Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Referendum

'Narod odlučuje' mogao bi u roku prikupiti potrebne potpise

Potpisivanje za referendum na središnjem zagrebačkom trgu
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
25.05.2018.
u 21:25

U inicijativi se žale na opstrukciju potpisivanja, najavili su ustavnu tužbu protiv Rijeke i Samobora te tužbe protiv Zagreba i Osijeka

Referendumske inicijative za izmjene izbornog sustava i izlazak Hrvatske iz Istanbulske konvencije proteklih su se dana pohvalile impresivnim brojem prikupljenih potpisa građana. Inicijativa “Istinom protiv Istanbulske” tvrdi da ih je u prvih osam dana prikupila 215.000, a nove podatke jučer su tek prikupljali i najavljuju da će ih objaviti danas. Inicijativa “Narod odlučuje” za isto se razdoblje pohvalila brojkom od 205.000, koja je do četvrtka narasla na 280.000, što bi značilo da dnevno u prosjeku prikupe 25.000 potpisa.

Potpisi Sinčića i Bunjca

Novi vjetar u leđa ova je inicijativa dobila i potpisima trojice iz vrha Živog zida Vilibora Sinčića, Branimira Bunjca i Tihomira Lukanića, čime su se jučer pohvalili na portalu Narod.hr.

Ako su brojke koje iznose točne, lako je izračunati da bi dosadašnjom dinamikom “Narod odlučuje” do sutra, kada je posljednji zakonski dan za prikupljanje potpisa, za nekoliko tisuća mogao i premašiti cilj od 374.740 potpisa. Ipak, morat će voditi računa i o tome da bi dio prikupljenih potpisa naknadno mogao otpasti u provjerama državne uprave, a brojke koje su do sada iznijeli teško im mogu jamčiti da će i nakon toga imati traženih deset posto birača.

Toga su vjerojatno i sami svjesni i zato se žale na opstrukciju prikupljanja potpisa u velikim gradovima. Čak su najavili i ustavnu tužbu protiv Rijeke i Samobora te tužbe protiv Zagreba i Osijeka. Gradonačelnike Rijeke i Samobora prozivaju da su uskratom dovoljnog broja potpisnih mjesta građanima uskratili ustavno pravo na referendumsko izjašnjavanje, a protuzakonitom smatraju i naplatu štandova, iako je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zbog besplatnih štandova udruzi “U ime obitelji” zaradio DORH-ovu optužnicu.

Potpisivanje za referendum na središnjem zagrebačkom trgu
1/8

Referendumske inicijative ljutite su i na Ministarstvo uprave, koje su pozvali da gradovima pošalje upravni nadzor, no ministar Lovro Kuščević uzvraća da za to nema zakonsku podlogu, s obzirom na to da jedinice lokalne samouprave same odlučuju o uvjetima pod kojima će ustupati svoje javne površine i štandove.

Kuščević: Učinio sam sve

– Zakon je jasan, a on kaže da se izjašnjavanje birača o potrebi da se raspiše referendum može održati na svakom za to prikladnom mjestu, u skladu s odlukom tijela jedinica lokalne samouprave – podsjeća Kuščević. Ističe da bi se o nezakonitostima moglo govoriti samo kad bi gradovi i općine kršili vlastite odluke, primjerice kad bi utvrdili da je cijena štanda 100 kuna dnevno, a onda naplaćivali 50 ili 150.

– Naravno da ja i cijela Vlada podržavamo referendum kao jedan od načina demokratskog izražavanja građana i da nam ne pada na pamet opstruirati ili reći nekom drugom da ga opstruira – kaže Kuščević. Tvrdi da je kao ministar učinio sve da osigura pretpostavke za prikupljanje potpisa pa je ovoga puta broj potrebnih potpisa objavljen već prvog dana.

Ključne riječi

Komentara 109

DU
Deleted user
21:34 25.05.2018.

Moramo uspjeti ovaj je referendum po vaznosti Hamletov: Biti ili ne biti. Poslije njega vise nista nece biti isto.

DU
Deleted user
21:35 25.05.2018.

Sto nas vise tlace,ponizuju i miniraju to smo sve jaci jer narod odlucuje.

DU
Deleted user
21:33 25.05.2018.

Vox Populi, Vox Dei! Nismo mi tu zbog njih - vec oni zbog nas. Ne sluzi hrvatski narod nasim veleizdajnickim politickim elitama - vec oni sluze nama! Podrzite inicijativu! Okoncajmo samovolju onih koji ne zele dobro Hrvatskoj!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije