Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BRANKO BAČIĆ

'Šeks je bio državni neprijatelj broj 1. Spašavao se od teškog zatvora'

Branko Bačić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/9
28.11.2017.
u 12:47

Komentirao je današnje glasovanje na Odboru za Ustav kojim je usvojen zaključak većine o prestanku rada Istražnog povjerenstva o Agrokoru

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić poznaje Vladimira Šeksa od 1990. godine i od tada, kaže, sluša optužbe da je Šeks bio suradnik Udbe, pa ga ne čude ni najnovije optužbe. Dokumenti koji posljednjih dana izlaze o Šeksu, dodaje, nisu falsificirani, ali je Šeks u spornom predmetu vezanom uz obitelj Bagarić spašavao sebe od teškog zatvora.

- Ja znam da je Šeks s 27 godina, kao zamjenik okružnog tužitelja u Osijeku podnio kaznenu prijavu protiv tadašnjih šefova republičke i savezne Udbe zbog toga što su omogućili otvaranje pisama naših iseljenika. U to je vrijeme ovo bila, najblaže rečeno, hrabrost, da ne kažem nešto drugo. Od tada, pa sve do svibnja 1990. Udba se bavila Šeksom, čak u toj mjeri da je kao politički protivnik tadašnjeg sustava završio u zatvoru, a nakon toga mu je zabranjeno bavljenje odvjetništvom. Postao je državni neprijatelj broj 1, jedan od najpoznatijih političkih disidenata u to vrijeme. Ovo što Šeks tvrdi da nije bio doušnik nego žrtva logično je s obzirom na način na koji je tada živio – komentira Bačić. I sam Šeks, dodaje, potvrdio je da dokumenti koji su izašli u javnost nisu falsificirani.

- On je sam rekao da nisu, ali da je u tom predmetu spašavao sebe, jer je procijenio, tako kaže, da je njegov razgovor bio prisluškivan od strane Udbe i da se na taj način spašavao od teškog zatvora. Ne bih iz današnje pozicije sudio o ljudima koji su sedamdesetih i osamdesetih živjeli u vrlo teškim uvjetima. Treba se vratiti u realnost u kojoj se nalazio Šeks, nakon što je izbačen iz okružnog tužiteljstva u Osijeku – tvrdi Bačić. Upitan kako tumači da je Šeks odmah iz arhiva dobio sve dokumente o sebi i znao tko ga istraživao u Državnom arhivu, Bačić je uzvratio da to treba pitati Šeksa jer on o tome ništa ne zna.

Komentirao je današnje glasovanje na Odboru za Ustav kojim je usvojen zaključak većine o prestanku rada Istražnog povjerenstva o Agrokoru te komentar SDP-ovog Orsata Miljenića kako mu je drago da je HDZ ipak tim činom ispravio svoje tvrdnje kako ne treba povjerenstvo formalno gasiti, već ono s radom prestaje po sili zakona.

- Kolega Miljenić griješi, ovaj je zaključak donijet na prijedlog SDP-a da Odbor izmijeni odluku o osnivanju povjerenstva. Mi smo na Odboru samo konstatirali ono što smo dosad govorili da ne treba nikakva odluka jer je povjerenstvo prestalo s radom odmah nakon što je rješenje DORH-a o istrazi postalo pravomoćno. Dakle, mi nismo na Odboru donijeli odluku na osnovu koje je prestao rad povjerenstva. Zaključak smo donijeli kako bismo nekako okončali raspravu koju je zatražila trećina članova Odbora, nismo tu raspravu htjeli ostaviti otvorenom i da samo odbijemo prijedlog zaključka SDP-a. Povjerenstvo nije ukinuto, ono će postojati ako istraga ne završi podizanjem optužnice. U tom će slučaju povjerenstvo odmah nastaviti s radom, kao i ako Županijski sud ne prihvati optužnicu. Sve dok traje sudbeni postupak povjerenstvo neće raditi. Novo povjerenstvo o Agrokoru ne može se osnovati, takav je Zakon, to je svima jasno – naglasio je Bačić. Dodaje da svatko može tumačiti zakon kako želi, no on je toliko jednostavan da nema mogućnosti za "iskakanje od zakonskih odredbi".

- Ne znam vjerujemo li mi uopće u hrvatsko pravosuđe? Mislimo li da hrvatsko pravosuđe neće provesti postupak i da će nekoga osloboditi odgovornosti? Što se tiče političke odgovornosti, imali smo saborsku raspravu o političkoj odgovornosti Vlade upravo u vezi Agrokora. Ako ta rasprava nije bila dovoljna da bi zastupnici utvrdili političku odgovornost Vlade, ne znam što bi još dodatno trebalo dokazivati – zanima Bačića.

Na pitanje koliko Vladi štete današnje prozivke zbog prodaje Vupika Ivici Todoriću za 30 milijuna kuna, da bi on nakon toga od države naplatio ratnu štetu od 300 milijuna kuna, Bačić kaže da poziva svakoga tko ima bilo kakav dokument koji tereti nekoga u Vladi u vezi prodaje Vupika da podnese kaznenu prijavu kako bi se o tome očitovalo hrvatsko pravosuđe.

- U Saboru je sa 77 glasova utvrđeno da Vlada ne snosi nikakvu političku odgovornost, dapače da radi u okviru zakona i Ustava – zaključuje Bačić.

Tvrdi da netko u SDP-u namjerno krivo brifira šefa stranke Davora Bernardića, pa ispada smiješan, a tako je ispao i danas kada je tvrdio da će Sabor, temeljem današnje odluke Odbora za Ustav, o istom zaključku glasovati u četvrtak.

- Sabor ne treba donijeti nikakav dokument zato što je povjerenstvo prestalo raditi po sili zakona. Sabor neće o tome glasovati, Bernardić ima krive informacije. Nismo to stavili u dopunu dnevnog reda – poručuje Branko Bačić. 

Branko Bačić
1/12

Komentara 13

BA
bakulušić
13:44 28.11.2017.

Zašto nitko ne predlaže osnivanje Istražnog povjerenstva o tome tko je sve bio član Udbe, Kosa, tko to kopa po arhivima...? I nikakvi pravosudni postupci ne će prekidati rad Povjerenstva.

SI
siskic
14:18 28.11.2017.

šeki je državni lupež br 1.

Avatar dobry
dobry
14:30 28.11.2017.

Da li je komunjara Šeks(&Co) bio žrtva sustava, kada je skupa sa I. Todorićem SUSTAVNO pljačkao državu putem Agrokora, tijekom 27 godina!? 58 MILIJARDI isparilo, a samo jedan osumnjičen i još mu se namjerno dopustilo da napusti zemlju!? Što mislite, da li je moguće da jedna jedina osoba, SAMA, izvrši pljačku takvih razmjera!!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije