Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASTAVAK SUĐENJA MAMIĆIMA

Svjedoče Dino Drpić, Ivan Bošnjak i Tomislav Svetina: 'Ja to nisam potpisao! Da jesam, dobio bih milijun eura, a nisam'

Osijek: Na suđenju Mamićima svjedočili Ivan Bošnjak, Dino Drpić i Tomislav Svetina
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL
1/24
08.04.2024.
u 11:07

Ivan Bošnjak profesionalni je ugovor s Dinamom potpisao 2004. godine. U zagrebački klub došao je kao slobodan igrač, prije toga nije gotovo godinu i pol igrao.

Trebao bi ovo biti još jedan zanimljiv, ali i dug dan na suđenju braći Mamić i ostalima za izvlačenje najmanje 19,2 milijuna eura iz Dinama. Na klupu za svjedoke sjest će bivši nogometaši Ivan Bošnjak i Dino Drpić te Tomislav Svetina.

Ivan Bošnjak profesionalni je ugovor s Dinamom potpisao 2004. godine. – S Dinamom sam potpisao ugovor na 4 godine, uvjete sam dogovarao sa Zdravkom Mamićem, kao i svi. Odradio sam 2,5 godine i otišao u Genk. Sve je bilo korektno, Dinamo mi ništa nije ostao dužan. Novac sam dobivao samo na račun, nikada mi ništa nisu isplaćivali u gotovini. Kada sam odlazio u Genk, nisam imao pravo na podjelu transfera, imate sve u papirima, da skratim i ne okolišam. Bio sam na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj kada mi je agent javio da su se klubovi dogovorili i da su prihvaćeni moji zahtjevi, a što su se klubovi međusobno dogovarali, mene nije ni zanimalo – započeo je Ivan Bošnjak.

U zagrebački je klub 2004. došao kao slobodan igrač, prije toga nije gotovo godinu i pol igrao. – Sjećate li se kakve ste financijske uvjete dogovorili pri dolasku u Dinamo? – upitao je tužitelj Sven Mišković. – Sjećam se, ali da ne bi ispalo da krivo kažem, mislim da mi je ugovor iznosio 144.000 eura bruto – odgovorio je svjedok.

Bošnjak je rekao kako je potpisao samo jedan ugovor o igranju u Dinamu. Tužitelj mu potom prezentira dva ugovora na kojima je njegovo ime. Za prvi je potvrdio da je uistinu njegov, a za drugi je izjavio kako ga je vidio u USKOK-u na ispitivanju u istrazi, pa se potom ispravio kada je konkretni papir uzeo u ruke. – Ne, ovo prvi put vidim. Mislio sam da će mi dati neke stvari koje sam vidio u USKOK-u. Nisam to potpisao, zašto bih potpisao dva ugovora? Ako bih potpisao drugi, morao bih raskinuti prvi – komentirao je svjedok.

VEZANI ČLANCI:

– Sad mi je to bombardiranje s informacijama koje bih trebao provjeriti. Sjećam se da su nekim igračima smanjivali plaće kada smo ispali iz konkurencije za prvaka pa smo igrali u tzv. Ligi za bedaka. No, mislim da ja nisam potpisao smanjivanje ugovora – dodao je.
Mišković mu pokazuje potom aneks ugovora od 2. siječnja 2004. po kojem je dobio 150.000 eura jednokratne naknade. Bošnjak kaže da ga nije potpisao i da nije dobio naknadu od 150.000 eura.

Tužitelj mu potom pokazuje novi aneks po kojemu Bošnjaku pripada 50 posto od realiziranog inozemnog transfera. – Ja to nisam potpisao. Da sam imao 50 posto od transfera, to ne bi bila mala cifra i morala bi ići preko mog računa. Ne znam koliko je moj transfer iznosio, ali pričalo se da je bio 2 milijuna eura. Po tome, dobio bih milijun eura, a nisam – komentirao je Bošnjak.

– Jeste možda oprostili milijun eura – nastavio je tužitelj. – Je, da, kome bih oprostio milijun eura? – odgovorio je. Nije mu poznato trgovačko društvo Corporate Advantage Limited, što je, po optužnici, tvrtka Marija Mamića. – Je li vam Dinamo ikada bio dužan 250.000 eura? – pitao je tužitelj. – Nije – odgovara svjedok.

– Jeste li ikada od bilo kojih stranih tvrtki, fizičkih, pravnih osoba, bilo koga, primili ikada ikakav iznos u gotovini? – nastavio je tužitelj. – Jedino sam mogao primiti par tisuća eura za stan kada sam došao tek u Dinamo i nisam bio otvorio račun, sve ostalo je išlo na račun – rekao je svjedok.

VEZANI ČLANCI:

Zdravko Mamić ga nije, kaže, nikada kao menadžer zastupao, poznaje Marija Mamića i s njime je i danas jako dobar, dok znatno manje poznaje Nikkyja Arthura Vuksana, ali ni oni ga nikada nisu zastupali. Vezano za transfer u Genk, zastupao ga je Marko Naletilić.

Na upit obrane ponovio je da se sjeća da je u Dinamu samo jedan ugovor potpisao. Filip Glavaš, odvjetnik Zdravka Mamića, potom mu predočava raskid ugovora s Dinamom s njegovim imenom. – Nema mi smisla da sam par dana nakon potpisivanja profesionalnog ugovora s Dinamom raskinuo taj ugovor. A i potpis mi malo ne liči na moj – kazao je na to Bošnjak. – Morate znati da ste mi svi skupa stavili već sedam papira. Ovaj papir ne znam, ovaj papir ne znam... Ne možete igrati za Dinamo s raskidom ugovora, ako je raskinut ugovor, od toga dana više nisam bio igrač Dinama. Ne bih potpisao raskid ugovora, jedva sam našao klub jer godinu i pol nisam igrao. Nema veze s vezom – izjavio je Bošnjak, koji je tada jedno vrijeme bio suspendiran. Dodao je i kako bi raskid ugovora, da ga je potpisao, morao biti i u HNS-u.

Ivan Stanić, odvjetnik Marija Mamića, navodi potom kako na raskidu koji je danas prezentiran piše kako se potpisuje u pet primjeraka, a jedan se dostavlja i HNS. Svjedok to nije mogao konkretno komentirati jer ostaje pri tome da ga nije potpisao. Ponavlja kako je u Dinamu igrao do 2006., kada je ugovor službeno raskinut.

– Slažete li se da se vještače potpisi? – upitao je odvjetnik Stanić. – Ma slažem se, čudni su. Evo, ovaj potpis nema slovo "I", a nikada se ne potpisujem bez "I", s tim počinjem. Totalno sam nespreman na ove stvari, sve mi je to baš čudno. Da završim, u Dinamu nisam potpisivao pa raskidao ugovore, i to je što znam – kazao je Ivan Bošnjak.

Stanić potom navodi kako je u istrazi svjedok izjavio da je bilo više ugovora, uključujući raskid. Čuo je, kazao je svjedok nadalje, da su igrači znali primati novac na ruke, ali to su privatne stvari. – Koliko se sjećam, dobio sam 1500 eura od Zdravka Mamića, ali ne sjećam se jesam li potpisao ikakvu potvrdu – nastavio je Bošnjak, ponovivši kako je to bilo na samome početku, dok se nije snašao i otvorio obrt.

– Volio bih da je sve pred nama, da je sve čisto, ne bih volio da se za mnom vuku neki repovi – dodao je Bošnjak, vidno zbunjen, ali i iziritiran papirima koje se danas stavljaju pred njega. – Kada bi se od institucija koje su zaprimile taj raskid ugovora i druge ugovore između mene i Dinama koje spominjete, ja bih volio to vidjeti. Ponavljam, potpisao sam s Dinamom jedan ugovor – izjavio je Bošnjak. Ponovio je kako nije imao ugovorenu podjelu transfera, ali vjeruje kako je bilo igrača s takvim ugovorima, kao da ima i danas.

GALERIJA Od jutros zauvijek zatvoreno veliko parkiralište u Zagrebu, Grad ponudio zamjensku lokaciju

Osijek: Na suđenju Mamićima svjedočili Ivan Bošnjak, Dino Drpić i Tomislav Svetina
1/13

Komentara 3

VI
virinvanizaćoška
11:24 08.04.2024.

Maminjo, care.

MO
Moslavina
12:04 08.04.2024.

Na kraju priče če ispasti da sve Mamiču podmecu. Moram priznati da se svjedok po ovom bolje snalazi od tužitelja.

VI
virinvanizaćoška
11:23 08.04.2024.

Isušivanje traje li traje. Nećeš, razbojniče!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije