Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Nekim županima, gradonačelnicima, načelnicima past će plaće

Država preuzima teret fiskalnog izravnanja, a novac koji ostane lokalnoj upravi vodit će se kao tekuća pomoć.
04. prosinca 2020. u 12:00 1 komentara 451 prikaza
Zagreb: Andrej Plenković dao izjavu o novim mjerema
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Apel župana na nedavnom sastanku s premijerom Andrejem Plenkovićem da im se pomogne kako izmjene Zakona o financiranju lokalne i regionalne samouprave ne bi dovele do pada plaća u županijama, gradovima i općinama nije pala na plodno tlo.

Zdravko Marić peti krug reforme Ministar Marić: 'Od poreznih izmjena očekuje se rast zapošljavanja i plaća'

Radi se o izmjenama kojima će teret fiskalnog izravnanja država preuzeti na sebe, čime će regionalnoj i lokalnoj samoupravi godišnje ostati dodatnih dvije milijarde kuna od poreza na dohodak. Problem je, međutim, što će se taj novac računati kao tekuća pomoć države, što će u nekim jedinicama ukupan iznos tekuće pomoći podići iznad 10 posto njihovih prihoda.

U takvim slučajevima, plaća župana, gradonačelnika i načelnika općina i njihovih zamjenika po zakonu se mora umanjiti 20 posto, a osnovica za izračun plaća lokalnih ograničiti na iznos osnovice državnih službenika.

– To bi dodatno moglo otežati poslovanje dijela županija i motivaciju djelatnika – upozorio je šibensko-kninski župan Goran Pauk nakon sastanka s premijerom, no Vlada ga nije poslušala.

Slavonski Brod: Radnici postavljaju veliko montažno klizalište na Korzu Od početka iduće godine Vlada će smanjiti stope poreza na dohodak. Tko će to sve osjetiti na plaći?

Na jučerašnjoj sjednici Vlade prihvaćeni su samo amandmani nomotehničke prirode, a ministar financija Zdravko Marić još je jednom naglasio da se novac za izravnanje neće smatrati tekućom pomoći kada je riječ o uvjetima za dugoročno zaduživanje, što znači da će se lokalne zajednice bez prepreka moći zaduživati za kapitalne projekte. No, taj se princip neće primijeniti kad je riječ o mjerilima za plaće pa bi one idućih godina u nekim sredinama mogle značajno pasti. 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Od jutra gužve na naplatnoj postaji Lučko u oba smjera
kolona prema moru na Bregani
Nesvakidašnji potez muškarca u gužvi mnoge iznenadio: 'Njemu će biti super', 'Svaka čast'
One Minute Sculptures
Cijenjeni umjetnik
Erwin Wurm u Laubi: Budite dio uzbudljivog umjetničkog događaja u Zagrebu
  • bf22:

    Kaže gospodin župan da će im pasti motivacija... Dali su razmišljali o promjeni radnog mjesta? Prekobrojne općine i županije su ionako leglo korupcije,nepotizma i općenitog nerada,a dobar dio njih je ionako sam sebi svrha,te bi ih trebalo ukinuti