Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPASNOST ZA SVIJET

Nestalo dvije i pol tone uranija iz Libije, strahuje se da nije u rukama Islamske države

International Atomic Energy Agency (IAEA) Director General Rafael Grossi speaks to the media in Washington
Foto: Evelyn Hockstein/REUTERS
18.03.2023.
u 12:53

"Agencija za atomsku energiju će provesti daljnje postupke provjere kako bi razjasnila okolnosti uklanjanja ovih materijala i njihovu trenutnu lokaciju", kazao je Rafael Grossi

Agencija za atomsku energiju objavila je da je iz libijskog spremnika nestalo dvije i pol tone uranija što su otkrili inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju. Glavni direktor agencije, Argentinac Rafael Grossi, rekao je u priopćenju da su inspektori agencije sa sjedištem u Beču otkrili tijekom inspekcije u utorak da je "10 cilindara s približno 2,5 tone prirodnog urana u obliku koncentracija sirovog urana koje je bilo pohranjeno u Libiji nisu nađeni na mjestu za pohranu gdje su bili pohranjeni."

"Lokacija trenutno nije pod kontrolom libijske nuklearne uprave", dodaje se u priopćenju, napominjući da je inspekcija to mjesto trebala provjeriti još 2022.godine, ali je to odgođeno iz sigurnosnih razloga s obzirom da lokacija na kojem je bio pohranjen uranij učestalo je poprište sukoba raznih libijskih naoružanih frakcija.

Libija je ušla u građanski rat i kaos od kada je svrgnuti Moamer Gadafi 2011. godine a svaki grad i svaka ulica ima svog lokalnog šerifa.

"Agencija za atomsku energiju će provesti daljnje postupke provjere kako bi razjasnila okolnosti uklanjanja ovih materijala i njihovu trenutnu lokaciju", kazao je Rafael Grossi ističući da nestanak uranija i njegovo prebacivanje na nepoznatu lokaciju "može predstavljati radiološku opasnost, kao i izazvati zabrinutost vezanu uz nuklearnu sigurnost".

Mnogi strahuju da ga se mogla dokopati teroristička organizacija Islamska država što bi zaista moglo biti izuzetno opasno. Poznato je da se već duže vrijeme špekulira u zapadnim službama da ISIL već posjeduje uranij što bi moglo biti kobno za svijet a posebice za EU s obzirom da je Italija jako blizu Libije a svakodnevno u Italiju iz Libije dolazi na stotine ilegalnih migranata. Nitko ne isključuje mogućnost da bi netko od migranata mogao prošvercati taj opaki materijal.

Nije tajna Libija da je još u vrijeme vladavine Moamera Gadafija nastojala razviti nuklearni program koji je uključivao centrifuge koje bi mogle obogaćivati uran, kao i informacije o dizajniranju nuklearne bombe. Međutim, zbog međunarodne sankcije i prijetnje od strane SAD-a i saveznika da će bombardirati Libiju, ta zemlja nije mnogo napredovala prema izradi bombe. Godine 2003. Libija je, pod vodstvom svog pokojnog vođe Moamera Gadafija, napustila svoj program nuklearnog oružja.

VIDEO: Međunarodni kazneni sud izdao nalog za uhićenje Putina!

Ključne riječi

Komentara 5

AM
amorphius
23:05 19.03.2023.

eto ti ga na,čim su uklonili gadafija, ošlo sve po zlu.

GO
goran2hr
14:07 18.03.2023.

Kao i ostali NATO poduhvati i napad na Libiju bio je na našu (hrvatsku) štetu i sramotu.

PM
Pionir_Mali
23:44 18.03.2023.

Amerika je ta koja je izazvala Rat u Libiji.Povijest SAD karakteriziraju nasilje i ekspanzija. Otkad su stekle neovisnost 1776. godine, Sjedinjene Države neprestano su tražile ekspanziju silom: poklale su Indijance, napale Kanadu, vodile rat protiv Meksika, potaknule Američko-španjolski rat i anektirale Havaje. Nakon Drugog svjetskog rata, ratovi koje su Sjedinjene Države izazvale ili pokrenule uključivali su Korejski rat, Vijetnamski rat, Zaljevski rat, Kosovski rat, Rat u Afganistanu, Irački rat, Libijski rat i Sirijski rat, zlorabeći svoju vojnu hegemoniju kako bi utrla put ekspanzionističkim ciljevima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije