Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PROSVJED

VIDEO Nastavak postizborne krize u Srbiji: 'Nismo izgubili Beograd, pobjeda nam je oteta'

Foto: M. M./ATAimages/PIXSELL
1/12
Autori: Vecernji.hr, Hina
19.12.2023.
u 21:58

Oporba optužuje vlasti za izbornu prijevaru, uključujući ubacivanje listića i glasanje onih koji ne žive u Beogradu, a u grad su stigli autobusima na dan glasanja

  • Srbija je u nedjelju glasala na parlamentarnim i lokalnim izborima u desetak gradova, uključujući Beograd
  • Oporba optužuje vlasti za izbornu prijevaru
  • Nekoliko tisuća prosvjednika okupilo se u ponedjeljak ispred izborne komisije (RIK)
  • Novi prosvjedni skup počeo je danas oko 18 sati, a za sutra je najavljeno novo okupljanje

 

Tijek događaja: 

21:55 - Završen je prosvjed ispred RIK-a, a za sutra u 18 sati najavljeno je novo okupljanje, navodi Nova.rs.

 


21:16 - Sjedinjene Države pozvale su Srbiju da odgovori na zabrinutost Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) oko nepravilnosti na izborima održanima u nedjelju.

"Voljeli bismo da Srbija surađuje s OESS-om i odgovori na njegovu zabrinutost”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

"Nepravilnosti o kojima izvještavaju OESS i drugi izborni promatrači moraju se istražiti, a nasilje prema izbornim vlastima, novinarima i akreditiranim promatračima je neprihvatljiva”, dodao je.

OESS, Europski parlament i Vijeće Europe izvijestili su o "kupovini glasova” i "punjenju glasačkih kutija” na izborima u nedjelju na kojima je premoćno pobijedila stranka srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića. I Njemačka je nepravilnosti nazvala "neprihvatljivima”.

“Srbija je glasala, no OESS je prijavio slučajeve neovlaštenog korištenja javnih sredstava, zastrašivanja birača i kupnje glasova”, priopćilo je njemačko ministarstvo vanjskih poslova. "To je neprihvatljivo za zemlju koja ima status kandidata za članstvo u EU".


21:14 - Muškarac Karlo iz Beograda počinje štrajk glađu te će večeras spavati ispred RIK-a, navodi Nova.rs. On je tamo sa svojim psom te navodi kako se na to odlučio zbog događanja u nedjelju.


20:08 - GALERIJA Drugi dan prosvjeda u Beogradu

1/12

20:05 - Sjednica RIK-a održat će se sutra, a ne danas, navodi N1 Srbija. Na zgradu u kojoj se izborna komisija nalazi, večeras su, kao i jučer, građani bacali jaja. Student Pavle Cicvarić rekao je da studenti ne pozivaju na nasilje, na gađanje jajima ili slično. 

Prvi na listi "Srbija protiv nasilja" Radomir Lazović izjavio je da nisu izgubili Beograd, nego da im je pobjeda oteta. 

"Mi nismo izgubili Beograd, mi smo ga dobili, ali nam je pobjeda oteta i moramo se izboriti da je vratimo", naveo je. 


18:55Miroslav Aleksić, jedan od nositelja liste "Srbija protiv nasilja", kaže kako predstavnici te koalicije ostaju u zgradi RIK-a dok se ne ponište izbori. 

VIDEO Srpska oporba ne prihvaća rezultate izbora: 'Građane se drži u medijskom mraku'


18:25 - Građani se okupljaju ispred RIK-a gdje je oko 18 sati počeo novi prosvjedni skup. Okupili su se uglavnom mladi ljudi, a čuju se povici "Izdaja, izdaja" te "Lopovi". Prosvjedni skup za sada je miran, navodi N1 Srbija

GALERIJA Tisuće ljudi na ulicama Beograda u ponedjeljak

1/17

16:30 - Srbijanska oporba u utorak navečer poziva na novi prosvjed zbog nepravilnosti na izborima održanima u nedjelju na kojima je stranka predsjednika Aleksandra Vučića ponovno ostvarila premoćnu pobjedu. 

Miroslav Aleksić, nositelj izborne liste "Srbija protiv nasilja", druge po dobivenim glasovima u nedjelju, pozvao je "oporbene stranke, civilno društvo i građane općenito" da se priključe prosvjedima kojima se traži poništavanje rezultata izbora

Srbija je u nedjelju glasala na parlamentarnim i lokalnim izborima u desetak gradova, uključujući Beograd. Na nacionalnoj razini, prema službenim rezultatima, Vučićeva Srpska napredna stranka ima 46,7 posto, a Srbija protiv nasilja 23,5 posto. U prijestolnici je SNS u prednosti s 44,5 u odnosu na SPN s 38,18 posto glasova. 

Oporba optužuje vlasti za izbornu prijevaru, uključujući ubacivanje listića i glasanje onih koji ne žive u Beogradu, a u grad su stigli autobusima na dan glasanja. Nekoliko tisuća prosvjednika okupilo se u ponedjeljak ispred izborne komisije (RIK) kako bi zatražili poništenje rezultata lokalnih izbora. Tvrdnje o izbornim nepravilnostima u preliminarnom izvješću potvrđuju i OESS, Europski parlament i Vijeće Europe koji govore o "kupovini glasova" i "punjenju glasačkih kutija". 

Vodstvo SPN-a optužuje i državne medije da nisu prenijeli informaciju o prosvjedima. Marinka Tepić, koja je kao i Aleksić započela štrajk glađu, tvrdi da dvije trećine građana Srbije uopće ne znaju što se događa.

Nastupi Aleksandra Vučića su tijekom predizborne kampanje zauzeli oko 40 posto vremena vijesti na nacionalnim kanalima, pokazalo je istraživanje Ureda za društvena istraživanja (BIRODI). 

VEZANI ČLANCI:

VIDEO Božo Kovačević: 'Srbija je namjerno pogoršala odnose s Hrvatskom'

Komentara 24

PR
prajdali100
21:20 19.12.2023.

Ne mogu verovati svojim očadima i ušadima ! Lepi Vučko da se služi prevarama !? Ma neće da može.Duša od čoveka.

AV
Avanti33
22:35 19.12.2023.

Evo zašto je dobro da smo se maknuli zauvijek od takvih...... zemalja trećeg svijeta.

PR
pravednik2
21:28 19.12.2023.

Predsednik mora pid hitno da sazove miting istine. Čekamo već nestrpljivo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije