Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Određen mu pritvor

Tužitelji o Babiću: Lažni nalazi za pad s ratnog kamiona

Ivica Babić
Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/9
31.01.2014.
u 19:39

Tužitelji smatraju da je Babić postao ratni profiter tako što je lažirao medicinsku dokumentaciju prema kojoj je 1992. godine bio zdrav.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić odlukom suda idućih najmanje mjesec dana ostaje u istražnom zatvoru. Sud je donio takvu odluku jer smatra da postoji opasnost od utjecaja na svjedoke, ali i opasnost od bijega, budući da ima hrvatsko i bosansko-hercegovačko državljanstvo.

"Sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu je podnijet prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika zbog opasnosti od bijega i opasnosti od utjecaja na svjedoke. Sudac istrage je prihvatio ovaj prijedlog i po obje osnove odredio istražni zatvor", izvijestilo je Općinsko državno odvjetništvo.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić, koji je jučer uhićen u Virovitici, nakon što je proveo noć u pritvoru, dao je iskaz na zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu. Oko 13 sati Babić je izišao s ispitivanja u zgradi Općinskog državnog odvjetništva te su ga policajci odveli do policijske marice.

Babićev odvjetnik Milenko Umićević rekao je da je DORH ispitao Babića koji je odbacio optužbe za prijevaru i krivotvorenje povezanu s ratnim profiterstvom, pišu 24sata. – Ovo je nešto što se ponavlja već 10 godina kada je riječ o prosvjedima liječnika – rekao je odvjetnik Milenko Umičević. Na pitanje je li ovo politička zakulisna igra, nije htio kao odvjetnik komentirati.

Podsjetimo, tužitelji smatraju da je Babić postao ratni profiter tako što je lažirao medicinsku dokumentaciju prema kojoj je 1992. godine bio zdrav. Babić, tvrde, od rođenja ima problem s okom, no lažiranjem dokumentacije to je prikazao kao ozljedu koja je posljedica ratnih okolnosti. Bio je mobiliziran u sklopu Vojnog saniteta pa si je po toj osnovi, uz lažno prikazivanje stradavanja, uspio priskrbiti invalidninu i ostale pogodnosti koje idu uz status ratnog vojnog invalida.

Sumnja se da je Babić varao državu punih 19 godina

Sumnja se da je Babić varao državu punih 19 godina, odnosno da je od 1995. godine uzimao nepripadajuću naknadu, koristio porezne olakšice te kupovao i dionice. Prema našim informacijama Državno odvjetništvo zbraja iznos za koji je oštetio državu, a on bi navodno samo na osnovi dionica koje je dobio i povlastica koje je ostvarivao mogao iznositi oko 700.000 kuna.

Babić je u javnosti posljednjih mjeseci poznat kao vođa štrajka liječnika, a prije 20-ak dana liječnik i čelni čovjek Nacionalnog foruma Nikica Gabrić prozvao ga je da je "lažni invalid Domovinskog rata". Tvrdio je da je Babić u ratu pozvan na intervenciju te kako se, dok je izlazio iz vozila Hitne pomoći, poskliznuo i pao na lijevu stranu lica. – Lažirao je nalaze. Ispada da na jedno oko vidi 25 posto, a dobio je od 50 do 60 posto invalidnosti. Pa, kad izgubite cijelo oko, imate samo 33 posto invalidnosti – kazao je tada Gabrić Večernjem listu.

>>Uhićen Ivica Babić! Sumnjiče ga za ratno profiterstvo!

>>'On ulazi u konflikte s vlašću, treba biti oprezan da se ne radi o nekom pakovanju'

Komentara 97

NV
novo vriijeme
10:06 31.01.2014.

Najbolji je ovaj Gabrić, mirnodopski profiter sa lizingom od 7 mil eura koji sa Rajkom Ostojićem ministrom ove Vlade proganja Babića. Ne mogu se oteti dojmu da je ovdje pozadina pokušaj da se ušutka štrajk liječnika.

PK
puši kurac
10:32 31.01.2014.

nedaj bože da ga branim, al malo mi je ovo sve prozirno.

Avatar TAJSAM
TAJSAM
10:24 31.01.2014.

Počeli su udarcima ispod pojasa. Očekujem da če se privoditi korisnici Partizanskih mirovina koji ih dobijaju po partijskom nasljeđu ili su bili stari 10-tak godina u to povijesno vrijeme. Tada bi se složili da je to ispravna procedura, ovako to je žalosna primjena sile u totalno nepotrebno vrijeme i mjesto . Pozdrav dobrim ljudima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije