07:20 27.11.2017.

Pošto u Saboru sjede likovi tipa Beljaka, Pernara ili Marasa nešto se stvarno mora mijenjati.Od te institucije su napravili cirkus.

AP
ante_pustinjak
07:52 27.11.2017.

drekavce, zaboravio si opsjenara pernara, obijača automobila beljaka, akademika bulja, posjetitelja silikonske doline i kasina u las vegasu marasa, vrhunskog povjesničara i čudnovatog kljunaša grmoju, heroja koji je potamanio 50-ak tenkova u vukovaru, ptspiovca freda matića, javnobilježničkog povjerenika i psihoanalitičaraa božu itd. u nedogled (mogao bih do sutra nabrajati!)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije