Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novljanka V. Š. (28) prva zanijela s pomoću zamrznutih jajnih stanica

"Napokon, postat ću majka nakon pet godina čekanja"

trudnica
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/2
VL
Autor
Diana Glavina
21.01.2010.
u 22:00

Dvadesetosmogodišnja V. Š. iz Novalje u šestom je tjednu trudnoće, no posebnost je u tome što je trenutačno jedna od dvije žene u Hrvatskoj koje su zanijele nakon odmrzavanja jajnih stanica.

Ozarena i nasmiješena, u jednokrevetnoj sobi u Petrovoj bolnici u Zagrebu, dočekala nas je mlada žena kojoj se ostvario san, dug punih pet godina! Dvadesetosmogodišnja V. Š. iz Novalje u šestom je tjednu trudnoće, no posebnost je u tome što je trenutačno jedna od dvije žene u Hrvatskoj koje su zanijele nakon odmrzavanja jajnih stanica. Kada je sa svojim suprugom zasnovala obitelj, nije znala što je neplodnost, a danas dobro poznaje sve stručne termine, lijekove, metode, postupke povezane s "umjetnom oplodnjom".

Nije bilo bolno

– Kada smo suprug i ja shvatili da nešto nije u redu, krenuli smo na pretrage i pokazalo se da zdravstveni problem ima suprug, i to u kvaliteti spermija. Stoga nam je za oplodnju trebao postupak tzv. mikroinjekcije. Godinu i pol dana bili smo na čekanju, a po starom zakonu o potpomognutoj oplodnji nismo došli na red. Ponekad sam mislila da je za nas sve izgubljeno iako, zapravo, nisam smatrala da će me promjena zakona spriječiti u ostvarenju cilja. U samo tri mjeseca imala sam dva postupka izvantjelesne oplodnje i ostala trudna! – govori nam V. Š.

U listopadu prošle godine prvo su pokušali u KBC-u Split, ali u to vrijeme u toj bolnici nisu radili oplodnju mikroinjekcijom pa je mladi bračni par splitski biolog uputio u Zagreb u Polikliniku IVF.

– Odmah smo ušli u proceduru, dobila sam lijekove za stimulaciju ovulacije, a potkraj listopada prošle godine prof. Šimunić napravio mi je punkciju. Dobili smo šest jajnih stanica. Sve je proteklo u najboljem redu, nije bilo komplikacija i uopće nije bilo bolno, kako sam čitala na različitim forumima. Oplođene su dvije jajne stanice. U dogovoru s biologom Dankom Dobecom svježi embriotransfer obavljen mi je u stadiju blastociste, što je zametak pet dana nakon oplodnje. Transfer je obavila dr. Dimitrović. Strogo sam mirovala jer sam mislila da se ne smijem ni pomaknuti da se nešto ne bi dogodilo toliko željenom djetetu. Na žalost, prvi postupak nije uspio. Srušio nam se cijeli svijet, ali odlučili smo ići dalje – prisjeća se mlada žena.

Možda su blizanci...

Željela je, kaže, već idući mjesec u novi postupak, ali morala je ipak pričekati dva mjeseca da se organizam odmori.

– Kada je došlo vrijeme, prof. Šimunić mi je radio folikulometriju kako bi se vidjelo koje je najbolje vrijeme za prijenos i za odmrzavanje moje preostale tri jajne stanice. Ponovno su oplođene dvije jajne stanice, a vraćene su mi drugog dana nakon oplodnje. Jedan je zametak bio četverostanični, drugi šesterostanični. Bilo je to vrijeme oko Nove godine, bila sam opuštena i raspoložena, što je možda bio razlog što je moje tijelo prihvatilo zametke. Nakon 12 dana dobila sam nalaz, beta HCG bio je pozitivan. Mojoj sreći nije bilo kraja. Postoji mogućnost da nosim i blizance. Vidjet ćemo za koji dan s prvim otkucajima srca – priča V. Š. U bolnici je, govori nam, samo zato da bude pošteđena putovanja iz Novalje u Zagreb radi kontrola. No, sve je u redu i vjerojatno sljedeći tjedan odlazi kući.

– Sva skupa stajalo nas je 14.500 kuna, ali vjerujte, nije mi žao ni jedne kune. Uostalom, jeftinije je nego u Sloveniji, ali kad se želi dijete, nije stvar u novcu. I mislim da nema razloga za odlazak u inozemstvo zato što se kod nas ne zamrzavaju zameci, nego samo jajne stanice. Vjerovala sam da su naši liječnici osposobljeni za ovu promjenu. I, eto, uspjeli smo! – rekla nam je V. Š.

Novosti i norme u postupku potpomognute oplodnje

1. Rezultate analize uspješnosti izvantjelesne oplodnje po novom zakonu struka će iznijeti na kongresu u svibnju, na kojem se, kako se može čuti iz neslužbenih izvora, očekuje i rasprava o tome da se u izimnim slučajevima – kao što je teška neplodnost kod muškaraca, brojni neuspješni pokušaji izvantjelesne oplodnje te dob žene – omogući zamrzavanje zametaka.

2. Prije novog zakona o medicinskoj oplodnji, koji dopušta samo smrzavanje jajnih stanica, zamrzavali su se suvišni zameci 20 posto pacijentica.

Izvantjelesna oplodnja u Hrvatskoj ima tridesetogodišnju tradiciju i tom je metodom rođeno više od deset tisuća djece. Udio je djece iz zamrznutih zametaka od pet do sedam posto.

3. Statistike koje se u ovom trenutku iznose, jednako kao i spektakularno priopćavanje prve trudnoće iz odmrznute jajne stanice tek su pokušaj zauzimanja medijskog prostora u želji da se novi Zakon prikaže efikasnim u očima javnosti koja nije detaljno upoznata s problemom, ističu, među ostalim, u priopćenju MPO pacijenti, građanska inicijativa osoba koje se bore s neplodnošću.

'Imamo dvije rane trudnoće iz odmrznutih jajnih stanica'

Trudnoća nakon zamrzavanja jajnih stanica uspjeh je izvantjelesne oplodnje u Hrvatskoj, to više što imamo još jednu ranu trudnoću u Klinici "Vuk Vrhovec". Obje su trudnoće u ranoj fazi pa još moramo biti oprezni. Ipak, pokazalo se da su kritike bile neutemeljene. Usto, smatram da ne treba toliko sumnjati u struku jer smo sposobni i educirani brinuti se za svoje pacijentice i za parove koji se liječe od neplodnosti.

 Nakon što je godinama bilo zapušteno, investicijom u novu opremu i edukaciju ljudi Ministarstvo zdravstva pokazalo je da se brine o tom segmentu vrhunske medicine, rekao je prof. dr. Velimir Šimunić, predsjednik Hrvatskog društva za humanu reprodukciju. Zadovoljan je i ministar Milinović jer, kako je rekao, "mjesec dana nakon prvih pokušaja oplodnje odmrznutim jajnim stanicama imamo dvije trudnoće." To je odgovor svima koji su govorili da imamo najnazadniji zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji, rekao je Milinović.

Komentara 18

VI
viviann
00:35 22.01.2010.

Mislim da bi bilo lijepo od novinara da odu u kliniku za umjetnu oplodnju i da pitaju što to točno znači besplatan postupak i odnosno što se tu ipak naplaćuje.

OB
-obrisani-
11:31 22.01.2010.

KAKVA DOBRA REKLAMA !!! Čudno, dvje trudnoće iz zamrznutih jajnih stanica u hrvatskoj i to obje iz privatne poliklinke IVF čiji je vlasnik upravo doktor Šimunić. Kako zgodno. Dakle samo podržavaj zakon za ministra milinovića i dobiješ lijepo besplatnu reklamuu u večernjem listu. A šta je sa drugim doktorima npr. dr. Lučinger i Alebić koji rade u vuku vrhovcu. Zašto njih niko ne reklamira.

BA
barica
22:59 21.01.2010.

U Italiji je ovakav zakon bio na snazi 5 godina ali je konacno prosle godine pao na Ustavnom sudu i iskreno se nadam da ce se to kad-tad i ovdje desiti. Ako i imaju 1 ili 2 trudnoce iz zaledene js to nije ni blizu uspjesnosti koja bi se imala iz zaledenih zametaka. Demagogija koju siri dr. Simunic u suradnji sa ministrom Milinovicem je krajnje omalovazavuca za sve pacijente koji samo uz pomoc MPO mogu doci do zeljenog potomstva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije