Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Napadači skrivaju svoje seksualne sklonosti

* Netolerancija raste s padom standarda
01. srpnja 2002. u 00:00 15 prikaza

Dvadesetak napadnutih, dvoje teže ozlijenih (Mario Kovač i Zoran Oštrić), 27 privedenih izgrednika, Zrinjevac obavijen suzavcem te burne rekcije i povici poput "Pedere u logore!", "Idite u Srbiju!" i "Mi smo arijevci!" prvi su neslužbeni i grubi podaci prekjučerašnje prve javne homoseksualne povorke održane u Hrvatskoj - Gay Pride parade.

Deseci obrijanih glava, mladići u crnom okićeni lancima vrebali su u parku Zrinjevac, "mjerili" policajce i sudionike povorke, vikali "Umrite!"... Pitanje koje se u takvom okruženju nameće svakako je - je li Hrvatska položila ispit tolerancije? Jest.

Tako barem tvrdi predsjednik saborskog Odbora za manjine i psiholog Furio Radin koji je i sam sudjelovao u povorci te se uvjerio da su oni netolerantni, mladići obrijanih glava, bili u - manjini.

- Većina je građana promatrala, i to bez komentara, a neki su čak i pljeskali. Zagreb se relativno civilizirano odnosio prema tom događaju i pokazao da je europski grad. No skinhedi ili njihovi imitatori bili su najbučniji. Misle da je najbitnije obrijati glavu da bi izrazili svoj stav, bez obzira na to što je on u prvoj polovici prošlog stoljeća značio logore, pokolje i istrebljenja Židova - smatra Furio Radin.

- Kao čovjek se zgražam nad time jer je teško tolerirati netoleranciju. No kao istraživač ih proučavam. Skinhedi imaju puno dodirnih točaka s ekshibicionizmom, sa željom da ih se zabilježi. Njihov nasilan mentalitet ima nažalost određen udio među današnjim mladima. Oni su najbučniji i bore se protiv različitih, a ne shvaćaju da su sami najrazličitiji - objašnjava F. Radin.

Skinhedi, kaže, priznaju i toleriraju samo svoju različitost, a uporišta netolerancije ima više.

- Često ekstremno odbijanje drukčijih seksualnih sklonosti zapravo skriva takve seksualne sklonosti. Ako je dijete odgojeno netolerantno, ima veće šanse i samo postati takvo, a važnu ulogu igra i kultura zemlje. U nekim je zemljama gotovo endemski biti netolerantan! Individualno, netolerancija može biti izvor frustracije - ističe predsjednik saborskog Odbora za manjine.

Netolerancija prema homoseksualcima, vjerskim i nacionalnim manjinama ili čak djeci zaraženoj HIV-om raste s padom standarda življenja. Tako se uz paradu moglo čuti: "Dajte nam zapadne plaće pa ćemo razmišljati zapadnjački!" i "Zar su nam pederi preči od nezaposlenih?"

V. Grivić

više

Oštrić: Napali su me s leđa!

Zoran Oštrić, potpredsjednik Zelene ljevice, pretučen je na Trgu žrtava fašizma, vraćajući se s povorke. Slomljeno mu je rebro i natučena slezena pa je zadržan u bolnici. Napadače, kazao je, nije vidio jer su mu prišli s leđa i udarali ga šakama i palicom.

- Vjerujem da su me slijedili i čekali da ostanem sam. Netko je očito organizirao te skupine mladih divljaka. Oni ne napadaju jedan na jedan nego u skupini. Uskoro će se vidjeti hoće li Hrvatska položiti ispit tolerancije i hoće li konzervativci osuditi takvo divljaštvo - kazao je Z. Oštrić.

više

Policija ne zna tko je bacio suzavac

Unatoč velikom broju policajaca angažiranih na osiguranju Gay Pride parade u središtu Zagreba, još uvijek nije poznato tko je na povorku bacio suzavac. U zagrebačkoj policiji nemaju informacije o tome tko je nakon parade napao posjetitelje kluba "MaMa" u Preradovićevoj, a nisu ni potvrdili ni opovrgnuli napad na Marija Kovača, koji je trebao voditi program na paradi.

Policija je privela 27 ljudi, od kojih 11 preventivno, deset zbog remećenja javnog reda i mira te šest zbog utvrđivanja identiteta. Među privedenima samo je jedan sudionik parade, a ostatak uhićenih bili su protivnici skupa koji su napali dvojicu novinara. U klubu "MaMa", kažu u policiji, lakše je ozlijeđen Željko B. (26), a pomoć mu je pružena u bolnici Sestara milosrdnica. (aka)

Župnik
zbog korone
Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'