Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novljanka V. Š. (28) prva zanijela s pomoću zamrznutih jajnih stanica
Povratak na članak

"Napokon, postat ću majka nakon pet godina čekanja"

Dvadesetosmogodišnja V. Š. iz Novalje u šestom je tjednu trudnoće, no posebnost je u tome što je trenutačno jedna od dvije žene u Hrvatskoj koje su zanijele nakon odmrzavanja jajnih stanica.

Komentari 18

BA
barica
22:59 21.01.2010.

U Italiji je ovakav zakon bio na snazi 5 godina ali je konacno prosle godine pao na Ustavnom sudu i iskreno se nadam da ce se to kad-tad i ovdje desiti. Ako i imaju 1 ili 2 trudnoce iz zaledene js to nije ni blizu uspjesnosti koja bi se imala iz zaledenih zametaka. Demagogija koju siri dr. Simunic u suradnji sa ministrom Milinovicem je krajnje omalovazavuca za sve pacijente koji samo uz pomoc MPO mogu doci do zeljenog potomstva.

VL
VI
viviann
00:35 22.01.2010.

Mislim da bi bilo lijepo od novinara da odu u kliniku za umjetnu oplodnju i da pitaju što to točno znači besplatan postupak i odnosno što se tu ipak naplaćuje.

VL
OB
-obrisani-
11:31 22.01.2010.

KAKVA DOBRA REKLAMA !!! Čudno, dvje trudnoće iz zamrznutih jajnih stanica u hrvatskoj i to obje iz privatne poliklinke IVF čiji je vlasnik upravo doktor Šimunić. Kako zgodno. Dakle samo podržavaj zakon za ministra milinovića i dobiješ lijepo besplatnu reklamuu u večernjem listu. A šta je sa drugim doktorima npr. dr. Lučinger i Alebić koji rade u vuku vrhovcu. Zašto njih niko ne reklamira.

VL
OB
-obrisani-
11:32 22.01.2010.

Čestitke potencijalnim roditeljima, to je stvarno uspijeh, ali samo sam hti nnaglasiti da je bilo uspješnih postupaka iz zamznutih stanica i prije. A reklamu dobije onaj ko radi privatno!

VL
OB
-obrisani-
11:44 22.01.2010.

Ima li u Hrvatskoj još koji doktor reći što o novom zakonu. Samo ovaj Šimunić se forsira i njegovo mišljenje. Zašto ne kaže da je u prosjeku potrebno 5 postupaka da se uspije . Pa neka izračunaju da je too 14500x5= 72500 kn. Oprostite, ali malo sam si dao oduška

VL
AP
ApoloniDafne
21:02 22.01.2010.

Zalažem se za korištenje svih stečevina moderne znanosti. Istinska želja svake žena tajna ili javna je da postane majka. Zašto im , ako je to metoda zasnovana na znanosti i etičnosti to ne omogučiti. Naprijed mame! Sretno Vam bilo!

VL
OB
-obrisani-
22:23 21.01.2010.

Sva skupa stajalo nas je 14.500 kuna, ali vjerujte, nije mi žao ni jedne kune. Uostalom, jeftinije je nego u Sloveniji, ali kad se želi dijete, nije stvar u novcu. I mislim da nema razloga za odlazak u inozemstvo zato što se kod nas ne zamrzavaju zameci, nego samo jajne stanice. Vjerovala sam da su naši liječnici osposobljeni za ovu promjenu. I, eto, uspjeli smo! – rekla nam je V. Šovdje se nezna dali se radi o njenim jajnim stanicama i pošto kaže da je muž imao problem sasjemenom,treba se ići vani jer ja i supruga imamo ovaj problem da nama treba oplođena jajna stanica a taj postupak nije dozvoljen u hrvatskoj i zbog toga idemo u inostranstvo! U Pronatlu za oplođenu jajnu stanicu plaća se oko 5000 tisuća eura! Mi svi u hrvatskoj kao pacijenti neznamo koje postupke nudi Vuk Vrhovec i ostale bolnice koje se bave umijetno oplodnjom!Kod nas u Hrvatskoj nema donora jajnih stanica a ni spermija !

VL
VI
viviann
22:27 21.01.2010.

14 500 kn, pa kaj nije taj postupak besplatan?

VL
OB
-obrisani-
22:44 21.01.2010.

Ovako žena koja želi tuđu jajnu stanicu u hrvatskoj je ne može dobit,ćovjek koji u ejukulatu nema spermija i punkcijom ih ne mogu naći nemože u hrvatskoj dobit doniranu spermu----Sve ovo gore su pozitivne stvari i drago mi je zbogg ove žene ! Hrvatska nema umijetnu izvantjelesnu oplodnju sa doniranim oplođenim jajnim stanicama i dok se zakon ne poboljša svi će iči u maribor,prag a sad ćujem od prijatelja da se postupak može obavit i u italiji a u austriji odavno!

VL
OB
-obrisani-
22:58 21.01.2010.

Zamislite koji novac okreću bolnice u evropi koje se bave umijetnom oplodnjom,a kod nas zdrastvo propada,zamislite 5000 tisuća eura ja ću dati česima pa šta nije bolje da taj novac dam našem zdrastvu i svi veseli i zadovoljni!INaši doktori u klinici Vuk Vrhovec su odlićni i trude se da svima pomognu ali oni koji donose odluke glede ovog problema su ili idioti ili debili!

VL
OB
-obrisani-
11:03 22.01.2010.

pa cekajte ljudi imamo 15 tisuča zamrznutih embrija ili zametaka i nitko ne dolazi po njih niti ih briga pa to su nesuđena ljudska biča koj če biti experimenti nekome ludom kurjaku ili neznam kojem sdp-ovcu još pa cijena je 20 tisuča kuna za oplodnju , toliko državu dođe pa onda nemože svaka šuša doč i to dobiti bez ikakvih uvjeta gospodo prvo sklopite brak da vidimo da je to on što žarko želite a da dijete ima oca i stabilnost a da i otac ima i neke obaveze tako se štite dječja prava pa nisu to mali peseki pa da se nekoj babetini kada napuni 36 onda hoče imati nekaj da nije sama. pa šta si se vucarala okolo ko kuja i ganjala karijeru u nedogled ma ko te jebe

VL
OB
-obrisani-
11:37 22.01.2010.

– Sva skupa stajalo nas je 14.500 kuna, ali vjerujte, nije mi žao ni jedne kune. Uostalom, jeftinije je nego u Sloveniji, ali kad se želi dijete, nije stvar u novcu. I mislim da nema razloga za odlazak u inozemstvo zato što se kod nas ne zamrzavaju zameci, nego samo jajne stanice. Vjerovala sam da su naši liječnici osposobljeni za ovu promjenu. I, eto, uspjeli smo! – rekla nam je V. Š.-- PRIJEVOD: JAVITE SE U PRIVATNU PLOKLINIKU DOKTORA ŠIMUNIĆA, . 14.500 KN NIJE PUNO.

VL
JO
joshua
14:19 22.01.2010.

Gabi, red je pročitati tekst, prije nego što se raspali haubicama po živim ljudima. Da si si prvo dao oduška, a onda hladnije glave pisao (umjesto obrnuto), vidio bi da se ne \"radi reklama\" samo Šimuniću, već se upravo naglašava da je druga trudnoća postignuta u V. Vrhovcu, dakle kod Lučingera ili Alebića za koje pitaš \"Zašto njih niko ne reklamira.\" A što se računice tiče, to je viša matematika, ali vjeruj, samo su me lijekovi koštali više od 14.500 kn prije nekoliko godina na Sv. Duhu, gdje se postupci obavljaju \"besplatno\". Nije bed, svatko ima svoje mišljenje, ali haj\'mo ne ignorirati gole čijenice...

VL
OB
-obrisani-
14:21 22.01.2010.

Da pojasnimo onima koji neznaju ,ovdje se radi samo o jajnim stanicama ove žene i te stanice nisu donirane a ni sperma za oplodnju te stanice,u hrvatskoj nema napredtka glede umijetne oplodnje ,tko god misli da može u hrvatskoj dobit tuđu jajnu stanicu ili spermu od donatora u velikoj je zabludi i samo gubi vrijeme tražeči pomoć u hrvatskoj.zato ili ćete prodati nešto zemlje ili podić kredit pa u svijet po svoju najveću radost! Svima želim mnogo sreće i da im sve želje ispune dijelatnici bolnice u Mariboru ili u Prontalu u češkoj ! ovo šta kaže ovaj doktor-- \'Imamo dvije rane trudnoće iz odmrznutih jajnih stanica\' je sramota ,jad i bijeda hrvatskog zdrastva!

VL
OB
-obrisani-
15:05 22.01.2010.

Joshua: u pravu si spomenula se klinika Vuk Vrhovec. Ali jedino ime koje se non stop povlaći je od Šimunića i pogledaj koliku su mu sliku stavli. Uostalom zar nije onda trebala biti udaren vjest da je Vuk vrhovac prvi uspio, a ne Poliklinika Pimunićeva je uspijela druga. I ja sam ima 5 postupaka, pa bi me zanimalo koje lijekove si platila 14500 kn . Gonali jesu skupi ali ih refuncira HZZ tri puta.

VL
JO
joshua
16:59 22.01.2010.

Sva tri moja pokušaja \"na teret HZZO-a\" koštala su oko ili više od 14.500 kn. Zapravo, jedino što je išlo na teret HZZO-a jest rad liječnika i medicinskih sestara i zastarjela oprema naših državnih klinika. Jedino se Utrogestan dobivao na recept. Ako vam se Gonal sada refundira, ja bih rekla da je to itekakav napredak jer se \"u naše vrijeme\", prije 6-7 (šest -sedam, ne šezdeset) definitivno to nije refundiralo. Orhideju bih odgovorila da umjetna oplodnja nije samo oplodnja s doniranim stanicama, dapače, većina ima medicinsku indikaciju za MPO, a ne anatomsku.

VL
OB
-obrisani-
17:45 22.01.2010.

Joshua,- dobro sam upućen u izvan tjelsnu oplodnju jer imamo taj problem-ovako ako braćni par ima problem sa pokretljivošću spermija normalno je da će imati uspjeha jer će mu ih punkcijom izvadit i dat njegovoj supruzi a žena ako imama prekinut kanal ili spermiji ne mogu nać put tu je oplodnja koja će to obavit,Ja pišem kad ćovjek nema spermija i ne mogu ih naći u ejukulatu ili kad žena nema jajnu stanicu e takve vrsta oplodnje nema u hrvatskoj zabranjeno zakonom

VL
JO
joshua
18:36 22.01.2010.

Razumijem, i žao mi je ako sam ikoga povrijedila svojim komentarom - znam kroz što prolazite i ne želim to ni na teorijskoj razini otežavati ili omalovažavati. Ali ne razumijem zašto u Hrvatskoj općenito sve mora biti crno ili bijelo. A život se uglavnom, kao i ovaj zakon, događa negdje između. Ja sam samo rekla, iz osobnog iskustva, da su napravili neke pomake nabolje. Ako sam ja prije 7 godina u ljekarni iskeširala 11.500 kn samo za početak kure Gonalom (a onda, nakon folikulometrije, još par tisuća pa još par.. pa Buserelini, pa štoperice.), a danas se to refundira za 5 pokušaja, je li stvarno bogohulno priznati da je to pomak nabolje...? Četvrti i svaki sljedeći pokušaj plaćala sam u devizama, znatno više od 14.500 kn, jer su po starom zakonu \"na teret HZZO-a\" išla samo 3 pokušaja (iako, kao što kažeš, Gabi, u prosjeku treba 5 pokušaja...). Zakon se može i mora poboljšati, ali i takav kakav je, meni bi vjerojatno bio uštedio mnogo novaca i suza, o lamatanju po tuđem svijetu da ne govorim. To je sve.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.