Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ustavni sud

Ni u vijećnici nije kažnjivo klevetanje, pa i Milana Bandića

02.06.2015., Zagreb - Starogardska vijecnica, sjednica Gradske skupstine. Milan Bandic  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
25.04.2016.
u 18:15

Ustavni sud donio je značajnu odluku za slobodu političkog govora u lokalnim i regionalnim predstavničkim tijelima. Ni vijećnici ne smiju kazneno odgovarati zbog izjava, mišljenja i stavova na sjednicama predstavničkog tijela.

Stvar je političke kulture hoće li netko slobodu političkog govora iskoristiti za klevetanje i vrijeđanje, ali radi slobode političke debate na sjednicama predstavničkih tijela i takav govor je zaštićen.

Kleveta za izborne groznice

To vrijedi i za spornu izjavu koju je na aktualnom satu zagrebačke Gradske skupštine 2011. izgovorio esdepeovac Jurica Meić obraćajući se gradonačelniku Milanu Bandiću: “Znakovi vremena govore da trebate otići što prije, ja vas nisam pitao koliko ste se nakrali u zadnjih 10 godina ili kako vas kao vjernika nije strah, zakona vas nije strah, kako vas nije strah Svevišnjeg da toliko kradete...”

Meić je stoga zaradio opomenu. Tu su izjavu prenijeli svi mediji. Bandić ga je tužio i sud je utvrdio da bez obzira na to što gradonačelnik mora prihvatiti povećanu kritičnost javnosti za svoje postupke, to ne opravdava takve objede koje nisu ničim bile isprovocirane, već su izrečene “isključivo i jedino u svrhu diskreditiranja” u vrijeme predizborne groznice.

Sud je ocijenio i da sporne riječi nisu izrečene u radu Skupštine. Županijski sud u Zagrebu po žalbi je utvrdio da Meić ne uživa imunitet od kaznenog progona jer se ne radi o “izraženom stavu, mišljenju ili diskusiji u radu Gradske skupštine”, već o kleveti.

Meić je osuđen novčano s 4849 kuna i 2000 kuna troška. U izvješću o toj presudi u Večernjem listu smo prokomentirali “kleveta nije sporna, ali sloboda govora političara očito jest”. Ukidajući sporne presude, Ustavni sud je obrazložio kako i članovi predstavničkih tijela lokalnih i regionalnih jedinica temeljem zakona uživaju imunitet neodgovornosti, kao što ga saborski zastupnici uživaju temeljem Ustava. Ali sudovi su tu zakonsku odredbu “proizvoljno tumačili i primijenili”.

Tumačenje sudova kako ne postoji ovlaštenik za oduzimanje imuniteta članovima predstavničkih tijela je bespredmetno.

I aktualni sat je rad Skupštine

Proizvoljno je i tumačenje da riječi izgovorene na aktualnom satu “nisu izrečene u radu Skupštine”. I aktualni sat za Ustavni sud “jedna je od aktivnosti skupštine”, a arbitrarno je stajalište Županijskog suda u Zagrebu da nije riječ “o izraženom stavu, mišljenju ili diskusiji u radu Gradske skupštine” jer se Meić obratio izričito gradonačelniku.

Članovi predstavničkog tijela imunitet uživaju među ostalim i za izjave na sjednicama predstavničkih tijela, odlučilo je vijeće Ustavnog suda u kojem su bili Snježana Bagić (predsjednica Vijeća), Mato Arlović, Marko Babić, Slavica Banić, Duška Šarin i Miroslav Šeparović. 

Komentara 7

DE
demokršćanin
18:33 25.04.2016.

Zašto grdonačelnik misli da je istinito izgovorena riječ kleveta.

AS
antun sklepic
19:01 25.04.2016.

to bi značilo da lopovu nesmiješ kazat lopov nadam se da će taj bandič lopov završiti iza rešetaka sa onima koji ga čuvaju od progona

DU
Deleted user
19:00 25.04.2016.

milan bandić=općenarodna o(d)brana i društvena samozaštita=tito

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije