Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
arbitraža

Gavrilović od RH traži 300 mil. eura odštete i 500 nekretnina

gavrilović
Foto: Marko Lukunić/ PIXSELL
1/9
10.09.2014.
u 16:49

Gavrilović ne traži samo novčanu naknadu nego i povrat nekretnina za koje smatra da mu pripadaju

Udruga bivših djelatnika Gavrilovića ne staje u borbi kojom će dokazati da je Đuro Gavrilović neutemeljeno došao do petrinjske tvrtke Gavrilović 1991. godine i da zato nema nikakvo pravo na traženje odštete od 300 milijuna eura od RH kroz proces na arbitražnom sudu u Parizu, čije ročište bi trebalo početi ovaj mjesec.

Sin koristi situaciju

Optužbe koje pljušte na teret Gavrilovića, ako se potvrde, mogle biti još jedna od neslavnih priča domaće pretvorbe i privatizacije. Gavrilović ne traži samo novčanu naknadu nego i povrat nekretnina za koje smatra da mu pripadaju, a riječ je o 446 stanova u RH i pedesetak lokala. 1991. godine Đuro Gavrilović poduzeo je niz radnji kojima je htio, kako je tada tvrdio, vratiti djedovinu u ruke nasljednika. Naime, tvrtka je obiteljska, ali se je isto tako 1967. Đurov otac Georg odrekao udjela u tvrtki i za to je bio isplaćen.

Još nakon drugog svjetskog rata nije više bio više zainteresiran za tvornicu. Kako je tvornica propadala, radnici su pored stare tvornice izgradili novi pogon. Godine 1967. Georg Gavrilović vraća se iz Austrije i tada je isplaćen za svoj udjel vlasništva u tvornici u iznosu od 14 milijuna američkih dolara i nešto zlata, a tada se i odriče brenda i recepture, te odlazi u Beč gdje pokreće novi biznis koji propada te se sedamdesetih godina vraća u Petrinju i moli tadašnjeg direktora Gavrilovića da ga zaposli u tvornici. S njim dolazi i sin, Đuro Gavrilović koji se zapošljava u Veleposlanstvu Austrije, a 1991. godine koristi situaciju kada je u jeku bila pretvorba te uz pomoć rođaka Žarka Domljana, tada politički istaknute osobe, želi tvornicu ‘vratiti obitelji’.

Tvrde to u Udruzi, napominjući kako je sve izvedeno sredinom 1991. godine kroz lažnu najavu da će vjerovnici ‘sjesti’ na hipoteku, zbog čega se uskoro proglašava stečaj, a novac više iz tvrtke iz nekog razloga ne sjeda na tadašnji SDK, nego se skuplja u vrećama. Uskoro se osniva i pet novih tvrtki Gavrilovića.

Štitio ga i Linić?

11.11. 1991. godine Đuro Gavrilović kupuje tih pet tvrtki za 3,3 milijuna njemačkih maraka. No, iako ugovor postoji, ne i dokaz da je novac uplaćen – kažu u Udruzi. Iako je tadašnji predsjednik Tuđman 1996. godine zatražio da se napravi revizija prodaje, te je podignuta kaznena prijava, nikada ništa nije poduzeto, kažu i tvrde da je daljnje zataškavanje situacije zatražio 2000. godine Slavko Linić. U upravi Gavrilovića ne žele se izjašnjavati.

Ugovor o Kupnji G

Komentara 12

IC
ica39
18:00 10.09.2014.

Treba firmu zatvoriti i ljude poslati na biro,ionako još tih par firmi radi u Sisku i Petrinji.Kakvi smo mi luđaci to ima samo u Hrvatskoj.

M3
Miške 3
16:02 10.09.2014.

Nema dokaza da je Georg Gavrilović uplatio novac za tvrtku -- Ima možda on dokaz kome je platio; i tu počinje film.

M3
Miške 3
16:01 10.09.2014.

Taj Domjan je posebno aktivan nepot. Počelo je s Ksenijom Urličić pa do Gavrilovića: raspaljot, imamo svoju Hrvatsku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije