Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lažirao dokumentaciju

Uhićen Ivica Babić! Sumnjiče ga za ratno profiterstvo!

Ivica Babić
Foto: Marija Lovrenc/VLM
1/6
Autori: Ivanka Toma, Ivica Kristović
30.01.2014.
u 12:20

Tužitelji sumnjaju da je Babić postao ratni profiter tako što je lažirao medicinsku dokumentaciju po kojoj bi 1992. godine bio zdrav. Babić, tvrde, od rođenja ima problem s okom, no lažiranjem dokumentacije da je bio zdrav prikazao je ozljedu oka kao posljedicu ratnih okolnosti.

Pod sumnjom da je počinio kazneno djelo prijevare povezane s ratnim profiterstvom, po nalogu Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu policija je u četvrtak ujutro u Virovitici uhitila predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivicu Babića.

Babić je tijekom privođenja djelovao potpuno smireno. Na njegovom licu nije se mogla iščitati nervoza ili zabrinutost. U jednom trenutku čak se i nasmiješio.

Tužitelji sumnjaju da je Babić postao ratni profiter tako što je lažirao medicinsku dokumentaciju po kojoj bi 1992. godine bio zdrav. Babić, tvrde, od rođenja ima problem s okom, no lažiranjem dokumentacije da je bio zdrav prikazao je ozljedu oka kao posljedicu ratnih okolnosti.

Zbraja se iznos za koji je oštetio državu

Bio je mobiliziran u sklopu Vojnog saniteta pa si je po toj osnovi, uz lažno prikazivanje stradavanja, uspio priskrbiti invalidninu i ostale pogodnosti koje idu uz status ratnog vojnog invalida. Sumnja se da je Babić varao državu punih 19 godina, odnosno da je od 1995. godine uzimao nepripadajuću naknadu, koristio porezne olakšice te kupovao i dionice.

Prema našim informacijama Državno odvjetništvo zbraja iznos za koji je oštetio državu. Policija za to vrijeme pretražuje njegov stan i radne prostorije. Kako doznajemo, tužitelji će vjerojatno zatražiti pritvor za Babića da ne bi utjecao na svjedoke.

Babić je u javnosti posljednjih mjeseci poznat kao vođa štrajka liječnika, a prije 20-ak dana ga je liječnik i čelni čovjek Nacionalnog foruma Nikica Gabrić prozvao da je "lažni invalid Domovinskog rata". Tvrdio je da je Babić u ratu pozvan na intervenciju te kako se, dok je izlazio iz vozila Hitne pomoći, poskliznuo i pao na lijevu stranu lica. – Lažirao je nalaze. Ispada da na jedno oko vidi 25 posto, a dobio je od 50 do 60 posto invalidnosti. Pa, kad izgubite cijelo oko, imate samo 33 posto invalidnosti – kazao je tada Gabrić Večernjem listu.

"Prozivke su posljedica Gabrićeve frustracije"

Tada mu je Babić odgovorio da su te prozivke "neosnovane i posljedica Gabrićeve frustracije i kompleksa jer nije bio tamo gdje je trebao biti kada se stvarala Hrvatska". Babića je, nakon odluke Ustavnog suda koji je ukinuo odluku Vlade o uvođenju radne obveze liječnicima, napao i ministar financija Slavko Linić te otkrio koliku ima plaću. – Čovjek koji vodi taj sindikat ima 34 tisuće kuna mjesečnih primanja, a u Hrvatskoj su 34 tisuće kuna godišnja primanja mnogih umirovljenika – kazao je tada Linić.

Babić se rodio u Kupresu 1955. godine, Opću gimnaziju završio je u Valpovu, a Medicinski fakultet u Zagrebu. Po zanimanju je liječnik pulmolog koji je do 1987. godine živio u Travniku, u kojem je radio u bolnici za plućne bolesti pa se preselio u Viroviticu. Godine 1990. kandidirao se na izborima za Sabor kao nezavisni kandidat, ali nije bio izabran. Potom se učlanio u HNS i bio predsjednik Županijske skupštine virovitičko-podravske od 1997. do 2001. godine. Godine 1998. prešao je u SDP iz kojeg se iščlanio godinu poslije.

>>'Babić 
je lažni ratni invalid, neka me tuži ako je to laž'

>>Gabrić: Liječnici su časni, ali dr. Babić je lažljivac

>>Da je po Babiću, liječnici bi dobili samo golu plaću

Komentara 265

MA
marcellus
10:56 30.01.2014.

Falabogu da je Fred Matić dobio 80% invalidnosti na ptsp... a po zakonu je max 30%...

CE
cenzura
10:59 30.01.2014.

Sve će oni neistomišljenike poapsit, pozatvarat, diskreditirat i spremit na "ljetovanje" na jedan naš mali otok s vrlo malo raslinja.

Avatar El Indio
El Indio
11:07 30.01.2014.

Tako nesto se Fredu nece desit

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije