Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza u eurozoni

Nicolas Sarkozy: Rizik od raspada Europe nikada nije bio veći

'epa03021202 (FILE) A file photograph showing French President Nicolas Sarkozy (R) and German Chancellor Angela Merkel (L) holding a press conference, in Cannes, France, 02 November 2011. Reports stat
'CHRISTOPHE KARABA'
08.12.2011.
u 16:41

– Ako se sada ne uspijemo dogovoriti o spašavanju eura, bit će to luksuz koji nećemo moći platiti – rekao je Sarkozy

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy kazao je danas u Marseilleu uoči sutrašnjeg summita EU da rizik od raspada Europe nikada nije bio veći, javlja BBC. Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je pak kako će trebati godine da se prevlada kriza.

– Nikada se toliko zemalja nije željelo uključiti u Europsku uniju. Nikada rizik od raspada nije bio veći. Europa je u iznimno opasnoj situaciji – kazao je Sarkozy. Dodao je da gospodarstvo eurozone ima još nekoliko tjedana za odluku, no da vrijeme radi protiv njih.

Angela Merkel kaže pak kako se hitno treba mijenjati europski ugovor. Dodaje da svih 27 članica ima obvezu prema Europskoj uniji te da moraju raditi zajedno kako bi prebrodili krizu u eurozoni. Kaže da države trebaju zanemariti "nacionalni egoizam" te pronaći zajedničko rješenje kako se izvući iz krize.  

– Ako se sada ne uspijemo dogovoriti o spašavanju eura, bit će to luksuz koji nećemo moći platiti – rekao je Sarkozy, piše CNN.

Plan Angele Merkel i Nicolasa Sarkozyja, naime, jest da Europska komisija ima mogućnost kažnjavanja svih država koje ostvaruju proračunski deficit, da svih 17 zemalja eurozone izmijeni i dopuni svoje zakone koji će zahtijevati uravnotežen proračun. Žele i da zemlje eurozone imaju zajedničke poreze na korporacijske i financijske transakcije te da, ako neka zemlja treba pomoć zbog dugovanja, ne moraju  "uskakati" privatni investitori kao što je to bilo u Grčkoj.

Komentara 125

BI
bilikamen
17:11 08.12.2011.

Sutra bi bilo bolje da se Jaca i Ivo potpišu na WC papiru nego pristup toj umijetnoj tvorevini koja već do Božića pući. Hrvati, NE u EU.

KI
kuda_ide
22:40 08.12.2011.

+ - 08.12.2011. u 22:34h s☺r@n je napisao/la: Pogledajte pažljivo podbradak g. Merkel. To joj je drugo ja. ________________________________ Dogovaraju se !

BI
bilikamen
17:03 08.12.2011.

Nicolas Sarkozy: Rizik od raspada Europe nikada nije bio veći............... Bog da se sutra raspala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije