Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sonari i podmornice

NATO-ova vježba kriva za nasukavanje kitova? 'To bi mogao biti samo vrh sante'

A whale stranded on the beach is rescued in Florianopolis, Santa Catarina
Foto: ASSOCIACAO R3 ANIMAL/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
28.08.2020.
u 22:15

Sonari mogu kod kitova izazvati oblik narkoze, tvrde stručnjaci

Je li moguće da je NATO-ova antipodmornička vježba kriva za nasukavanje i stradavanje kitova? Stručnjaci kažu da jest.

Tijekom posljednjih nekoliko tjedana u cijeloj je Europi zabilježeno 29 nasukavanja ili viđenja rijetkih kljunastih kitova. NATO-ova sonarna protupodmornička vježba bila je u srpnju na obali Islanda i u roku od dva tjedna kitovi su se počeli pojavljivati na neobičnim mjestima. Sonari koji se često koriste u NATO-u mogu uzrokovati dekompresijsku bolest ili oblik narkoze kod nekih vrsta dubinskih morskih kitova i uzrokovati njihovo nasukavanje.

Kljunastog kita rijetko se viđa pa pronalaženje toliko nasukanih ili zaglavljenih životinja u plitkoj vodi u kratkom razdoblju sugerira da je svim slučajevima isti uzrok, kažu stručnjaci. Dva rijetka kita pronađena su prošli vikend na britanskoj obali u roku od 24 sata jedan do drugog, a zoolozi trenutačno pregledavaju njihova tijela. Ti morski sisavci mogu se hraniti samo u oceanskim dubinama. Plitke vode mogu za njih biti kobne jer ne mogu pronaći izvore hrane. Uzrok nasukavanja mogle bi biti i oluje i nedavno loše vrijeme, ali nizozemski istraživač kitova Jeroen Hoekendijk kaže da je najvjerojatniji uzrok vježba sonarima.

“Ako je tako, kitovi koje je more izbacilo na našu obalu mogli bi biti samo vrh sante”, rekao je u blogu. 

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar Idler
Idler
00:09 29.08.2020.

A kaj je "na dnu" sante ?

DU
Deleted user
00:04 29.08.2020.

29 nasukavanja ili viđenja....dakle dva nasukavanja i 27 viđenja...trla baba lan da joj prode dan

MG
milerazbojnik@gmail.com
12:32 30.08.2020.

naučnici i vlasti su kao mala djeca igraju se lažu mažu i štite u datim trenucima jedni druge pa poslije opleti a ako i je to uzrok pomoru pa onda koliko li su judi isto tako izloženi zračenima svakojakih frekvencijaja valova mobitela i sveg drugog znači pitanje je samo vremena kad čemoi mi početi pdatikao ptice i nori piceki kad neko uzme malo jaču frekvenciju i več i sad smo na vrhu izdržljivosti svih tih ljudskih izuma a jedni upravo od njih i vlasti vele nije ništa opasno moš si mislit na svakih 100 mewtara odašiljači bar tu kod nas u zgbregu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije