Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolege ivice babića tijekom rata

Svjedoci: 'Nijedan liječnik u našem sanitetu u ratu nije ozlijeđen'

ivica babić
01.02.2014.
u 17:00

Sad se govori o dvadesetak medicinskih djelatnika koji imaju status ratnih invalida u našoj bolnici. Pa to je nevjerojatno, kaže Brijačak

Osobno sam mobilizirao dr. Ivicu Babića i odgovorno tvrdim da ni on kao nijedan drugi liječnik u našem sanitetu nije ozlijeđen za vrijeme rata. Mi iz saniteta bili smo pozadina našim dečkima iz vojske, nije kod nas bilo nekih teških ratnih operacija. Samo je jedan liječnik dva puta na terenu gledao smrti u oči, ginekolog dr. T. K., ali i on je imao nevjerojatnu sreću pa je u obje situacije prošao neozlijeđen. Riječi su to dr. Rudolfa Brijačka, nekadašnjeg voditelja virovitičkog saniteta, dobrog poznavatelja ratnih prilika na tom području, danas umirovljenog specijalista opće medicine koji s obitelji živi u Voćinu.

– Znam svakog dečka s ovih područja koji je stradao. Znam tko je poginuo. Tvrdim da među njima nije nijedan liječnik. Sad se govori o dvadesetak medicinskih djelatnika koji imaju status ratnih invalida u našoj bolnici. Pa to je nevjerojatno – čudi se dr. Brijačak.

– Ako je netko dobio status invalida nakon 1992., onda je to pitanje kojim neka se pozabave nadležne intitucije – poručuje. Liječnici su u virovitičkom sanitetu, kaže, na terenu boravili od početka studenog do 26. prosinca 1991.

– Naša je vojska prva oslobađala teritorij Hrvatske, a mi smo kao sanitet prošli cijelu Bilogoru i Papuk. Kad smo došli do ceste Pakrac – Požega, dalje nismo išli. U mjestima u koja smo dolazili, bilo da je riječ o Đulovcu, Voćinu, prema Pakracu ili Daruvaru, srpska se vojska već bila povukla. Nije to bilo nimalo nalik na one scene o ratovanju koje gledate u TV kalendaru – poručuje dr. Brijačak. Jedan od naših sugovornika ratni je vojni invalid koji želi ostati anoniman. On objašnjava da se pravo na stupanj invaliditeta ostvarivalo na prvostupanjskoj komisiji u Virovitici, koja je na temelju medicinske dokumentacije izdavala samo mišljenje. Konačnu odluku donosila je drugostupanjska komisija u Zagrebu ili Osijeku.

Dr. Babić nema oštećenje vida ni na jedno oko, ponavlja i virovitički oftalmolog dr. Mijo Fett. Na očni odjel u Virovitici dr. Babić je, kaže, 1995. samoinicijativno došao na pregled. – Tražio je običan pregled i on je pokazao da nema oštećenja vida ni na jednom oku. Očito je zloupotrijebio taj naš nalaz, a ja smatram da je ratni profiter koji uživa u povlasticama koje ne zaslužuje – poručuje dr. Fett.

>> Tužitelji o Babiću: Lažni nalazi za pad s ratnog kamiona

>> Uhićen Ivica Babić! Sumnjiče ga za ratno profiterstvo!

Komentara 35

Avatar Idler 3
Idler 3
19:35 01.02.2014.

Pa morti je čovjek oslijepil poslije od posljedica rata isto kak je jedan ministar ozdravil nakon rata.

DU
Deleted user
18:13 01.02.2014.

Ajmo ovako: Babić ne da nije bio na frontu, nego nas je napadao iz šume. Evo hrvatskih domoljuba Ostojića i Gabrića, spašavaju lice Hrvatske i to preko Bajića, koji je redom optužio sve koji su nas napali, a najzadnjeg malog Ivicu. Pa nisu liječnici vesla sisali, eto samo što nisu pristali na ucjene da rade besplatno da bi ministri mogli provesti reforme. Baš smo demokrati, pa zar nemamo ministre ratne invalide? Ili nećemo o tome.

DU
Deleted user
17:18 01.02.2014.

i kaj sada , hrvacki nofci hrvackim domoljubima,.. ne vidim nist sporno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije