Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
želi dobiti na vremenu

Nakon što je izgubio apsolutnu većinu, Conte u utorak podnosi ostavku

Italian Prime Minister Giuseppe Conte arrives to the Prime Minister's Office in Rome
Foto: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
25.01.2021.
u 21:49

Conte se nada da će od predsjednika Sergija Mattarelle dobiti mandat za sastavljanje nove vlade

Talijanski premijer Giuseppe Conte, u potrazi za novom većinom nakon odlaska jedne stranke iz koalicijske vlade, rekao je u ponedjeljak navečer da će u utorak predati ostavku.

Po priopćenju njegova kabineta, Conte je za utorak u 9,00 sati sazvao sjednicu ministarskog vijeća na kojoj će "obavijestiti ministre o namjeri da ode u Quirinale (sjedište predsjednika Republike) kako bi dao ostavku".

Conte se nada da će od predsjednika Sergija Mattarelle dobiti mandat za sastavljanje nove vlade, pišu talijanska glasila.

Conte ostavkom želi dobiti više vremena da uvjeri centrističke i nezavisne zastupnike da uđu u vladu nakon što je prošlog tjedna izgubio apsolutnu većinu u gornjem domu Senatu.

Probleme mu je izazvala odluka bivšeg premijera Mattea Renzija da iz koalicije povuče svoju stranku Italia Viva, čime je vlada izgubila većinu u parlamentu.

Nakon tjedana kritika i prijetnja, Renzi je prije pet dana na tiskovnoj konferenciji objavio da dvije ministrice iz njegove stranke odlaze iz vlade.

Jedna od glavnih Renzijevih pritužbi na Contea jesu premijerovi planovi o tome kamo usmjeriti 200 milijardi eura sredstava Europske unije namijenjenih obnovi zemlje.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Dalmatinka.
Dalmatinka.
22:19 25.01.2021.

nevjerojatno ambiciozan tip naš bivši gradonačelnik Firence - Matteo Renzi...najprije je rasturio socijaliste s kojima je bio u Vladi,a sada rastura populiste s kojima je u Vladi...rasturio bi sve Vlade zbog vlastite ambicije...jednostavno, takav je tip...nema to nikakve veze s tim novcem iz EU, to su samo opravdanja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije