Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REAKCIJE

Napadači skrivaju svoje seksualne sklonosti

01.07.2002.
u 00:00

* Netolerancija raste s padom standarda

Dvadesetak napadnutih, dvoje teže ozlijenih (Mario Kovač i Zoran Oštrić), 27 privedenih izgrednika, Zrinjevac obavijen suzavcem te burne rekcije i povici poput "Pedere u logore!", "Idite u Srbiju!" i "Mi smo arijevci!" prvi su neslužbeni i grubi podaci prekjučerašnje prve javne homoseksualne povorke održane u Hrvatskoj - Gay Pride parade.

Deseci obrijanih glava, mladići u crnom okićeni lancima vrebali su u parku Zrinjevac, "mjerili" policajce i sudionike povorke, vikali "Umrite!"... Pitanje koje se u takvom okruženju nameće svakako je - je li Hrvatska položila ispit tolerancije? Jest.

Tako barem tvrdi predsjednik saborskog Odbora za manjine i psiholog Furio Radin koji je i sam sudjelovao u povorci te se uvjerio da su oni netolerantni, mladići obrijanih glava, bili u - manjini.

- Većina je građana promatrala, i to bez komentara, a neki su čak i pljeskali. Zagreb se relativno civilizirano odnosio prema tom događaju i pokazao da je europski grad. No skinhedi ili njihovi imitatori bili su najbučniji. Misle da je najbitnije obrijati glavu da bi izrazili svoj stav, bez obzira na to što je on u prvoj polovici prošlog stoljeća značio logore, pokolje i istrebljenja Židova - smatra Furio Radin.

- Kao čovjek se zgražam nad time jer je teško tolerirati netoleranciju. No kao istraživač ih proučavam. Skinhedi imaju puno dodirnih točaka s ekshibicionizmom, sa željom da ih se zabilježi. Njihov nasilan mentalitet ima nažalost određen udio među današnjim mladima. Oni su najbučniji i bore se protiv različitih, a ne shvaćaju da su sami najrazličitiji - objašnjava F. Radin.

Skinhedi, kaže, priznaju i toleriraju samo svoju različitost, a uporišta netolerancije ima više.

- Često ekstremno odbijanje drukčijih seksualnih sklonosti zapravo skriva takve seksualne sklonosti. Ako je dijete odgojeno netolerantno, ima veće šanse i samo postati takvo, a važnu ulogu igra i kultura zemlje. U nekim je zemljama gotovo endemski biti netolerantan! Individualno, netolerancija može biti izvor frustracije - ističe predsjednik saborskog Odbora za manjine.

Netolerancija prema homoseksualcima, vjerskim i nacionalnim manjinama ili čak djeci zaraženoj HIV-om raste s padom standarda življenja. Tako se uz paradu moglo čuti: "Dajte nam zapadne plaće pa ćemo razmišljati zapadnjački!" i "Zar su nam pederi preči od nezaposlenih?"

V. Grivić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije