Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ne utvrde li gradovi i općine paušal, svi iznajmljivači plaćat će 750 kuna

Ministarstvo financija uputilo je u javnu raspravu pravilnik kojim se razrađuju kriteriji
12. prosinca 2018. u 15:23 5 komentara 770 prikaza
Zdravko Marić
Foto: Screenshot

Svi gradovi i općine do kraja siječnja morat će donijeti odluke kojima će utvrditi visinu paušalnog poreza za iznajmljivače na svom području. U onima koje to ne učine na vrijeme svi iznajmljivači, umjesto dosadašnjih 300 kuna po krevetu, odnosno 350 po smještajnoj jedinici u kampu, plaćat će 750 kuna, bilo da se radi o iznajmljivanju kreveta, mjesta u kampovima ili objekata za robinzonski turizam.

Hvar destinacija 2019. Veliki zaokret Hvara:dosta je party turizma

U obzir se pritom neće uzimati ni turistička atraktivnost naselja pa će istih 750 kuna plaćati i iznajmljivači u razvikanim turističkim središtima na Jadranu i na obiteljskim gospodarstvima u Baranji.

Proizlazi to iz pravilnika koji je Ministarstvo financija uputilo u javnu raspravu, a kojim se razrađuju kriteriji u skladu s izmjenama Zakona o porezu na dohodak, kojim je prije mjesec dana propisano da visina ovog paušalnog poreza ne smije biti manja od 150 ni veća od 1500 kuna.

Zdravko Marić Porezna reforma Marić o snižavanju PDV-a u turizmu: Prerano je išta govoriti

Gradovi i općine u okviru zadanih gabarita sami će utvrđivati visinu paušala za iznajmljivače na svom području. Dosadašnja podjela na zone u koje su odlukom države bila svrstana pojedina naselja prestaje važiti, a gradovi i općine samostalno će odlučiti hoće li svi iznajmljivači plaćati isti porez ili će utvrditi različitu visinu paušala za različite gradske, odnosno općinske zone.

Novost je da pravilnik propisuje i mogućnost da se visina paušala posebno propiše i za pojedine ulice. Hoće li prihvatiti takvu mogućnost, odlučit će gradska, odnosno općinska vijeća, a ako ne žele da im paušal iznajmljivačima “odreže” država, to će po novom pravilniku morati činiti najkasnije do 15. prosinca tekuće za iduću godinu. Šime Klarić, Gari Cappelli SNAŽNIJA PROMIDŽBA Do tisuću objekata prešlo bi u male hotele

No stupanje pravilnika na snagu predviđeno je tek za 2. siječnja pa ispada da lokalne jedinice ove godine ni teoretski ne mogu utvrditi visinu paušala za iduću godinu.

Zbog toga je pravilnikom propisana iznimka kojom je rok u kojem gradovi i općine moraju odlučiti o visini paušala koja će se primjenjivati 2019. produljen do 31. siječnja. 

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
 • Avatar Prigor
  Prigor:

  One ljude koji su napravili kuću a nisu u hadezeu treba osloboditi poreza,...

 • stefj:

  Ne vidim što je sad tu problem u državi. Neka svaki grad odredi koliko će se plaćati i gotovo. Pa nek onda iznajmljivači gledaju koga će izabrati na slijedećim izborima...

 • grebza:

  Imamo gradova, županija i općina kao da nas ima 40 milijuna a državnu birokraciju, regulativu i neuređenost sistema kao nitko.