Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
šokantne fotografije

Nema šanse da prestanete pušiti? Razmislite još jednom

fda, pušenje (1)
Foto: Američka agencija za hranu i lijekove
1/12
11.11.2010.
u 12:50

Američka agencija za hranu i lijekove odlučila je dodatno zaratiti s pušačima

Pušenje ubija!, Pušenje uzrokuje srčani i moždani udar!, Pušenje može oštetiti spermu i smanjenje plodnosti!, samo su neka od upozorenja na kutijama cigareta kojima se želi naglasiti štetnost pušenja i ukazati na svijest da pušenje ne šteti samo pušačima, nego i drugima oko njih.

Gotovo da nema zemlje koja na neki način pušačima ne želi ogaditi cigarete, pa je tako i Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odlučila dodatno zaratiti s pušačima. Na svako pakiranje cigareta namjeravaju staviti ilustracije koje prikazuju leševe, ljude oboljele od raka i drugih bolesti, djecu koja se guše od dima, a sve u svrhu ukazivanja na negativne zdravstvene posljedice pušenja.

I mrtav muškarac na fotografiji

Među 36 predloženih fotografija, koje bi trebale zauzimati polovicu kutije cigareta, nalazi se i fotografija mrtvog muškarca u otvorenom lijesu uz upozorenje: "Pušenje vas može ubiti". Do lipnja 2011. izabrat će se devet ilustracija koje će proizvođači morati staviti na kutije cigareta.

Osim što pušenje izaziva ovisnost, popis bolesti povezanih s pušenjem je gotovo pa beskonačan - karcinom pluća, bolesti srca, emfizem, kronični bronhitis... Zbog štetnog djelovanja dima cigarete na krvne žile, muški pušači imaju veće šanse da postanu impotentni već u srednjim godinama. A dokazano je i da djeca koja žive s pušačima više obolijevaju nego ona koja žive s nepušačima.

Osim nikotina, koji je odgovoran za ovisnost prema cigaretama, u cigareti postoji još više od 4000 različitih kemikalija, od kojih 50 dokazano uzrokuje karcinom.

Kao pomoć pri prestanku pušenja u Hrvatskoj su u ponudi nikotinski pripravci, gume za žvakanje s nikotinom, transdermalni flasteri, a za one koji žele prestati pušiti ali im nedostaje "cigareta u ruci" u ponudi je i zamjena za cigaretu.

Komentara 28

DO
doktorica
17:05 11.11.2010.

To je već stvar kulture,sada je in ne pušiti....

PF
Pink_Floyd
13:33 11.11.2010.

Cigareta definitivno nije zdrava, no nešto drugo je razlog tolikoj kampanji u zadnjih 15 godina. Evo sad je izgleda na redu i alkohol kao izvor svih zala. Umiru ljudi od štetnih sastojaka u sintetički pripremljenoj hrani i od kontaminirane vode.. Pogledajte malo bolje kakvi se monstrumi gegaju ulicama Amerike: sve preko 150 kg žive vage. Prilično zdravo, zar ne?

JI
jimbeam
11:45 12.11.2010.

Trava je bolja !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije