Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dinko Ćorluka, pomoćnik direktora Uprave za neizravno oporezivanje:

Neće biti rasta cijena za 17%

bih_dinko_tx.jpg
import
03.01.2006.
u 19:08

Počinje naplata poreza na dodanu vrijednost na jedinstveni račun Uprave za neizravno oporezivanje (UZNO). Pomoćnik direktora u Sektoru za poreze Dinko Ćorluka uvjeren je da neće biti problema s uvođenjem PDV-a, ističući da nema nikakva razloga za veća poskupljenja robe.   
ĆORLUKA: Prve uplate na jedinstveni račun Uprave za neizravno oporezivanje dogodit će se danas. Uprava radi po utvrđenom projektu implementacije PDV-a i nema nikakvih problema. Uvođenje PDV-a ranije smo testirali i nije bilo nikakvih pogrešaka.   

VL: Hoće li biti poskupljenja s punim iznosom stope PDV-a od 17 posto?  
ĆORLUKA: Nema osnova za poskupljenje od 17 posto nijednog proizvoda. Nema osnova za to jer odbici ulaznih poreza više ne bi trebali utjecati na ukupnu cijenu. Ulazni porez za PDV obveznika više nije trošak, samo je financijsko opterećenje u trenutku nabave jer treba izdvojiti dodatni novac.   

VL: U Hrvatskoj su nakon određenog vremena kruh, mlijeko i ostale životne namirnice oslobođeni PDV-a. Je li to realnost BiH?  
ĆORLUKA: To treba prepustiti odluci Parlamenta. Nama neće biti problem primijeniti niti jednu od tih varijanti.   

VL: Valja li očekivati pojeftinjenje određene skupine proizvoda?  
ĆORLUKA: Realno je pojeftinjenje svih proizvoda koji su bili oporezovani stopom od 20 posto. Radi se o nafti, cigaretama, alkoholu, pivu i drugoj robi široke potrošnje.

VL: Znači li to da samo luksuz pojeftinjuje?  
ĆORLUKA: Ta je roba oporezovana posebnim akcizama pa se ne može govoriti o smanjivanju njihovih poreznih opterećenja. U svakom slučaju za očekivati je pojeftinjenje. Drugi proizvodi, poput odjeće, koja je do sada bila opterećena s 10 posto poreza, tek će neznatno poskupjeti. U tu skupinu spadaju i sve usluge. Uvođenjem PDV-a izbjeći će i se slučajevi dvostrukog oporezivanja pa neće doći do poskupljenja od sedam ili 17 posto. Primjerice, jedan je prijevoznik plaćao porez na naftu kao pogonsko gorivo te porez na promet proizvoda i usluga po fakturi za obavljeni prijevoz. Sada će stavka PDV-a na naftu biti odbijena od njegovih ukupnih troškova  

VL: Je li PDV bauk kako ga se u javnosti predstavlja?   
ĆORLUKA: PDV će pridonijeti eliminiranju sivoga tržišta i zaštiti poreznih obveznika koji žele raditi na legalan način te ojačati jedinstveno tržište.   

VL: Vijeće ministara je najavom oslobađanja plaćanja PDV-a nakladništva praktično odstupilo od jedinstvene stope, a s druge strane zamjera se što to nije uvedena za kruh, mlijeko!  
ĆORLUKA: Za nas je službeno u primjeni jedna stopa PDV-a, a samo za izvoz je nulta. Mi ćemo primjenjivati prijedlog kakav prihvati Parlament. Sposobni smo i spremni  primijeniti zakon u kojem se obliku prihvati.   

VL: Kako pritom tumačite ranije upozorenja da bi moglo doći do zloporaba u slučaju primjene više stopa?  
ĆORLUKA: To ne bih želio komentirati. Ipak mislim da je jedna stopa najbolje rješenje. Ovim zakonom ne bi trebalo rješavati socijalne probleme. Iz viška sredstava prikupljenih od PDV-a treba stvarati radna mjesta kako bi bilo manje socijalnih zahtjeva.  

VL: Hoće li u prvome razdoblju biti problema za poduzetnike koji moraju unaprijed izdvojiti novac za ulazni PDV?  
ĆORLUKA: Ne očekujem probleme jer je organizirano 200 stručnih savjetovanja za porezne obveznike i građane. Porezni obveznici upoznati su s time što donosi PDV.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije