Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 143
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Nasilnicima u obitelji kazna do 50.000 kn ili zatvorska kazna do 90 dana

nasilje
VL arhiva
23.10.2009.
u 14:57

Punoljetni počinitelji nasilja u obitelji koji ponove nasilje u obitelji nad djetetom ili maloljetnom osobom kaznit će se s najmanje 15 tisuća kuna ili dvomjesečnom kaznom zatvora.

Počinitelje nasilja u obitelji moći će se kazniti novčanom kaznom od 1000 do 50 tisuća kuna ili će u zatvor u trajanju od 10 do 90 dana umjesto dosadašnjih 60 dana.

Punoljetni počinitelji nasilja u obitelji koji ponove nasilje u obitelji nad djetetom ili maloljetnom osobom kaznit će se s najmanje 15 tisuća kuna ili dvomjesečnom kaznom zatvora.

Novosti su to iz konačnog prijedloga Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji o kojem su danas raspravljali saborski zastupnici. U novi zakon uvodi se i pojam ekonomsko nasilje koji podrazumijeva uništenje zajedničke imovine, zabranu korištenja zajedničke imovine, prisiljavanje na ekonomsku ovisnost, neplaćanje alimentacije...

Proširen je i krug osoba pa tako po novom zakonu u obitelj spadaju i bivši bračni i izvanbračni partneri te njihova djeca. Odredbe zakona primjenjivat će se i na partnere u istospolnoj zajednici.

Propisana je i obveza službenih osoba da nasilje prijave policiji ili Državnom odvjetništvu.

Ključne riječi

Komentara 20

OB
-obrisani-
15:38 23.10.2009.

23.10.2009. u 15:31h Cunt je napisao/la: ako to sutra dođe na snagu onda će gradom šetati samo žene ============ 0 I pederi s njima

Avatar Jana
Jana
15:52 23.10.2009.

Robinzon tvoje razmišljanje je idiotsko !

Avatar zampzmija
zampzmija
16:21 23.10.2009.

Sad će Dame dobiti krila sad smo ga na je.... a šta je sa ženskim nasiljem ha?Ne opravdavam ni jedno ni drugo.Ovaj restrikt bude pogoršao stvari na gore jer je ishitren i emocionalan da ne kažem histeričan.Svaka restrikcija povlači sa sobom kontra efekte.Aj živio drug Staljin i drug Tito!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije