Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tankerkomerc

"Nema čekanja, neka prodaju nekretnine ili krećemo u štrajk"

'27.05.2010., Zadar - Zgrada Tankerkomerca u Zadr. Photo: Zeljko Mrsic/PIXSELL'
'Zeljko Mrsic/PIXSELL'
27.05.2010.
u 18:50

Tankerkomerc, nekada ekonomski div, od lani je u problemima, ima blokirane račune i 20 milijuna eura duga, a njegovi radnici sada gladuju.

Ako uprava Tankerkomerca do 15. lipnja ne ispuni naše zahtjeve, odnosno tristotinjku radnika ne isplati tri preostale plaće, mi ćemo krenuti u dalje zakonom dopuštene pravne i sindikalne akcije. Ovakvi su postupci uprave nedopustivi jer su radnici dovedeni na rub egzistencije – kazao je Vedran Uranija, pravni zastupnik zadarskoga SSSH, i upozorio na problem Tankerkomerca, nekada najjačega ekonomskog diva, čiji je dug radnicima dosegnuo više od 100 milijuna kuna.

Izigrali zahtjeve

Dosadašnje zahtjeve, tvrde u sindikatu, uprava nije ispunila. Naime, od početka godine radnici Tankerkomerca s devet sestrinskih tvrtki nisu dobili plaće za četiri mjeseca, a otpustili su i nekoliko radnika unatoč dogovoru sa sindikatom koji je za njih tražio isplatu plaća i otpremnina prije otpuštanja.

Troje članova sindikata iz sestrinskih tvrtki Tankerkomerca tvrdi kako im prijete i zastrašuju ih, a istodobno pojedinci iz Tankerkomerca i dalje hodaju po skupim večerama.

– Čim su lani počeli problemi u Tankerkomercu, počele su i prijetnje, a posebno predstavnicima sindikata koji su se priključili u SSSH. U Tankerkomercu postoji još jedan nezavisni sindikat, no oni su pod utjecajem uprave. Izigrali su nas na sve moguće načine, iako smo se drugačije dogovorili, otpustili su radnike bez otpremnina tako da ne mogu uopće planirati budući život – upozorio je Matko Perica, predstavnik sindikata Tankerkomerca iz sestrinske tvrtke Donat boats.

Jedini dogovor, tvrde u sindikatu, koji je uprava poštovala bila je isplata dviju plaća, ali i to je bilo izvan dogovorenog roka, tako da im opet duguju četiri plaće. Vedran Uranija kaže da je uprava već za danas najavila isplatu jedne ili dvije plaće, no, drže, to nije dovoljno.

Blokirani računi

– Tankerkomercov dug je 20 milijuna eura i ima blokirane račune, no tražimo da se dug prema radnicima namiri prodajom njihovih nekretnina. Više nema čekanja i neka ih izvole prodati jer, bude li potrebno, doći će do štrajka ili u krajnjem slučaju stečaja – ističe Uranija i dodaje da Tankerkomerc ima budućnost ako ispuni zahtjeve radnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije